Bylinky se postarají o perfektní dochucení jídla i nápojů, navíc si poradí s kdejakými neduhy
Bylinky jsou perfektní zejména k přírodnímu dochucování nejrůznějších jídel a nápojů, ale také k řešení různých zdravotních neduhů. Výhodou je, že je můžete snadno pěstovat nejen na zahradě, ale i na okenním parapetu, balkoně nebo na terase.
Nejoblíbenější druhy bylinek
Jaké druhy bylinek patří mezi jednoznačně nejoblíbenější?
-
Hladkolistá petržel (především do polévek),
-
pažitka (do pomazánek, salátů či na brambory),
-
bazalka (zejména do italské kuchyně),
-
rozmarýn (k pečeným bramborám, zelenině a masu),
-
tymián (do polévek i dušených pokrmů),
-
máta (osvěžující drinky, čaje i zdobení),
-
oregano (do mletých mas, na pizzu i do omáček na těstoviny),
-
majoránka (do polévek a bramboráků).
Léčivé účinky bylinek
Pokud vás trápí nějaké zdravotní neduhy a chcete to nejprve vyzkoušet přírodní cestou, můžete zkusit sílu bylinek. Podle druhu obtíží si pak vyberete konkrétní bylinku. Například na žaludek se hodí máta, na spaní meduňka, na odvodnění kopřiva, na snížení tlaku třeba bazalka a na kašel divizna.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Artyčok je teplomilná rostlina, podobná bodláku. Artyčok kardový se využívá jako potravina. Je skvělým léčivem na játra a žlučník, prospívá i diabetikům. Zlepšuje trávení a látkovou výměnu. Zabraňuje ukládání cholesterolu v cévách.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Bazalka pravá je v gastronomii velmi oblíbená a často používaná. Jedná se o nízkou aromatickou bylinu, z čeledi hluchavkovitých. Její listy jsou, v závislosti na odrůdě, zelené či červené. Používá se čerstvá, i sušená, do salátů, na pizzu nebo na těstoviny. Bazalka patří mezi léčivé byliny, užívá se proti plynatosti střev, podporuje vylučování žaludečních šťáv a chuť k jídlu, zlepšuje trávení.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Brusnice brusinka je plazivý keřík s drobnými plody, z čeledi brusnicovitých. V lidovém léčitelství se používá s úspěchem při zánětech močových cest, při léčbě cukrovky a při průjmech.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Becherovka je nejznámější hořký bylinný likér, jehož výrobní recepturu znají pouze dva lidé, a ta je přísně střežená. Vyváží se do 40 zemí světa. Servíruje se jako aperitiv nebo digestiv, dají se z ní připravovat i koktejly, např. Beton. Becherovka je oblíbená barmany, vysloužila si přezdívku 13. pramen.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Bouquet garni je francouzský výraz doslova znamenající "zdobená kytice". Je to svazek bylinek, svázaný nití nebo provázkem, který se vkládá do polévky nebo do vařeného pokrmu. Bylinky se vybírají tak, aby se k jídlu hodily, a zvýraznily jeho chuť. Bylinky spolu s kořením se též mohou vložit do sáčku z jemné gázy, nebo do vajíčka na vaření čaje. Po uvaření se vždy z pokrmu vytáhnou.
Předchozí 1 … 16 17 18 19 Další
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Hovězí guláš na pivu zahuštěný bramborou: Správně orestovaná cibule dodá typickou chuť, černé pivo zase výraznou barvu
Buchty po ránu: Pařížské rohlíčky Josefa Maršálka vás uchvátí kombinací slaných arašídů v korpusu a pařížského krému
Jídelníček námořníků na lodích Kryštofa Kolumba: Solené ryby, suchary tvrdé jako kámen i kaše s červy