Džuveč zapečený se sýrem a mletým masem
éčko - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Praganda je řeznická nakládací sůl k přípravě masných výrobků jako jsou např. salámy, šunky, klobásy, párky a uzené maso. Jedná se o dusitanovou sůl, taktéž známou jako řeznickou nebo uzenářskou rychlosůl. Výrobky s touto solí mají na řezu růžovou barvu a nezešednou. Používá se hlavně ve velkovýrobě.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kyselina citronová se nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny, největší koncentrace je v citrusových plodech, kde dosahuje až 8 % sušiny. V dnešní době převažuje její průmyslová výroba. Vyrábí se kyselina technická a potravinářská. Používá se jako konzervant, k dochucení alkoholických a nealkoholických nápojů, v domácnosti i při úklidu.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Glutaman sodný najdeme v celé řadě průmyslově zpracovaných potravin nebo polotovarů, a to pod kódem E621. Má za úkol zlepšovat chuť potravin, do nichž se přidává, neobejdou se bez něj žádná asijská jídla. O jeho škodlivosti se vedou spory, nicméně je dokázáno, že způsobuje zvýšenou chuť k jídlu, a tím pádem i obezitu.