Jak ochutit a upéct cuketové placky? Vyzkoušejte nejlepší recepty na oblíbené placičky, které se při pečení nerozpadají
Cuketová sezona vrcholí a my přemýšlíme, na jaké různé způsoby je můžeme zpracovat, abychom obměnili jídelníček. Jedna z možností jsou cuketové placky nebo placičky.
Placičky nebo placky z cukety jsou rychlé a jednoduché zeleninové jídlo, které může být pokaždé jiné. Záleží na ochucení - můžeme je ochutit sýrem, bylinkami nebo česnekem. Náš bohatý receptář je toho důkazem.
Jak s cuketou zacházíme
Základní postup je jednoduchý. Nastrouháme cuketu, ochutíme a na pánvi nebo v troubě smažíme nebo pečeme placky. Chutnější jsou sice z cukety mladé, ale právě na placičky se dají využít i cukety, které nám nepozorovaně přerostly. Ty opravdu velké zbavíme slupky i houbovitého vnitřku se semínky. Po nastrouhání osolíme a necháme vypotit. Ochutnáme, jestli cuketa není hořká. Pak tekutinu slijeme. Mladé cukety strouháme celé i se slupkou a není třeba je nechat vypotit.
Obsahuje hodně vody a málo kalorií, takže je dietní. Je v ní vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín P, draslík, vápník, sodík i hořčík. Cuketa si cestu do českých kuchyní i srdcí tuzemských strávníků…
Jak placičky ochutíme
Cuketa je velmi variabilní, lze ji ochutit prakticky čímkoliv. Výborně si „rozumí“ s bylinkami (např. bazalka, oregano, tymián, pažitka, libeček), v sezoně čerstvými. Také česnek nebo cibule se k cuketám skvěle hodí. Přidat k cuketám můžeme i některou jinou zeleninu (celer, mrkev) nebo houby. Jiný chuťový rozměr zase cuketám dodá uzenina, rozpečená slanina, ale i uzené nebo marinované tofu, tempeh i jiné dobroty ze zdravé výživy. V neposlední řadě ji ochutí sýry, ať už zrající, uzené, plísňové nebo jemnější chuti (eidam). Praktičtější jsou sýry, které můžeme do hmoty nastrouhat.
Aby placky držely pohromadě
Aby se nám placky nerozpadly, vmícháme do nich např. vejce nebo jogurt či kefír, zahustíme je moukou, strouhankou nebo ovesnými vločkami. Pomůže i jemně nastrouhaný brambor.
Smažit nebo péct?
Podle potřeby či chuti můžeme z hmoty vytvořit řidší těstíčko jako na lívanečky, bramboráky nebo palačinky. Příště naopak vytvoříme hustší těsto jako na karbanátky. Řídkým těstem můžeme také obalit plátky kuřecího masa, šunky, sýra a usmažit společně, nebo tenké placky dodatečně naplnit a přehnout na polovinu. Husté těsto můžeme upéct téměř bez tuku v troubě na plechu vyloženém papírem na pečení. Budeme tak mít všechny porce najednou bez dlouhého stání u sporáku. Placičky můžeme i grilovat, pokud je položíme na teflonovou fólii.
S čím placky podávat
K plackám se hodí brambory, bramborová kaše a pečivo. Výborné jsou různé jogurtové dresinky nebo dipy.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Kdy je cuketa jedovatá? A může být cuketa vůbec jedovatá? Známe odpověď
Lečo je výborný letní pokrm, který je nejlepší z čerstvých rajčat, paprik a cibule. Díky mrazničce si lečo můžeme vařit po celý rok
Čím se liší přerostlé starší cukety od těch mladých? Jejich zpracování zabere více času, ale i pro ně máme dobré využití
Komentáře