Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chilli: Ať už sušené, nebo čerstvé dodá vašemu pokrmu ty správně grády

Chilli: Ať už sušené, nebo čerstvé dodá vašemu pokrmu ty správně grády

Rádi si pochutnáte na pikantním nebo i pálivém pokrmu, který vás pořádně rozproudí a zahřeje? Není divu! Pikantní pokrmy jsou nesdílnou součástí především asijské nebo mexické kuchyně. I u nás si našli svoje místo a staly se velmi oblíbenou surovinou, kterou si snadno vypěstujete na vaší zahrádce, nebo na balkóně v květináči. Pálivou chuť v chilli papričkách způsobuje látka zvaná kapsaicin, která přináší i mnoho zdravotních benefitů pro naše tělo.

Chilli a její pozitivní účinky

Chilli má opravdu mnoho benefitů pro náš organismus:

Základní rozdělení chilli papriček

Chilli papričky se rozdělují do pěti základních kategorií. Stupeň pálivosti chilli papriček se měří podle Scovilleho stupnice.

  1. Druh Capsicum Annuum, neboli paprika "roční", kam řadíme např. papriku červenou, nebo Jalapeňo. 
  2. Druh Capsicum Chinense, kam řadíme např. Habanero nebo Carolina Reaper. Vznačují se vysokým stupněm pálivosti.
  3. Druh Capsicum Frutescens, kam řadíme Tabasco. 
  4. Druh Capsicum Baccatum.
  5. Druh Capsicum Pubescens, kam patří např. Rocoto.

 

Více

1 2 3

Další témata

Další recepty