Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Produkty z kozího mléka jsou oblíbené po celém světě pro své unikátní chuťové vlastnosti a zdravotní benefity. Jsou hodnotné pro vysoký obsah vápníku a vitamínů A, B1 a K. Z kozího mléka nejčastěji vyrábíme sýr, jogurt a máslo.

Existuje mnoho druhů kozích sýrů, včetně čerstvých, polotvrdých a tvrdých. Nejznámější jsou sýry feta a sýr s bílou ušlechtilou plísní chevre. Tyto sýry nejčastěji přidáváme do salátů či k těstovinám. Kozí mléko je lépe stravitelné a dokonce ho, ve většině případů, mohou konzumovat i ti, kdo mají alergii na kravské mléko

1/15

    1 z 15

    Marinovaný kozí sýr

    Marinovaný kozí sýr

    Čerstvý kozí sýr zakoupíme nejčastěji ve formě válečku. Můžeme si ho ale také sami vyrobit z domácího mléka. Sýr nakládáme do olivového oleje, který podstatně prodlouží jeho trvanlivost. Přidáme sušená rajčata, česnek, cibuli, kapary a koření.

    2 z 15

    Kozí salátek

    Kozí salátek

    Lehký a svěží salát s kozím sýrem obsahuje baby špenát, římský salát a hrášek. Salát i špenát nezapomeneme důkladně opláchnout. Dochutíme solí a pepřem a kdo má rád ostré chutě, může přidat také chilli. Salátek zakápneme citrónovou šťávou a servírujeme.

    3 z 15

    Závin z kozího jogurtu

    Závin z kozího jogurtu

    Kozí jogurt obsahuje probiotika, která příznivě působí na naši mikroflóru. Jogurt, který  může být řidší než kravský, zapracujeme přímo do těsta, které bude díky tomu vláčnější. V závinu není specifická chuť kozího jogurtu vůbec patrná, převládá chuť a vůně jablek.

    4 z 15

    Pomazánka z kozího sýru

    Pomazánka z kozího sýru

    Patříte-li mezi milovníky kozích produktů, rozhodně vyzkoušejte pomazánku z kozího sýra. Vaše jednohubky budou rázem o stupeň chutnější a zajímavější. Přitom výroba pomazánky je zcela snadná, stačí smíchat kozí sýr, tvaroh a zakysanou smetanu.

    8 z 15

    Pórkové flíčky s kozím sýrem

    Pórkové flíčky s kozím sýrem

    Pórkové flíčky jsou vynikající bezmasé jídlo, které si jistě rychle oblíbíte. Příprava není složitá, ale základem jsou správně uvařené těstoviny. Převařené flíčky by byly příliš blátivé. Před koncem pečení posypeme pekáček nastrouhaným kozím sýrem, který udělá na povrchu lahodnou krustu.

    9 z 15

    Špenátový koláč s kozím sýrem

    Špenátový koláč s kozím sýrem

    Koláče nemusí být vždy sladké. To nám dokazuje i tento krásně vypadající špenátový koláč, jež nás zaujme na první pohled. Svěží zelená barva, kterou těstu propůjčí rozmixovaný špenát, je příjemně osvěžující a s bílým zdobením hezky kontrastuje. Na dozdobení můžeme použít také bylinky a jedlé květiny.

    11 z 15

    Kuřecí kapsa s kozím sýrem

    Kuřecí kapsa s kozím sýrem

    Také máte rádi plněnou kuřecí kapsu? Pak vyzkoušejte náš recept, podle kterého je kapsa naplněná kozím sýrem. Netradiční chuť sýra se otiskne do chuti masa. Zvenčí maso chrání kabátek ze slaniny a brání tak vysušení kuřecích prsou. Zvýraznit chuť pomohou lístky šalvěje.

    12 z 15

    Fíky zapečené s kozím sýrem

    Fíky zapečené s kozím sýrem

    Exotické fíky jsou příkladem toho, že kombinace slaného sýra a sladkého ovoce je báječná. Kozí sýr uvnitř fíku se v troubě vlivem tepla hezky rozpustí. Na talířku fíky dozdobíme posekanými pistáciemi a podáváme s opečeným česnekovým chlebem.

    13 z 15

    Zeleninový tian s kozím sýrem

    Zeleninový tian s kozím sýrem

    Oblíbená francouzská klasika, která se stále častěji objevuje i v české kuchyni, to je tian. Zapečenou zeleninovou směs můžeme připravit na mnoho způsobů a s použitím různých druhů uzenin nebo sýra. Tomuto receptu vévodí kozí sýr, smetana a vlašské ořechy.

    14 z 15

    Houbové risotto s kozím sýrem

    Houbové risotto s kozím sýrem

    Receptů na rizoto naleznete v našem receptáři mnoho, ale tento recept s houbami a kozím sýrem je jedinečný. Rizoto je krémové a plné chuti - přesně takové, jaké byste dostali v italské restauraci. Proto doporučujeme tento recept vyzkoušet.

    15 z 15

    Rolka z červené řepy s kozím sýrem

    Rolka z červené řepy s kozím sýrem

    Lehounký překrm, který naladí vaše chuťové pohárky na další jídlo, to je rolka z červené řepy s kozím sýrem. Příprava je trošku náročnější a je třeba mít na práci dostatek času. Krásně vypadající a ještě lépe chutnající předkrm za tu práci však stojí. Hosté budou nadšení.

1/15

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky