Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

éčko - články, postupy a rady

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Praganda

Praganda je řeznická nakládací sůl k přípravě masných výrobků jako jsou např. salámy, šunky, klobásy, párky a uzené maso. Jedná se o dusitanovou sůl, taktéž známou jako řeznickou nebo uzenářskou rychlosůl. Výrobky s touto solí mají na řezu růžovou barvu a nezešednou. Používá se hlavně ve velkovýrobě.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Kyselina citronová

Kyselina citronová se nachází v mnoha druzích ovoce a zeleniny, největší koncentrace je v citrusových plodech, kde dosahuje až 8 % sušiny. V dnešní době převažuje její průmyslová výroba. Vyrábí se kyselina technická a potravinářská. Používá se jako konzervant, k dochucení alkoholických a nealkoholických nápojů, v domácnosti i při úklidu.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Glutaman sodný

Glutaman sodný najdeme v celé řadě průmyslově zpracovaných potravin nebo polotovarů, a to pod kódem E621. Má za úkol zlepšovat chuť potravin, do nichž se přidává, neobejdou se bez něj žádná asijská jídla. O jeho škodlivosti se vedou spory, nicméně je dokázáno, že způsobuje zvýšenou chuť k jídlu, a tím pádem i obezitu.

Další témata

Další recepty

Naposledy jste si prohlédli