Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smetana dodává pokrmům krémovou texturu a bohatou chuť

Smetana dodává pokrmům krémovou texturu a bohatou chuť

Smetana je základní složkou mnoha kulinářských pokladů a dodává pokrmům krémovou texturu a bohatou chuť. Je oblíbenou ingrediencí v kuchyni a má mnoho různých použití od slaných omáček po sladké dezerty. Smetana se získává oddělením tuku od mléka. Nejčastěji se používá kravské mléko, ale smetanu lze vyrobit i z kozího nebo ovčího mléka. 

Druhy smetany 

Existuje několik typů smetany, které se liší podle obsahu tuku a použití.

  • Smetana na šlehání má vyšší obsah tuku a je vhodná ke šlehání na šlehačku.
  • Smetana na vaření se používá ke zjemnění omáček a polévek. 
  • Zakysaná smetana se hodí do dezertů, ale i některých slaných pokrmů. 
  • Zahuštěná smetana se často používá do kávy, ale i různých dezertů.  
  • Sušená smetana se dá použít do kávy i do sladkých pochoutek. 

Tip: Existuje i smetana bez laktózy, která je vhodná pro ty, kteří s ní mají problémy.

Nejoblíbenější recepty ze smetany 

Smetana je oblíbenou ingrediencí v kuchyni a nachází uplatnění ve velkém množství receptů. V oblibě jsou smetanové omáčky, jako je koprová, houbová, fazolková či křenová, ale používá se i ke zjemnění třeba svíčkové. Bývají součástí krémových polévek (brokolicová, dýňová atd.) i některých masových směsí. Nesmíme opomenout ani využití ve sladké kuchyni, kde se používá především k přípravě lehkých krémů

Více

1 2 3 4 5 6 7

Další témata

Další recepty