Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koření a ochucovadla dodají jídlu ten správný šmrnc. Čím vším je možné pokrmy doladit?

Koření a ochucovadla dodají jídlu ten správný šmrnc. Čím vším je možné pokrmy doladit?

Kvalitní koření a dochucovadla dodají jídlům tu správnou chuť. Používají se do polévek, omáček, na maso, ryby, zeleninu, prostě na cokoliv chcete. Na výběr máte ze spousty různých druhů, a dokonce i úprav - koření může být mleté, drcené, celé, ale i tekuté. 

Existuje jednodruhové koření i směs 

K dostání je jak jednodruhové koření, tak i směsi používající se na speciální jídla. 

  • Jednodruhové koření zahrnuje například bylinky (bazalka, oregano atd.), chilli, kmín, sušený česnek, pepř, kari, kurkumu, mletou papriku a spoustu dalších. 
  • Směs koření se používá, abyste doma nemuseli mít všechny druhy. Existuje například koření na ryby, na pizzu, na čínu či specifické Garam Masala koření. Na klasické české omáčky se pak často používá takzvané divoké koření

Domácí koření 

Pokud máte rádi věci vlastní výroby, pak si můžete zkusit vyrobit i domácí koření. Nejčastěji se ze směsi nasušených bylinek vyrábí polévkové koření, ale můžete si z několika koření vytvořit vlastní směs třeba na maso, těstoviny, grilovanou zeleninu či do omáček. Míchání směsí vám poté při samotném vaření ušetří spoustu času

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Worcestrová omáčka

Worcestrová omáčka je tekuté koření, má temně hnědou barvu a jemnou pálivost. Omáčka má charakteristické aroma. Do Československa se dovážela už od roku 1925 jako anglické polévkové koření. Používá se na dochucení dušených mas, omáček, zeleniny, na roštěnky, bifteky, ryby, saláty a majonézy.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Yzop lékařský

Yzop lékařský se od starověku používá jako léčivá rostlina a koření. Volně roste v zemích kolem Středozemního moře, ale pěstuje se i u nás. Má diuretické účinky, je účinný proti zánětům a nadýmání. V gastronomii se používá k ochucení mletého masa, protože má lehce nahořklou chuť a příjemnou vůni. Také je vhodný k zelenině, omáčkám a zvěřině.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Zázvor lékařský

Zázvor lékařský pochází z Číny nebo z Indie. Je to rostlina z čeledi zázvorovitých, jako koření se používá oddenek, který je vlastně všelék. Pikantní chuť dává zázvoru gingerol, je zdrojem vitaminů a minerálních látek. Pomáhá při zažívacích potížích, při problémech s ledvinami, tiší bolesti v krku a umí vyřešit mnoho dalších zdravotních problémů. Oblíbený je zázvorový čaj. Koupit, nebo doma udělat, lze zázvor sušený kandovaný. Velké využití má zázvor v kuchyni, zejména v asijské. Hodí se pod maso a do omáček. Nechybí ani ve vánočním cukroví, ve voňavých zázvorkách.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Vavřín vznešený

Rod vavřínu zahrnuje tři druhy, jsou to stromy rostoucí ve Středomoří. Vavřín vznešený je známý pod pojmem bobkový list a používá se jako koření, do polévek, omáček, pod zvěřinu a také v léčitelství. Vavřínové věnce se dávaly kolem krku vítězům různých závodů.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Tymián obecný

Tymián obecný je voňavá bylina, známá jako mateřídouška obecná. Je to nízký polokeř z čeledi hluchavkovitých. Tymián je koření, které tvoří větvičky s lístky, používá se do omáček, nádivek, polévek. Léčivých účinků lze využít k léčbě kašle, dělá se z něj sirup, který milují děti. Léčí bolest v krku a v zažívacím traktu při nadýmání nebo zánětu.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Vanilovník plocholistý

Vanilovník plocholistý, též vanilka plocholistá nebo vanilka pravá, je lianovitá orchidej, z čeledi vstavačovitých, která se pěstuje pro plody - tobolky. Ty se používají jako koření vanilka. Největším světovým pěstitelem je Madagaskar. V plodech se nachází asi 130 různých organických sloučenin. Plody, které zrají asi tři čtvrtě roku, se sklízí nezralé, většinou již po půl roce, když začínají žloutnout. Dozrálé totiž pukají a vytekla bych z nich aromatická hmota, která obsahuje hlavně vanilin. Vanilka se používá do sladkých jídel, zmrzlin, čokolády a likérů.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Šafrán

Šafrán je vytrvalá podzemní bylina, je známo asi 80 druhů. Šafrán byl, a stále je, nejdražší koření na světě. Jsou to pestíky květů a každý kvítek má pouze tři. Pestíky je dobré namočit aspoň na 20 minut do vody, aby se rozvinula barva a vůně, pak je lze dát do rizota, ochutit s nimi paellu, rybí nebo krémovou zeleninovou polévku.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Tandoori masala

Tandoori masala je originální indická kořenící směs, s výraznou vůní po cuminu. Skvělá je na minutky, kuřecí maso, ale také na zeleninu a luštěniny. Hodí se do kořeněných omáček a pokud ji smícháme s jogurtem, vznikne skvělá marináda na různá masa.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Skořice

Skořice je aromatická kůra skořicovníku, stálezeleného tropického stromu. Nejznámější jsou skořicovník ceylonský a čínský. Kůra je bohatá na silice a suší se ve formě svitků. V potravinářství se používá prášková skořice, zejména je oblíbená do sladkých pokrmů. Svitek skořice slouží k ochucení svařeného vína. Ve farmacii potlačí nepříjemnou chuť léků a je součástí žaludečních likérů. V kosmetice má též svou úlohu, přidává se do mýdel a prostředků na ústní hygienu. I v léčitelství má široké využití.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Rozmarýn

Rozmarýn lékařský se nazývá také rozmarýna. Je to silně aromatická stálezelená rostlina keřovitého vzrůstu. Jako koření se používají listy jehličkového tvaru, čerstvé i sušené. Pokrmu rozmarýn dodává trpce kořenitou chuť.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Římský kmín

Kumín neboli římský kmín jsou semena šabreje kmínovitého.Je to tradiční orientální koření, především indické kuchyně. Od klasického kmínu se liší výraznou vůní a chutí, bývá součástí různých kořenících směsí. Je účinný proti nadýmání a plynatosti. Přidává se do mletých mas, kebabů, pilafů a všude tam, kde je žádoucí ostrá chuť pokrmů.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Saturejka

Saturejka je rostlina z čeledi hluchavkovitých, existuje až 40 odrůd. Jako koření se používá v čerstvé i sušené podobě. Je součástí různých kořenících směsí, výborně se hodí k přípravě steaků, grilovaného masa i zvěřiny. Je skvělá k dochucení luštěnin, působí proti nadýmání a ulehčuje trávení. Její využití je i v kosmetice.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Pepř

Pepř patří k zahřívacím kořením, obsahuje alkaloid piperin. Povzbuzuje trávení, zastavuje průjem a léčí bolavé klouby. Povzbuzuje produkci žaludečních šťáv a trávicích enzymů. Zvyšuje prokrvení a celkově zahřívá. Jeho použítí v gastronomii je velmi rozmanité, hodí se na různá masa, do omáček, ale lze z něj vyrobit i žaludeční likér, nebo mazání na bolavé klouby a svaly.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Piri-piri

Ostrá směs koření piri-piri obsahuje kromě mletých chilli papriček citronovou kůru, cibuli, česnek, nové koření a mnoho dalších. S oblibou se používá na maso i omáčky. Piri-piri lze zakoupit jako kořenící směs, hotovou omáčku nebo piri piri olej. Pokrmům dává úžasnou chuť a říz.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Pepř bílý

Aby byl pepř bílý, je nutno sklidit červené, plně vyzrálé bobule. Musí se namočit do vody, poté se z něj odstraní oplodí. Pak se semena suší na slunci, a tím získají svoji typickou žlutobílou barvu. Bílý pepř je ze všech druhů nejvíce léčivý, jako koření se přidává především do bílých a smetanových omáček. Oproti černému pepři je výraznější a ostřejší.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Pepř cayenský

Pepř cayenský je odrůda chilli, pěstovaná původně v Jižní Americe. Je to velmi ostré koření - 50.000 - 80.000 SHU. Používá se na dochucení pokrmů ze zeleniny, do omáček, gulášů, minutek a na grilování. Známý je také pod názvem kajenský pepř.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Pepř černý

Pepřovník černý je popínavá rostlina, která pochází z indických monzunových lesů a dorůstá výšky až 7 metrů. Po osmi letech začne plodit. U černého pepře se zelené bobule sklízejí před dozráním, poté se suší na slunci, až ztvrdnou a zčernají.

1 12 13 14 15 16 17

Další témata

Další recepty