Máta má pořádně peprné využití v kuchyni i v domácí lékárně
Mátu zná každý, kdo někdy žvýkal peprmintovou osvěžující žvýkačku nebo cucal peprmintový bonbon. Mátu také dobře znají milovníci oblíbeného osvěžujícího drinku mojito. Jedná se o bylinu, kterou se rozhodně vyplatí pěstovat doma a mít ji vždy čerstvou po ruce.
Jak pěstovat mátu
Máty existuje několik druhů, ale všechny se dají vypěstovat i doma v květináči. Je nenáročná, daří se jí v polostínu i na prosvětleném místě. Můžete ji vysadit na stejném místě jako jiné bylinky.
Jak mátu využít
Nejjednodušší je otrhat pár lístků a vhodit je do vody. Chutná a pomáhá vynikající mátový sirup i mátový med. Mnohem méně známá je mátová omáčka z najemno nasekaných listů máty, cukru a octa.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Garum: Speciální omáčka z fermentovaných ryb s výrazným aromatem je právě „in“, jídla obohatí o tajemnou pátou chuť umami
Vepřový guláš: Aby byl krásně šťavnatý, je nejdůležitější správný poměr masa a cibule, hospodský říz mu dodá paprika
Pečeme s Ivou: Znáte grilované placky z kynutého těsta? Nevšední přílohu můžete připravit hostům u stolu přímo před očima