Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čaj patří mezi oblíbené nápoje v chladných zimních večerech i v teplých letních dnech

Čaj patří mezi oblíbené nápoje v chladných zimních večerech i v teplých letních dnech

Čaj je velmi jednoduchý a oblíbený nápoj, který má snadnou přípravu a můžete si ho připravit jako horký nápoj, který vás zahřeje v chladných zimních večerech, nebo jako osvěžující v teplých letních dnech třeba u bazénu. V sezoně ovoce ho můžeme skvěle využít na přípravu pečeného čaje, který lze uchovávat až do zimy.

Existuje spousta druhů čajů

Čaje můžeme rozdělit podle způsobu zpracování čajových lístků na:

  1. Bílý čaj: K jeho přípravě se používají mladé listy čajovníku pěstované v polostínu, aby nestihly dozrát a získat zelenou barvu. Má jemnější chuť a obsahuje přírodní antioxidanty
  2. Zelený čaj: Známý svoji intenzivní zelenou barvou. Obsahuje vyšší množství kofeinu, proto ho velmi často můžeme použít místo kávy. 
  3. Černý čaj: Někdy též nazývaný jako "životabudič". díky vysokému množství kofeinu povzbuzuje náš nervový systém a odstraňuje únavu. 
  4. Bylinkový čaj: Používají se různé druhy bylinek, mezi nejznámější patří máta nebo meduňka. 
  5. Ovocný čaj: Používá se jak čerstvé tak sušené ovoce, nebo jako zavařené ve formě pečeného čaje.

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Matcha Tea

Matcha Tea je druh zeleného čaje, který pochází z Japonska, a má blahodárné účinky pro lidské zdraví. Na Dálném východě je tento elixír užíván více než 800 let. Obsahuje unikátní katechiny a aminokyseliny. Tento čaj podporuje soustředění, dodává energii a dobrou náladu.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Karkade

Karkade je ibiškový čaj, připravovaný ze sušených zdužnatělých květů ibišku súdánského. Je aromatický, má rubínovou barvu, podává se horký i studený a je velmi osvěžující (nakyslé) chuti. Je i součástí přírodní medicíny, obsahuje vitamín C a minerály. Karkade je oblíbený především v severní a západní Africe.

1 2 3 4

Další témata

Další recepty