Cukrovinky jsou jedlý hřích, který páchají děti i dospělí
Cukrovinky, i když jsou nezdravé, tak nějak patří k dětství. Cukrovinkami nás uplácejí babičky, číhají na nás u pokladny, slouží jako drobný dárek nebo malá pochoutka pro radost a na chuť. Cukrovinkami se plní kornouty pro prvňáčky nebo sáčky od Mikuláše, cukrovinky také bývají oblíbený suvenýr z dovolené.
Typy cukrovinek
- bonbóny
- lízátka – třeba ta retro roksová nebo klasická ve tvaru koule
- čokoláda – tabulková i ve formě pralinek
- perníčky
- cukrová vata – nejoblíbenější pouťová sladkost
- žvýkačky domácí i kupované
Domácí cukrovinky
Doma lze připravit například retro dezert ptačí mléko. Jako kupovaná chutná čokoládovo-karamelová tyčinka Snickers. K nerozeznání jsou i podomácku vyrobené sójové kmeny (řezy či suky). Relativně nejzdravější jsou však želatinové/gumové medvídky.
Den cukrové vaty
Den sladkostí a cukrovinek
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kandované ovoce (viz Kandování) je ovoce napuštěné cukrem. Nejčastěji je kandovaná pomerančová (a jiná citrusová) kůra, třešně, švestky, dýně a spousta druhů exotického ovoce. Kandované ovoce se využívá v cukrárenském průmyslu (např. biskupské chlebíčky a štoly) i v domácím pečení (marokánky atd.). Kandované ovoce je značně kalorické.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Levné večeře na 7 dní v týdnu: Zkuste těstovinové lívanečky, buřtguláš nebo mozeček z brokolice!
Levné kuchtění podle Přemka Podlahy: Falešná svíčková z brambor nebo mrkvové šátečky chutnají skvěle
Nejlepší vůně vánočních svátků: Namíchejte si vlastní perníkové koření a začněte se těšit