Plod - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Vlašský ořech je plod ořešáku královského. Nápadná podobnost plodu ořechu s lidským mozkem není náhodná. Jsou zdrojem omega 3 mastné kyseliny, která pozitivně působí na nervový systém, funkce mozku a srdce. U nás jsou ořechy dobře dostupné. V kuchyni je využijeme do mnoha moučníků a cukroví. Lze je přidávat do salátů, a likér ořechovku každý rád ochutná.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Pekanové ořechy jsou podobné ořechům vlašským, ale mají podlouhlejší tvar a jsou chuťově sladší. Mají lahodnou máslovou chuť a jsou krásně křupavé. Až 70 % ořechů tvoří tuk, což je nejvíce ze všech ořechů. Ořechovec pekanový je strom, ze kterého se ořechy získavají. Roste v jižní části Severní Ameriky.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kokosový ořech je dutý nepukavý plod kokosovníku ořechoplodého. Kokos má několik vrstev - ve středu mladých zelených kokosů se nachází kokosová voda, populární nápoj v tropech. Když kokos uzraje, z bílé dužiny lze vyrobit kokosové mléko nebo olej. Kokosová dužina se dá konzumovat samotná nebo ji lze usušit a umlít na známou kokosovou moučku, využitelnou v mnoha receptech.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Karob (svatojánský chléb) je jedlým plodem stálezeleného subtropického stromu rohovníku obecného. Je chutnou a zdravou alternativou kakaa, a má přirozeně nasládlou chuť, proto nevyžaduje obohacení cukrem. Díky jemné konzistenci není třeba ani přidání velkého množství tuku, což je při výrobě čokolády jinak běžné.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kaštan jedlý je plodem kaštanovníku jedlého, dlouhověkého stromu, dosahujícího výšky až 30 m. Plodem je známá pochoutka s vyšší energetickou hodnotou než např. brambory. Kaštany se po naříznutí opékají na horké plotně. Připravuje se z nich také mouka, dalším pokrmem z kaštanů je nádivka, např. do krůty. Kaštanová kaše je vhodnou přílohou ke zvěřině.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Avokádo je plod hruškovce přelahodného, botanicky se řadí mezi ovoce, někdy i mezi zeleninu. Plod je dlouhý 7-20 cm, váží 100 g až 1 kg. Avokádo je bohatým zdrojem minerálních látek, především draslíku. Má malé množství cukru, ale velké množství tuku, který je zdraví prospěšný. Po vyjmutí pecky se může plnit, dají se z něj připravovat polévky i pomazánky, nejznámější je tradiční mexické quacamole.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na chilli con carne: Texaské jídlo z masa, papriček a čokolády vás nadchne!
Vítěz Peče celá země Vojtěch svůj styl nezmění: Obyčejné buchty ode mě nečekejte, těch je na internetu dost, říká
Jak na nakládaný hermelín? Aby se sýr nezkazil, je potřeba správně zacházet se sklenicí, s kořením i s olejem