Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mnoha staletími prověřený mazanec nesmí chybět na velikonočním stole

Mnoha staletími prověřený mazanec nesmí chybět na velikonočním stole

Jsme sice ateistický národ, ale některé tradiční zvyky udržují i bezvěrci. Jedním z těchto zvyků je příprava tradičních pokrmů během významných svátků, jako jsou Velikonoce nebo Vánoce. S Velikonocemi se pojí například mazanec, sladké pečivo z kynutého těsta, který se pekl na Bílou sobotu.

Historie a složení mazance

Nejstarší recepty na mazanec jsou známé z 15. a 16. století. Tehdy ještě neobsahoval cukr, protože ten byl drahý. Sladkou chuť zajistila smetana. Mazanec byl zdobený křížem a posypaný mandlemi, vždy podle toho, jak movitá byla žena, která jej pekla.

 

Více

1 2 3 4

Další témata

Další recepty