Náhražka - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Vajahit je výrobek na bázi sójové bílkoviny, škrobu, syrovátky a kukuřičné mouky. Má dobrou pojivost a žlutavou barvu. Při běžném kuchyňském zpracování zcela nahradí vejce. Obsahuje minimální množství cholesterolu, proto je vhodný pro antisklerotickou dietu, a navíc snižuje energetickou hodnotu jídel. Jeho výhodou je, že nehrozí riziko salmonelózy, je vhodný na cestování, nemůže se rozbít jako vejce.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Cikorku znaly a oblíbily si už naše babičky a prababičky. Jedná se o pražený kořen čekanky, která se používala jako náhražka kávy. Připraví se vsypáním do vroucí vody, ihned poté se nádoba odstaví a již se déle nevaří. Po přecedění můžeme nápoj dolít mlékem a osladit. Neobsahuje kofein, proto je vhodný pro děti a všechny ostatní, kdo klasickou kávu nemohou nebo nechtějí pít.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Japonské sushi a hry: Co jedí sportovci v Tokiu na letošní olympiádě a co naopak jíst nesmějí?
Francesinha: Portugalský sendvič s francouzským šarmem se podává zásadně s pivní omáčkou. Jak jej připravit?
Jak provonět domov přírodní cestou: 4 snadné recepty pro příjemnější bydlení