Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křen patří mezi poklady našich zahrad, přesto jej ale pěstujeme jen opatrně, aby se nerozrostl až příliš. V obchodech si tento štiplavý a ceněný kořen můžeme koupit kdykoliv během roku. Jeho účinky oceníme především v zimě, v období chřipek a nachlazení.

Křenu se daří ve výživné půdě a prospěje mu přihnojování kompostem. Obvykle jej pěstujeme na trvalém stanovišti a opakovaně sklízíme. Křen se pěstuje z kořenových řízků. Kořeny křenu jsou velmi životaschopné a stačí, když v zemi po sklizni něco zůstane a křen znovu poroste. Květenství odstraňujeme, protože rostliny zbytečně vyčerpává. Hlavní sklizeň kořenů provádíme na podzim. Obvykle ale sklízíme výrazně tenčí kořeny než ty, které běžně kupujeme v obchodech. 

Hodí se křenové listy i kořen

Křen pěstujeme především kvůli kořenu, ale v kuchyni se uplatní i velké křenové listy. Přidáváme je např. při nakládání kvašáků, ale oceníme je i při zavařování okurek v octovém nálevu. Křen dá všemu pořádný říz a správnou chuť. 

Jak zpracovat křen

Máme pro vás několik rad, jak používat a zpracovat křen. Už jen jeho strouhání nám řádně "protáhne" dýchací cesty

Co připravit z křenu do zásoby

Ještě pro vás máme několik tipů:

  • Oblíbenou dobrotou je jablečný křen. Připravujeme jej čerstvý nebo také zavařený do zásoby.
  • Z křenu umixovaného se solí, octem, olejem, cukrem a trochou vody vytvoříme ostré dochucovadlo (krenex), které se hodí k pečenému masu a klobásám i do omáček. Uchovává se zasyrova, není potřeba zavářet.
  • Můžeme připravit také křenovou pastu - jednoduché ochucovadlo z křenu, cukru, soli, octa a slunečnicového oleje. Před uložením je sterilujeme. Můžeme je přidávat do salátů, ale také k masu i uzeninám. Výborně se hodí k červené řepě.

Podle následujícího videa si můžete uvařit báječnou křenovou omáčku. Počítejte s tím, že má, stejně jako vše křenové, pořádný říz, zvlášť pokud přidáte trochu syrového strouhaného křenu ještě na talíř.

Máte ještě další osvědčené tipy, jak uchovat křen? Budeme rádi, když nám je napíšete.

 

Komentáře

Další tipy a triky