Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sýry jsou skvělým zdrojem vápníku a bílkovin. A kromě toho - se sýrem je prostě všechno lepší

Sýry jsou skvělým zdrojem vápníku a bílkovin. A kromě toho - se sýrem je prostě všechno lepší

Sýry (zejména pak polotvrdé a tvrdé sýry) jsou určitě nejlepším zdrojem vápníku a obsahují velmi kvalitní bílkoviny. Sýry navíc obsahují málo mléčného cukru, a tak většinou nedělají velkou neplechu ani lidem, kteří trpí intolerancí laktózy. Na druhou stranu ale také některé sýry obsahují velké množství soli, která ve větší míře není pro organismus příliš příznivá. 

Druhy sýrů 

Co se týče druhů, sýry se dělí do několika základních podkategorií. 

  • Tvrdé sýry: ementál, primátor, parmezán a gran moravia
  • Polotvrdé sýry: eidam, gouda, čedar, Halloumi, Raclette 

  • Měkké sýry: žervé, cottage, mascarpone, balkánský sýr, čerstvý sýr apod. 
  • Plísňové sýry: hermelín, camembert, brie s plísní na povrchu, niva či roquefort
  • Pařené sýry: parenice, oštiepok, korbáčik 
  • Kyselé sýry: tvaroh a oloumoucké tvarůžky

Jak využít sýr v kuchyni? 

Sýr má v kuchyni velmi široké využití. Výborně chutná jen tak samostatně jako pohoštění se sklenkou vína, plátkovým sýrem perfektně obložíte čerstvé pečivo, tvrdé sýry se hodí k vyladění těstovin, měkké sýry využijete do dezertů, omáček i k namazání. Dále nesmí chybět na pizze či křupavých langoších. Ze sýru dokonce vykouzlíte i skvělé křupavé chipsy

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Žervé (Gervais)

Žervé, francouzsky gervais, je minimálně solený nebo nesolený, šlehaný měkký krémový sýr ze sladké smetany. Lučina je obchodní název pro žervé vyráběné od roku 1981 u nás. Žervé má velmi jemnou chuť a konzumovat ho můžeme na slano i na sladko, v různě ochucených pomazánkách a pěnách, přidávat do omáček na těstoviny, či použít jako základ k přípravě přelivu na maličké lívanečky.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Ricotta

Ricotta je čerstvý sýr, původem z Itálie, který se vyrábí ze syrovátky. Je bílý se zrnitou konzistencí, svěží, lehce nasládlé chuti. Obsahuje přibližně 13 % tuku. V kuchyni má mnohostranné využití. Používá se jak do italských dezertů, tak i do těstovinových pokrmů. Své místo má i ve studené kuchyni.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Romadur

Romadur je měkký zrající sýr s pikantní chutí a vůní ve všech fázích zrání. Zralý sýr je pokrytý mazem a na řezu sametově bílý. V sušině je 20 %, 40 % nebo 60 % tuku. Romadur se může nakládat do oleje či piva, nebo se konzumuje okořeněný s paprikou a cibulí.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Parenica

Parenica je slovenský tradiční nezrající pařený hnětený ovčí sýr s velmi jemnou chutí. Pravá parenica je vyrobena z čerstvě nadojeného, neupraveného ovčího mléka, od pasoucích se ovcí plemen valaška, zušlechtěná valaška, cigája a východofríská ovce. Parenica je charakteristická svým tvarem stočené stuhy. Podobně jako oštiepok má smetanovou až žlutou barvu a zlatožlutý povrch.

1 12 13 14 15 16

Další témata

Další recepty