Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bez droždí se neobejde příprava sladkého a slaného kynutého pečiva

Bez droždí se neobejde příprava sladkého a slaného kynutého pečiva

Pekařské droždí neboli kvasnice je surovina, bez které se neobejdete při výrobě oblíbeného pečiva. Jaké má droždí vitamíny? Droždí obsahuje zejména vitamíny skupiny B (například B1 thiamin, B2 riboflavin a B3 niacin) a také vitamín D. Kromě vitaminů B obsahuje ještě bílkoviny (především aminokyseliny) a minerální látky (zvláště chrom, železo a měď). 

Druhy droždí 

Čerstvé droždí (kostka) je skvělou volbou pro ty, kteří chtějí autentickou chuť, vůni a nejvyšší čerstvost, zatímco sušené droždí je vhodnější pro rychlé a pohodlné pečení. Setkat se můžete také s pojmem lahůdkové droždí - jedná se o deaktivované droždí, které nekyne, ale slouží jako dochucovadlo (má jemně sýrovou chuť), případně zahušťovadlo. 

 

Tip: Droždí společně s vlažnou vodou a cukrem je ideální k vyčištění záchodu/septiku.

Recepty z droždí 

Droždí, ať už sušené nebo čerstvé, se perfektně hodí do sladkých i slaných jídel: 

  • slané recepty: pizzy, všechny druhy pečiva, knedlíky, pomazánky, knedlíčky,
  • sladké recepty: koláčky, buchty, záviny, knedlíky, vánočky/mazance, rohlíčky. 

 

Více

1 4 5 6 7

Další témata

Další recepty