Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zálivka - články, postupy a rady

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Olivový olej

Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají se spadnout na zem na plachty, sbírají se do nádob a lisují se za studena - do 50 stupňů. Další oleje jsou panenské, rafinované a směsi olejů. Ze zdravotního hlediska patří olivový olej mezi pět zdraví nejprospěšnějších surovin na světě. Na lidský organismus má řadu blahodárných léčivých účinků. Mezi jeho přednosti patří snižování cholesterolu. Používá se v kuchyni jako zálivka do salátů, majonéz a těstovin. Na rafinovaném oleji, který má vyšší kouřový bod, lze i smažit.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Dresink, dressing

Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé, některé se hodí např. na těstoviny a masité nebo rybí saláty. Jiné se dávají na zeleninové nebo ovocné saláty. Mnoho dresinků s různými přísadami se vyrábí komerčně.

1 2

Další témata

Další recepty