Pažitka neboli šnytlík je výborné dochucovadlo a také zdobný prvek
Pažitka nebo také šnytlík je druh zeleniny příbuzný česneku. Na rozdíl od česneku má ale jemnější chuť. V gastronomii se využívá jako přísada do másel, pomazánek, sýrů, omáček či polévek, krásně dozdobí i salát. Pažitku uchováváme nejlépe zmraženou.
Zpracování pažitky
Pažitka je sezónní rostlina, ale dá se i uchovat. Důležité je ji sklízet pravidelně, abychom docílili větší úrody. Dá se však i rychlit za oknem, pokud víte, jak na to. Dobré je také vědět, že jedlé jsou i její květy.
Využití pažitky
Kdo má rád pažitku, jistě ocení pažitkovou omáčku. Velmi jednoduchý a také tradiční pokrm jsou brambory na loupačku, které pažitka povýší na vynikající večeři. Podobně skvěle dochutí i míchaná vajíčka nebo jarní pomazánky.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Jennifer Anistonová ráda vaří, miluje těstoviny carbonara a neodolá těmto křupavým tacos
Pečení na neděli: Koláč s meruňkami a tvarohem posypaný drobenkou je jednoduchý, přitom je krásně vláčný a božsky chutná
Borůvkový koláč jako od babičky: Jak to udělat, aby se povedl na jedničku?