Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Snídaně je první jídlo dne. Konzumujeme ji hned ráno po probuzení, před odchodem do školy, do práce nebo na zájmové aktivity. Snídaně by měla tvořit třetinu denního množství snědených potravin a živin v nich.

Snídaně je základ každého dne. Naše babičky na snídani trvaly a věděly proč - hladový člověk nemá tolik energie jako ten, co ji doplní správně nutričně vyváženou stravou. Dobré ranní jídlo nás zasytí na mnoho hodin a naše výkony budou lepší.

1/16

    2 z 16

    Domácí loupáky

    Domácí loupáky

    Sladké loupáky, mnohdy s máslem, dokáží ke snídani přesvědčit i malé děti před odchodem do školky nebo do školy. Stačí loupáky upéct předchozí odpoledne a máme o několik snídaní postaráno. K loupákům uvaříme čaj, kakao, mléko nebo bílou kávu. Jestli se občas pár loupáků ztratí, může za to manžel.

    5 z 16

    Pomazánka z Májky

    Pomazánka z Májky

    Pomazánka je výborným doplňkem ke krajíci chleba, toustu nebo rohlíkům. Můžeme jí připravit více k večeři a ještě nám zbyde na ráno. Stačí nakrájet pečivo, potřít ho pomazánkou a ozdobit zeleninou a zelenými natěmi (petrželka, pažitka, kopr). Pokud nás čeká cesta autobusem, vynecháme česnek.

    6 z 16

    Kefírové lívance

    Kefírové lívance

    Lívance a palačinky se hodí k víkendovým a svátečním nedělím, kdy má maminka na vaření čas. Lívance se připravují z různých těst, dokonce i v nízkokalorické verzi. Na talíři je zdobíme ovocem, poléváme javorovým sirupem nebo sypeme skořicovým cukrem - i s marmeládou jsou však báječné.

    7 z 16

    Francouzské toasty

    Francouzské toasty

    Francouzské tousty jsou pečivem z toustového chleba, které namočíme do rozšlehaných vajec a opečeme na pánvi. Rozkrojené krajíčky obložíme šunkou, sýrem a zeleninou. Ve sladké verzi je sypeme skořicovým cukrem a obložíme plátky ovoce. Je nutné jich připravit hodně - rychle se po nich zapráší.

    12 z 16

    Tukové rohlíky

    Tukové rohlíky

    Křupavé rohlíky jsou naprosto univerzální snídaní - připravit je není příliš složité a máme tak nejen večeři, ale i snídani. Rohlíky mažeme máslem, pomazánkou, paštikou a obkládáme je zeleninou. Děti milují rohlíky s máslem a marmeládou, ke kterým jim uvaříme kakao, čaj nebo horkou čokoládu.

    13 z 16

    Mug cake

    Mug cake

    Mug cake je malý dortík z hrníčku, připravený z ovesných vloček, mléka, vejce a sladidla. Rozmíchané ingredience nalijeme do máslem vymazaného hrnku a několik minut necháme "péct" v mikrovlnce - mezitím si pokrájíme ovoce a za pár minut můžeme snídat. Jde o plnohodnotnou, zdravou a chutnou snídani.

    14 z 16

    Ranní srdíčko

    Ranní srdíčko

    Muži si ráno dopřejí i maso nebo uzeninu. Nejchutnější je opečená, doplněná volským okem. Párek podélně rozřízneme (konce necháme spojené) a vytvarujeme do podoby srdce. Opečeme ho na pánvi, rozklepneme do něj vejce a osolíme. Srdíčko ozdobíme zelenými natěmi a přidáme i kousek zeleniny.

    16 z 16

    Vánočka s rozinkami

    Vánočka s rozinkami

    Znáte o vánočních svátcích lepší snídani, než je vánočka s máslem a kakaem? Nebo zjara velikonoční mazanec? Vánočka nepatří mezi vyvážené snídaně, ale pár takových snídaní za rok sneseme. Nezáleží na tom, z jakého těsta těsta pečivo připravíme - jde o to, že si můžeme výjimečně pochutnat.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky