Cibule v naší kuchyni - snadno dostupná léčivá síla z přírody. V těchto receptech nesmí chybět!
Cibule je považována za jednu z nejléčivějších potravin z přírody. Podle Encyklopedie léčivých potravin od Dr. Pamplony-Roger cibule obsahuje látky, které mají výrazné fyziologické účinky - především éterický olej, který dává cibuli její typické aroma, a pak to jsou flavonoidy. Těmto látkám se připisují hlavní léčivé vlastnosti a účinky cibule. Díky nim působí cibule antibioticky a protiastmaticky.
Konzumace cibule ulehčuje vykašlávání hlenu a používá se při respiračních infekcích. Dále má diuretické účinky a doporučuje se jako součást diet při problémech s ledvinovými kameny a infekcemi ledvin. Má také ochranný vliv na srdce a cévy.
Mohlo by vás zajímat
Jak se cibule používá
Cibule je nejzdravější syrová. Ne každý ji však snese, některým lidem je stravitelnější pečená nebo vařená. Čím je však tepelné zpracování delší, tím se více sníží léčivý účinek cibule.
Cibuli můžeme rozkrojit a umístit na talířku v místnosti, tímto způsobem uvolníme prostor éterickým látkám, které budou moci uplatnit své léčivé vlastnosti.
Populární je sirup (šťáva) z čerstvé cibule, který se doporučuje při nachlazení. Příprava je velmi jednoduchá. Cibuli nakrájíme nadrobno a promícháme s trochou medu. Cibule brzy začne pouštět šťávu, kterou užíváme po lžičkách.
Cibule jako součást salátů
Do salátů cibule nerozlučně patří. Většinou ji přidáváme v syrovém stavu, ale někdy ji před přidáním raději krátce spaříme (např. do bramborového salátu). Hodí se do salátů z různých druhů zeleniny, luštěnin a brambor. Výborná a nepostradatelná je v jednoduchém salátu z rajčat.
Cibule v pomazánkách
Cibuli přidáváme do mnoha druhů pomazánek, které příjemně ochutí. Nesmíme to s ní ale přehnat, protože by mohla svou výraznou chutí potlačit všechny ostatní chutě. Krájíme ji pěkně nadrobno. Do některých pomazánek se přidává syrová, do jiných ji krátce osmahneme. Hodí se i do pomazánek luštěninových, kvasnicových a pohankových.
Na zdobení používáme rádi čerstvou cibulovou nať. Ta je pro nás snadno dostupná během teplého období roku, ale nemusíme se jí vzdávat ani v zimě. Stačí vzít misku, do ní dát trochu vody a naskládat vedle sebe několik cibulí. Brzy začne vyrůstat nať, kterou budeme seřezávat. Vodu v misce často a pravidelně měníme, aby se nezačala kazit.
Pokrmy s masem s cibulí
Cibuli používáme do masových pokrmů velmi často, přidáváme ji pod maso, do gulášů a omáček. Vybrat si můžeme žlutou, bílou nebo červenou cibuli. Chuť masových pokrmů vhodně doplní zvolené koření. někteří mají rádi pikantní chutě. Mnoho receptů od našich uživatelů nás může při vaření inspirovat. Zajímavé jsou i diskuze pod recepty, které nám pomohou pokrm připravit co nejlépe.
Bramborové pokrmy s cibulí
Brambory připravujeme často s cibulí. Uvařené brambory s osmaženou cibulkou a hrnkem kefírového mléka - to je velmi jednoduché a rychlé jídlo, které zasytí a jeho příprava nezabere mnoho času.
Brambory s cibulí můžeme zapékat a připravovat z nich bramboráky nebo placičky. Bramborová jídla doplňujeme sýrem nebo vejcem a další zeleninou.
Cibulové polévky
Cibule se nehodí do každé polévky, ale mnoho polévek její chuť vylepší. Výborná je v bramboračce nebo v gulášové, houbové či zelné polévce. Na začátku vaření ji krátce osmahneme na tuku, polévka pak získá velmi dobrou chuť, kterou ještě umocní vhodné koření.
Luštěninové pokrmy
Cibule je nedílnou součástí luštěninových jídel - ať už fazolových, čočkových, hrachových, cizrnových nebo sojových. Společně s česnekem tvoří nedílnou dvojici, kterou máme doma stále připravenou v zásobě. Cibuli přidáváme do luštěninových karbanátků a salátů, hodí se do luštěninových pomazánek. Několik koleček čerstvé cibule na uvařeném jídle je pěknou ozdobou.
Cibule patří k zelí
Když připravujeme knedlíky se zelím a masem, cibule je opět důležitým pomocníkem. Dáváme ji pod zelí, někdy i pod maso. Cibulku vždy jemně pokrájíme, bude to chutnější a zároveň lákavější na pohled.
Cibuli přidáváme do nakrouhaného zelí, které chystáme na kvašení. Někdo přidává i strouhané jablko, křen nebo kopr. Cibule se zelím tvoří ale vždy základ.
Nakládané sýry s cibulí
Nakládané sýry s cibulí jsou oblíbenou pochoutkou pro labužníky. Tuto specialitu můžeme připravit našim blízkým a přátelům jako dárek - pokud se trefíme do chuti obdarovaného, bude mít určitě radost.
Nakládané sýry je potřeba nechat nějakou dobu před konzumací uležet. K nakládání se často používá balkánský sýr nebo Hermelín, přidává se vhodné koření a dobrý olej.
Cibuli máme snadno na dosah
Cibule je zelenina, kterou máme velmi snadno na dosah, využijme její léčivou sílu i v nadcházejícím chladném období. Je trvanlivá a pokud má dobrou jakost, dá se velmi dobře skladovat.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Mistr hororů Alfred Hitchcock měl fóbii z vajec, hosty děsil modrým jídlem a miloval tenhle slaný koláč
Retro rajčatový salát: Potřebujeme krásně vyzrálé plody, dobře ochucenou zálivku z oleje a octa, navrch pak jemně nakrájenou cibulku
Okénko do historie: Cibule se dříve používala jako všestranný lék, afrodisiakum i prevence cholery
Komentáře