Máte doma bedničky se sklizenými jablky? Určitě je využijete k pečení skvělých dezertů. Jablka nám přináší spoustu výživných látek, mimo jiné vitamín C a různé minerály. Obsahují zároveň větší množství vlákniny a tím podporují trávení.
Variant na jablečné moučníky je nespočet. Velmi dobře si lahodí ve spojení s jiným ovocem nebo také s kořením, a to zejména se skořicí. Skvěle se doplňují i s ořechy, rozinkami či tvarohem. Věříme, že jablečné moučníky také milujete a náš výběr pro vás bude zajímavou inspirací.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Hraběnčiny řezy patří k oblíbeným tradičním moučníkům našich babiček. Nadýchaný sníh promění obyčejný jablečný koláč ve sváteční dezert. Důležité je jablka nastrouhat na tenké plátky tak, aby zůstala po upečení šťavnatá, ale zároveň si zachovala lehkou texturu a těsto příliš nenavlhlo.
Růže z listového těsta jsou dezert, kterým překvapíte příjemně každou návštěvu. Recept je velmi jednoduchý, košíček z listového těsta naplníte krémem a plátky jablek tvarujete do tvaru růže. Vaším domovem se bude příjemně linout vůně skořice.
Slavný francouzský obrácený koláč vytvořený sestrami Tatinovými je nenáročný a skvěle vypadající dezert s karamelovou pokrývkou a jablky na křehkém těstě. Upečte si tento moučník na nedělní posezení s rodinou společně s výtečnou kávou.
Roláda je dezert nenáročný na přípravu a hotový za pár minut. Využijte sklizená jablíčka na tuto dobrotu ke kávě. Roládu také můžeme nazvat převrácená. Náplň se totiž peče současně s korpusem. Po upečení roládu musíte opatrně převrátit a teprve poté zarolovat.
Vynikající rychlý nepečený dort z piškotů a jablek nám dělávaly babičky v dětství. Jablečný dortík je perfektní nejen na oslavu, ale i jako svačinka. Vychlazený dort potřeme vyšlehanou smetanou, ozdobíme sušenými jablky, případně poprášíme skořicí nebo kakaem.
Francouzský koláč z křehkého těsta je hitem v podzimní kuchyni a příprava není vůbec složitá. Křehké těsto je bez cukru a lze ho použít jako základ pro všechny druhy koláčů, nasladko i naslano. Jablka by měla být šťavnatá, aby zvlhčila suchý korpus koláče.
Bábovka je tradičním chutným dezertem, který je velmi jednoduchý. Návštěvu s ním vždy skvěle pohostíte. Tento recept je výjimečný tím, že do těsta přidáváme nastrouhanou mrkev a jablka, což zajistí, že nebude bábovka vysušená, ale naopak vláčná.
Když nevíte, co o víkendu upéct ke kávě, rozhodně si vyberte tento recept na koláč. Příprava spočívá v upečení korpusu, na který přidáme dušená jablka a zasypeme je drobenkou s ořechy a skořicí. Důležité je drobenku vypéct v křupavou krustu.
Jablečný závin je snad jeden z nejznámějších tradičních moučníků. Záviny můžeme dělat jednak sladké s jablky a také slané se šunkou, sýrem či zeleninou. Můžeme tentokrát vyzkoušet kupované listové těsto nahradit touto křehkou variantou těsta podle našich babiček.
Připravte si zdravou variantu sušenek pro děti. Jsou velmi jednoduché a hotové za pár minut. Základem jsou ovesné či špaldové vločky, nastrouhaná jablka, bílý jogurt a podle zvoleného dochucení skořice a rozinky. Jednoduše je upečeme na plechu a zdravá svačinka pro děti je hotová.
Jablečné kytičky jsou velmi snadné a velmi efektní na pohled. Máte-li přebytečná jablíčka a v lednici listové těsto, rozhodně tuto dobrou vyzkoušejte. Listové těsto se jednoduše nakrájí na pásky, které se obmotávají kolem jablečného kolečka. Poté se v troubě upečou dozlatova.
Na tento vynikající a jednoduchý jablečný koláč není potřeba vypracovat žádné těsto, pouze si připravíme drobenku a na plátky nakrájená očištěná jablíčka. Do formy vtlačíme polovinu drobenky, na ni rozložíme plátky jablek a ty posypeme druhou polovinou drobenky. Koláč je jemný a příjemně šťavnatý.
Cheesecake je původem řecký dezert, který se vždy skládá z vrstvy sušenek a z tvarohového krému, případně je dozdobený ovocnou polevou. Zpočátku se tento dezert vždy pekl v troubě, dnes najdeme i nepečené varianty. V receptu si můžeme vychutnat svěží tvarohový krém s opečenými jablky.
Dříve byla velice populární, dnes už jsou trochu zapomenutá. Jablka v županu jsou ale stále lahůdkou, kterou by si měl dopřát každý milovník listového těstaa jablek. Příprava je navíc velmi jednoduchá a dobrotu máte na stole za pár minut i s výtečnou vanilkovou omáčkou.
Šátečky jsou velmi jednoduché a rychlé, hodí se jako ideální pohoštění, když vás překvapí nečekaná návštěva.Stačí si rozvařit jablečnou náplň se skořicí a hotové těsto nemusíme nechat kynout, můžeme s ním tedy ihned pracovat. Vykrájíme čtverce, které naplníme a zabalené je klademe na plech. Výsledné šátečky posypeme moučkovým cukrem
Komentáře