Chilli: Ať už sušené, nebo čerstvé dodá vašemu pokrmu ty správně grády
Rádi si pochutnáte na pikantním nebo i pálivém pokrmu, který vás pořádně rozproudí a zahřeje? Není divu! Pikantní pokrmy jsou nesdílnou součástí především asijské nebo mexické kuchyně. I u nás si našli svoje místo a staly se velmi oblíbenou surovinou, kterou si snadno vypěstujete na vaší zahrádce, nebo na balkóně v květináči. Pálivou chuť v chilli papričkách způsobuje látka zvaná kapsaicin, která přináší i mnoho zdravotních benefitů pro naše tělo.
Chilli a její pozitivní účinky
Chilli má opravdu mnoho benefitů pro náš organismus:
- Podporují imunitní systém, jelikož obsahují velké množství vitamínu C.
- Zrychlují metabolismus a tím i podporují zdravé hubnutí.
- Působí v prevenci proti rakovině: Studie časopisu Cancer Research potvrdila jejich účinek v boji proti rakovině prostaty.
Základní rozdělení chilli papriček
Chilli papričky se rozdělují do pěti základních kategorií. Stupeň pálivosti chilli papriček se měří podle Scovilleho stupnice.
- Druh Capsicum Annuum, neboli paprika "roční", kam řadíme např. papriku červenou, nebo Jalapeňo.
- Druh Capsicum Chinense, kam řadíme např. Habanero nebo Carolina Reaper. Vznačují se vysokým stupněm pálivosti.
- Druh Capsicum Frutescens, kam řadíme Tabasco.
- Druh Capsicum Baccatum.
- Druh Capsicum Pubescens, kam patří např. Rocoto.
Mezinárodní den pálivého jídla
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Vaječný koňak neodmyslitelně patří k Vánocům: Vyrobit si ho doma je hračka a stojí to jen pár korun
Jak správně vařit různé druhy rýže: Díky těmto radám se vám už nikdy nerozvaří jasmínová a arborio zůstane krásně krémová
Ozdobte své terasy a lodžie jedlými plody. Poradíme, kde se dobře daří jahodám a co vyžadují rajčata či papriky