Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Věděli jste, že lilku se také říká baklažán? A že to není zelenina, ale ovoce?

Věděli jste, že lilku se také říká baklažán? A že to není zelenina, ale ovoce?

Lilek nebo také baklažán je rostlina, která je příbuzná s rajčetem a bramborem. Botanicky se jedná o ovoce (stejně jako rajče), ale snad ve všech obchodech ho najdete mezi zeleninou. Má léčebné účinky (obsahuje hodně fosforu, vápníku, draslíku a dalších látek) a široké využití v kuchyni.

Pěstování lilku

Dobré je si předem nastudovat, jak se o lilek postarat. Naštěstí se k tomuto tématu vztahuje mnoho článků, takže se vám nestane, že by se neurodilo. A nemusíte mít ani zahradu, lilek lze pěstovat v truhlíku.

Lilek v kuchyni

Z lilku můžete vytvořit krásně křupavé řízky. Doporučit lze také zapečené lilky na rajčatech. Jeho použití je však mnohem širší a hojně ho najdete obsažený ve vegetariánských receptech. 

Více

1 2

Další témata

Další recepty