Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelenina obsahuje řadu cenných vitamínů. Články, rady a postupy, jak ji využít v kuchyni

Zelenina obsahuje řadu cenných vitamínů. Články, rady a postupy, jak ji využít v kuchyni

Zelenina má na lidský organismus blahodárný vliv. Obsahuje totiž řadu antioxidantů, vitamínů a minerálů a vysoký podíl vlákniny. Navíc pomáhá udržet zdravou váhu, dodává energii, podporuje správnou peristaltiku střev a pomáhá v prevenci proti různým chorobám. To vše platí, pokud ji jíme dostatek, což je podle doporučení přibližně 400 gramů denně

Jak se dá připravit zelenina? 

Zelenina se dá připravit na různé způsoby. Zejména v létě je skvělá na grilu, během roku je pak nejlepší zelenina na pánvi na másle. Pokud chcete zeleninu do polévky, můžete ji jednoduše uvařit. Vynikající je také pečená zelenina. Možnosti jsou zkrátka neomezené

Exotická, salátová, kořenová a další druhy zeleniny

Velkým lákadlem zeleniny je především její rozmanitost. Máte rádi salátovou zeleninu, či dáváte přednost třeba kořenové? Nebo naopak holdujete spíše méně známé zelenině? Pak vyzkoušejte některý z exotických druhů, jako je třeba oblíbené avokádo, mangold nebo pak-choy. Tak nebo tak do těla dostanete spoustu skvělých živin. 

 



 

 

 

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Česnek kuchyňský

Česnek kuchyňský, allium sativum, je celosvětově známé koření, bez kterého si nedokážeme představit vaření. Vytrvalá rostlina má složenou kulatou cibuli, která se dělí do stroužků. Vytrvalá bylina pochází ze střední Asie, a již v historii jí byly přisuzovány posilující účinky. Oblíbená polévka česnečka je nejen chutná a zdravá, ale česnek je žádaný i v mnoha dalších pokrmech. Maso, ryby, zelenina, omáčky, saláty, tam všude je jeho místo.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Cibule kuchyňská

Pravlastí cibule je střední Asie. Tato rostlina je dvouletá. Pěstuje se v mnoha odrůdách, které se liší barvou, velikostí a také chutí, od jemné, po silně pálivou. Použití cibule v gastronomii je velmi široké. Používá se jako zelenina, i jako koření. Je základem mnoha omáček, gulášů a dalších pokrmů. Syrová se přidává do salátů. Důležitý význam má cibule i ze zdravotního hlediska, mimo jiné působí protizánětlivě a mírní projevy astmatu.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Cuketa

Cuketa je jednoletá plodová zelenina, patřící do rodiny tykví. Je velmi oblíbená, zpracovává se mnoha způsoby. Připravuje se smažená, zapékaná, jako příloha, lze z ní uvařit polévku, pro její neutrální chuť z ní můžeme dokonce upéci moučník. Má nízkou energetickou hodnotu, tudíž se hodí pro redukční dietu.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Caprese

Caprese je jednoduchý italský salát, pocházející z Kampánie. Obsahuje tenké plátky mozzarelly a rajčat, olivový olej, bazalku, sůl a pepř. Barvy salátu - červená, bílá a zelená -  by měly připomínat italskou vlajku. Podává se jako předkrm nebo lehké jídlo.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Čekanka listová

Čekanka listová je zatím nedoceněnou zeleninou. Čekankové puky se sklízí od prosince do června, a dovážejí se k nám z Holandska a Belgie. Jsou nahořklé, plné vlákniny a blahodárně působí na náš trávicí trakt. Čekankové puky se musí uchovávat ve tmě, jinak hořknou. Lze z nich připravit lahodný salát, např. v kombinaci s pomerančem.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Brokolice

Brokolice je zelenina podobná kapustě a květáku. Obsahuje mnoho vitamínů C, B, E, kyselinu listovou, minerály a nezanedbatelné množství vlákniny, Můžeme ji vařit jako polévku, podávat jako přílohu a zapékat ji různými způsoby.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Ajvar

Ajvar je čalamáda z pečených červených paprik, česneku, lilku a chilli. Pochází ze srbské kuchyně a byl dlouho známý jako "srbský" salát. Dnes je oblíbený na Balkáně. Používá se jako příloha, pomazánka na chléb nebo salát. Doma se vyrábí z paprik a pečených lilků, průmyslově se vaří.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Amarant

Amarant neboli laskavec je prastará plodina. Jedná se o jednoletou teplomilnou rostlinu, která se v Asii a Africe používá jako zelenina. Má velmi droboučká zrna, jejichž využití je ve sladké a slané kuchyni. Amarant ocení diabetici kvůli nízkému glykemickému indexu. V oblibě jej mají i vegetariáni, protože obsahuje velké množství důležitých prvků a minerálních látek.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Ačokča

Ačokča pochází z Jižní Ameriky a u nás i v Evropě je to poměrně málo známá zelenina. Tvarem se podobá paprice a chutí okurce. Konzumuje se syrová, dušená nebo vařená. V syrovém stavu pomáhá při cukrovce, snižuje cholesterol a krevní tlak. Je vhodná při léčbě respiračních chorob a preventivně působí proti ateroskleróze.

1 54 55 56 57 58

Další témata

Další recepty