Vejce: Všestranná potravina, která obsahuje spoustu bílkovin, vitamínů a minerálů
Vejce jsou perfektní surovinou, která má v kuchyni všestranné využití. Výhodou je také jednoduchá příprava a řada prospěšných látek. Co tedy obsahuje vejce? V první řadě spoustu kvalitních bílkovin, vitamínů (B12, A, D a kyselina listová) a minerálních látek (zinek, jód nebo selen) a antioxidantů.
Různé druhy přípravy vajec
Asi nejoblíbenější jsou vejce samostatně vařená natvrdo, naměkko či na hniličko, případně míchaná, sázená či jako vejce Benedikt. Tím však využití vajíček rozhodně nekončí. Vejce totiž v jídle často slouží jako pojivo, takže se hodí do různých placiček (jak zeleninových, tak masových) a k obalování. Vajíčka se také používají téměř do všech sladkých moučníků.
Vejce a hubnutí
Radostnou zprávou je, že se vejce perfektně hodí na hubnutí. Jedno vejce totiž obsahuje až 6 g bílkovin, které pomáhají s budováním svalů a jen přibližně 72 kcal. Díky vysokému obsahu proteinů také vejce pomáhají s pocitem sytosti. Pokud vejce doplníte dalšími kvalitními živinami, máte vydaný a zdravý pokrm během chvilky na stole.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Ze široké škály přípravy vajec je jednou z nich "volské oko". Je to vlastně smažené vejce na pánvi, která je lehce potřená tukem. Pokud vejce nalijeme z misky, bílek se rovnoměrně rozteče a žloutek zůstane pěkně vláčný. Volská oka jsou oblíbenou součástí snídaní a svačin. Jsou vhodná jako příloha, dáváme je do sendvičů nebo je podáváme k luštěninám.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Vejce je jeden z nejkvalitnějších zdrojů bílkovin a živin. Už to, že v něm může vzniknout a vyvinout se nový život mláděte, to dokazuje. Bílek neobsahuje cholesterol ani tuk, a tuk ve žloutcích je zdraví prospěšný. Dřívější upozornění, že by se měla sníst jen dvě vejce týdně, už neplatí. V kuchyni má velké využití v mnoha jídlech, vaření a pečení si bez vajec neumíme ani představit.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
I když je křepelčí vejce 5x menší než slepičí, přesto obsahuje více než dvojnásobné množství vitamínů A, B, pětinásobné množsví fosforu, draslíku a železa. Vysoký obsah lecitinu snižuje cholesterol. Křepelčí vejce mají léčivé schopnosti, jsou vhodná pro malé děti, těhotné ženy a lidi s oslabenou imunitou. V některých léčebných ústavech v zahraničí využívají jejich výživové hodnoty jako léčebnou kúru.
Předchozí 1 … 14 15 16 17 Další
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na falešné cuketové langoše bez kynutí: Nadýchané těsto zvládne i začátečník, na výsledku si pochutná i profík
Japonský recept na dlouhověkost? Sushi! Poznáte všechny jeho druhy?
Dozvuk letních barev v podzimní kuchyni! Dopřejte si dobroty z paprik, které potěší i náročné strávníky