Ryba: Výborná a chutná surovina, která je velmi přínosná pro naše zdraví
Ryba - báječná surovina, která se stala velmi významným symbolem Vánoc. Téměř žádná domácnost se neobejde bez čerstvě usmažené a voňavé ryby na sváteční vánoční tabuli. Rybí maso obsahuje mnoho přínosných látek pro naše zdraví, je lehce stravitelné, vyznačuje se snadnou úpravou i rychlou přípravou. Takže ideální surovinou pro ty, kteří si chtějí dopřát rychlý, zdravý a chutný oběd či večeři, kterou připraví během pár minut.
Recepty z rybího masa
Rybí maso můžeme připravit mnoha způsoby. Hodí se k vaření, dušení, pečení i smažení. Je potřeba brát ohled na to, že rybí maso je velmi jemné a křehké, proto mu stačí pouze krátká tepelná úprava. Kdo si rád vychutnává pravou čerstvou chuť ryby, může ji konzumovat i v syrovém stavu, stačí jí jen naložit do směsi čerstvých bylinek a soli. Mezi nejvíce používané se řadí rybí filé, které má opravdu mnoho způsobů, jak si jej můžete připravit. Není nad čerstvou rybu, kterou si můžete snadno koupit od českých pěstitelů. Nejznámější české ryby patří bezesporu kapr.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Tato mořská ryba obývá chladnější vody Atlantského oceánu. Může dorůst až do délky 2 m a váhy 90 kg. Je důležitá v moderním rybolovu a bývá velmi často lovena, její stavy bohužel řídnou. Její bílé maso je velmi chutné a dá se připravovat na mnoho způsobů. Z jater se vyrábí rybí olej.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Tuňák je mořská ryba, dosahující míry až 250 cm a váhy 2,5 tuny. Živí se drobnými rybami. Je nejběžněji lovenou rybou v Atlantském oceánu i v několika mořích, např. Středozemním a Černém. Ze syrového tuňáka se připravuje japonské suši a právě tam končí 80 % jeho masa. Často je konzumován i v Evropě a v USA.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Úhoř - ryba, která vypadá jako had, je druhem paprskoploutvých ryb. Třecí akt úhoře je spojován se Sargasovým mořem a během svého života prochází dvěma podobami. Z larvy přechází do sladkovodního stádia. Dožívají se průměrně 8-12 let. Přes den preferuje pobyt na dně, zahrabán v bahně, na lov se vydává v noci nebo po silných deštích. V řadě evropských zemí je úhoř velmi ceněnou rybou, ale s poklesem jeho stavů se na jídelníčku objevuje už méně. Může se vařit, péci i smažit, velkou delikatesou je úhoř uzený. Má lahodné maso s malým množstvím kostí, a s vysokým obsahem tuku.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Tilapie nilská je sladkovodní a teplomilná ryba. Její další názvy jsou tlamoun nebo okounovec nilský. Přirozeně se vyskytuje v Africe, ale také v Izraeli nebo i Brazílii, ale chová se i u nás. Nároky na chov jsou nízké. Patří mezi méně tučné ryby, filety jsou bez kůže a kostí. Maso této ryby můžeme vařit, smažit, dusit i grilovat.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Losos je dravá tažná ryba z čeledi lososovitých, která většinu života žije v mořích. Dospělí jedinci se vždy vracejí do řeky, ve které se narodili. Typickým trdlištěm jsou horské bystřiny, ve kterých se lososi vytírají. V kuchyni se losos připravuje nejčastěji pečený nebo vařený, ale oblíbený je i uzený. V syrovém stavu se přidává do suši.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kapr je symbolem českých Vánoc. Smažený s bramborovým salátem se podává při večeři. Je největší kaprovitou rybou a jeho chov má velký hospodářský význam. Je běžně dostupný po celý rok a připravit jej můžeme na mnoho způsobů. Kapr je lehce stravitelný, proto jej lze využít jako potravinu při různých dietách.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Candát je sladkovodní, ušlechtilý druh ryby, obývající pomalu tekoucí vody, rybníky nebo zákoutí řek. Tento dravec se chová jako doplňkový druh a je hájený od 1.ledna do 15.června. Jeho kuchyňská úprava je rozmanitá, může se zapékat, smažit, vařit, má lahodné maso a málo kostí.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Amur je kaprovitá ryba, u nás nepůvodního druhu. Byla k nám dovezena z důvodu rostlinožravosti, za účelem likvidace porostu rákosí. Amur bílý se prodává jako dražší a chutnější alternativa vánočního kapra.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Ančovičky jsou vžitým termínem pro sardelky, to znamená mořské rybky, které dorůstají délky 10 - 15 cm. Sardel obecná, v kuchyni oblíbená delikatesa, má důležitý hospodářský význam. Nakládá se často do rostlinného oleje, používá se ve formě filetů s kapary. Koupit je můžeme pod názvem sardelová očka.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
MasterChef Česko na sladko: Jak zvládnout odpalované těsto a upéct perfektní věnečky?
Pampelišky jsou přírodní poklad: Vyrobte si pampeliškový olej, využijete jej třeba při opalování
Vřídelní polévka pro lepší zažívání i na kocovinu: Vaří se přímo z vody z Vřídla a má po ní jemně slanou chuť