Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dezert: Sladká tečka po hlavním jídle i jen tak ke kávičce vám zvedne náladu

Dezert: Sladká tečka po hlavním jídle i jen tak ke kávičce vám zvedne náladu

Dezert představuje sladký pokrm, který si často dáváme jako sladkou tečku za hlavním jídlem, ke kávičce či čaji nebo jen tak, když na něj prostě máme zrovna chuť. Vynikající dezert můžete připravit na plech, do skleničky, košíčků či čehokoliv jiného. Důležité je, že vám v jakékoliv podobě zvedne náladu

Dezert, zákusek, moučník .. v čem se liší? 

Dezert, zákusek, moučník se dají používat jako synonyma, ale v drobnostech se liší.

  • Zákusek je podáván spíše kusově a v menším provedení,
  • moučník je upečený z mouky 
  • a konečně jako dezert se označuje často nějaká sladká pochutina podávána k určité příležitosti, obecně bývá honosnější a nazdobenější než klasický moučník

Nejoblíbenější dezerty 

Existuje tolik různých možností, jak může dezert vypadat. Velmi oblíbené jsou svěží dezerty z tvarohu, mascarpone, nebo zakysané smetany, rychlovky z listového těsta, ovocné dezerty s jahodami, meruňkami či borůvkami, sladké chlebíčky z banánů, vynikající pečené i nepečené dorty, rolády, košíčky, řezy, věnečky a mnoho dalšího. 

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Tiramisu

Tiramisu je tradiční italský dezert. Vyrábí se z mascarpone, tudíž je velmi tučný. Tím, že se do něj přidávají syrová vejce, je náchylný k salmonelóze. Při použití pasterizovaných vajec toto nehrozí. Dezert se prokládá piškoty namočenými do espressa, které dochutíme mandlovým likérem Amaretto. Povrch je posypán práškovým kakaem.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Suflé

Suflé je kulinářská specialita, lehká jako obláček. Je to dezert plný chuti a vzduchových bublinek. Pokud se povede, zaslouží si potlesk. Základem je mléko nebo smetana, mouka a žloutky. Můžeme ho připravit ve sladké i slané verzi. Peče se v dobře vymazaných formičkách, v troubě rychle vyběhne. Aby nekleslo, musí se rychle servírovat. Kleské suflé je jako bychom servírovali rozteklou zmrzlinu.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Šerbet

Šerbet je lehký mražený dezert podobný sorbetu, pouze s přidáním mléčné složky. Připravuje se z cukrového sirupu, ovoce a menšího množství mléka nebo smetany, a vaječných bílků nebo želatiny. Šerbet je krémovější než sorbet, ale ne tolik jako zmrzlina, která obsahuje více tuku.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Tartaletky

Tartaletky jsou dezertem z křehkého lineckého těsta. Pečou se ve větších, ale nižších formičkách, podobným košíčkům, a naplnit je lze oblíbeným krémem, nejčastěji vanilkovým, ale také citronovým nebo čokoládovým. Tartaletky se zdobí ovocem a posypat se mohou oříšky nebo strouhanou čokoládou.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Termix

Termix je termizovaný tvarohový dezert husté, smetanové konzistence. Základními surovinami jsou tvaroh a máslo nebo smetana. Na trhu je nabízen v několika variantách (vanilkový, kakaový ad.)

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Sorbet

Sorbet je lehký mražený dezert, připravený pouze z cukrového sirupu s ovocným protlakem nebo ovocnou šťávou, a případně s malým množstvím přidaného alkoholu. Sorbet by měl obsahovat minimálně 25 % ovocné složky.Svou konzistencí není tekutý, ale ani ne velmi tuhý. Dobře se připravuje i v domácích podmínkách, a je velice lehký a osvěžující. Sorbetu se nejvíce podobá ledová tříšť, která se ale konzumuje polotekutá.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Pribiňák (Pribináček)

Pribináček je tradiční našlehaný dezert pro děti, z tvarohu a smetany, vyráběný pod tímto názvem od roku 1954 u Přibyslavi. Podobné dezerty, ale od jiných výrobců, jsou nabízeny pod jmény Bobík, Lipánek nebo na severní Moravě Ostraváček.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Panna cotta

Panna cotta je známý italský dezert. V překladu znamená vařená smetana, jemně oslazená a ztužená želatinou. Ochucuje se pravou vanilkou, nalévá se do formiček a v nich se nechává zchladnout. Poté se vyklopí na talířek a podává se s přelivem z různých druhů ovoce, které máme rádi.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Parfait

Slovo parfait ve francouzštině znamená dokonalý, a stejně takový je i dezert, který se připravuje z našlehaných žloutků ve vodní lázni, čímž vznikne bohatá pěna, kterou promícháme s ušlehanou smetanou. Vše je možné proložit oříšky a čokoládou. Tento dezert se může mrazit, nebo se podává ve sklenicích, dobře vychlazený. Parfait lze připravit i ve slané variantě, např. z kachních jater.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Mousse

Mousse je čokoládová pěna lahodné chuti, která pochází z Francie. Rádi si na ní pochutnají všichni milovníci čokolády. K přípravě tohoto moučníku není potřeba trouba, stačí dvě mísy a šlehač. Výsledkem je měkká, jemná, a díky bublinkám nadýchaná dobrota. Může se připravovat i z bílé čokolády, a podávat se s omáčkou z ovoce.

1 8 9 10

Další témata

Další recepty