Jednoduše ozdobit dort můžete i transfer fólií. Poradíme, jak postupovat
Čokoládová transfer fólie je báječný vynález, který pomůže i méně výtvarně zdatným efektně ozdobit dort nebo cukroví. Práce s fólií má svá pravidla, aby byl výsledek dokonalý.
Vzorek je vytvořen z kakaového másla a my můžeme jednoduchým postupem tento vzorek přenést na požadovaný zákusek. Tuto fólii koupíme na cukrářských webech. Na výběr bývá mnoho vzorů tmavých, světlých i barevných. Velikost fólie je asi jako A4, možná o malinko větší. Fólii můžeme stříhat podle potřeby a pak s ní pracovat. Pozor, vzorek se teplem (např. i rukou) snadno poškodí. Nejvhodnější podklad, na který vzorek lepíme, je čokoláda nebo modelovací marcipánová hmota. Podklad musí být hladký.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zdobit pomocí fólie
S námi to zvládnete hned napoprvé.
- Pracujeme s tekutou, ale už ne teplou čokoládou. Může být bílá, mléčná i tmavá, ale musí být dostatečně kvalitní.
- Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme zchladnout na potřebných 25 °C za stálého míchání.
- Fólii položíme na rovnou plochu hladkou stranou dolů a vzorkem nahoru.
- Na vzorek nalijeme vytemperovanou čokoládu a rozetřeme.
- Abychom měli rovné okraje, opatrně fólii podebereme a přeneseme o kousek dál na čistou rovnou plochu. V této fázi lze fólii ohýbat a tvořit např. mašle.
- Necháme v chladnu zatuhnout.
- Pak čokoládovou vrstvou směrem ke korpusu přilepíme.
- Fólii šetrně sloupneme.
- Krájíme nahřátým suchým nožem.
Ať se práce podaří!
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 17 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 20 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 22 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
Komentáře