Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýně nejenže skvěle chutná, ale je také překrásnou podzimní dekorací

Dýně nejenže skvěle chutná, ale je také překrásnou podzimní dekorací

Dýně jsou skvělou a všestrannou zeleninou, která se stala oblíbenou složkou mnoha pokrmů na celém světě. Jsou bohatým zdrojem vitamínu A, beta-karotenu, vitamínu C, vitamínu E a minerálů, jako je draslík a železo. Obsahují také vlákninu, která podporuje zdravou trávicí soustavu a jsou vhodné pro lidi, kteří chtějí udržovat váhu.

Nejznámější druhy dýní 

Existuje mnoho druhů dýní, které se lecčím liší. Jaké jsou nejoblíbenější? 

  • Špagetová dýně má uvnitř vláknitou dužninu, která po tepelné úpravě může nahradit špagety, ale lze ji použít i místo nudlí do polévky.
  • Dýně Hokkaido patří mezi nejrozšířenější. Hodí se do sladké i slané kuchyně a velkou výhodou je, že ji nemusíte loupat. 
  • Máslová dýně má skvělou chuť a je také velmi ekonomická, neboť většinu pod slupkou tvoří právě dužina a nikoliv semena. 
  • Dýně Hijinks je přesně ta dýně, která se vyřezává na Halloween. Má hladkou slupku, výrazné rýhy a pevné stonky (třeba pro tvoření lucerniček). 
  • Okrasné dýně jsou malé a hrubě strukturované. Hodí se jako dekorace. 

Využití v kuchyni 

Dýně lze připravovat různými způsoby včetně pečení, vaření, dušení a grilování. Často se ochucují kořením, jako je skořice, hřebíček nebo muškátový oříšek, aby bylo jejich aroma bohatší a chutnější. Jaké jsou tedy nejoblíbenější recepty? Určitě to bude dýňová polévka, dýňové rizoto, dýňový kompot, dýňový koláč, dýňová omáčka či dýňový salát a velmi oblíbený teplý nápoj pumpkin spice latte

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Hokkaido

Dýně hokkaido je oranžový favorit mezi dýněmi. Na rozdíl od klasických druhů má všestranné použití. Často se používá na vaření polévek, na přípravu pyré, může se zapékat, pečou se z ní koláče. Chutné jsou i dýňové hranolky.Tuto dýni není třeba loupat, což výrazně usnadňuje přípravu. Je dobrým zdrojem vlákniny, obsahuje vitaminy A a C, a díky svému zbarvení také betakaroten.

1 7 8 9

Další témata

Další recepty