Mák, to jsou malinké černé kuličky, které si zaslouží velikou pozornost
Jemně chrastivý zvuk zralých makovic je našim uším velmi příjemný a stejně tak bývá našim chuťovým buňkám příjemná chuť máku. Někde je pěstování máku zakázáno, zato Česká republika je významným legálním státem, kde se mák pěstuje a odkud se vyváží. Nebylo tomu tak ale vždy.
Trocha makové historie
Mák je známý už několik tisíc let, pěstovali ho například už v Mezopotámii nebo starověkém Egyptě. U nás se začal hojně pěstovat až počátkem 19. století, Češi se dokonce mohou pochlubit několika vyšlechtěnými odrůdami.
Složení potravinářského máku
Kromě téměř zanedbatelného množství morfinu a opiových alkaloidů obsahuje mák velké množství vápníku, železa a zinku, tedy zdraví prospěšných látek. Makový olej obsahuje největší množství kyseliny linolové.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Pařížská šlehačka korunuje nejeden zákusek. Připravte si tu nejlepší podle slavné cukrářky Mirky van Gils Slavíkové
Tipy, jak nakupovat potraviny, když chcete ušetřit i zhubnout
Jak na dokonalý mazanec? Moučník podle receptu a rad Josefa Maršálka voní vanilkou, je nadýchaný a krásně drží tvar