Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sýr je chutný sám o sobě a do pomazánek se výborně hodí. Pod názvem sýr si představíme mnoho odlišných produktů a stejně tak z nich můžeme připravit celou řadu báječných a zcela odlišných pomazánek. Výborné jsou pomazánky z měkkých i tvrdých sýrů. Použít můžeme žervé, lučinu, goudu, eidam, nivu, parmezán, hermelín, nivu i tvarůžky.

Měkké sýry stačí smíchat s ostatními surovinami pomocí vidličky, ale tyčový mixér je obvykle lepší pomocník. Tvrdé sýry bývá lepší nastrouhat najemno nebo nahrubo. K sýrovým pomazánkám často přidáváme zakysanou smetanu, jogurt, tvaroh, pomazánkové máslo i majonézu. Do některých se hodí uvařená vajíčka, uzeniny nebo tuňák z konzervy. Pro ochucení využijeme kečup nebo hořčici, oblíbená je najemno nakrájená cibule a rozmačkaný česnek nebo křen. K dochucení někdy stačí sůl, jindy použijeme i mletý pepř nebo sladkou papriku. Zkrátka sýrových pomazánek je velké množství a stejně tak naše úprava může být svým způsobem originální. Následující výběr obsahuje vyhledávané a oblíbené sýrové pomazánky z našeho receptáře.

1/16

    1 z 16

    Dobrá pomazánka na chlebíčky

    Dobrá pomazánka na chlebíčky Video

    Chlebíčkové pomazánky jsou báječné, po namazání už je stačí trochu dozdobit a o skvělé pohoštění je postaráno. Do této pomazánky budete potřebovat uvařená vajíčka, šunkový salám, cibuli a tavený sýr. Pro správnou konzistenci přidejte majonézu nebo tatarku, pro výraznější chuť ještě trochu hořčice. Sterilovaná okurka směs výtečně doplní. Pomazánku připravte s časovým předstihem, ať se její chuť rozleží.

    4 z 16

    Rychlá cottage pomazánka

    Rychlá cottage pomazánka

    Cottage sýr se vyznačuje jemnou a příjemnou chutí, proto když ho přidáme do pomazánek, tak rozhodně neuděláme chybu. Jen pak musí být pomazánka dostatečně hustá, aby se dobře mazala. Pokud není, nevadí - v tom případě ji podáváme v malých miskách a každý si namaže po libosti.  Do pomazánky budete potřebovat i smetanový sýr, trochu bílého jogurtu, nastrouhaný eidam, koření a pórek s kapií.

    5 z 16

    Lahůdková ředkvičková pomazánka

    Lahůdková ředkvičková pomazánka

    Čerstvé ředkvičky z vlastní zahrady máme sice jen občas, ale koupit se dají v průběhu celého roku. Tato kořenová zelenina se výborně uplatní v pomazánkách. Je lehce štiplavá a pěkně barevná. Do ředkvičkové pomazánky se výborně hodí ještě vařená vajíčka, sýr, majonéza a pažitka. Pomazánka výborně chutná s krajícem čerstvého chleba i s bagetou.

    6 z 16

    Tuňáková pomazánka se sýrem a pažitkou

    Tuňáková pomazánka se sýrem a pažitkou

    Tuňákové pomazánky mají mnoho příznivců. Hotové jsou velmi rychle a dají se připravit na celou řadu způsobů. Když se smíchá tuňák z konzervy s riccotou, strouhanou Goudou a trochou hořčice tak bude stačit šalotka, mletá paprika a trochu pepře na dochucení oblíbené pomazánky.

    7 z 16

    Nejjednodušší syrečková pomazánka

    Nejjednodušší syrečková pomazánka Video

    Syrečková pomazánka je mimořádně jednoduchá a překvapí vás nejspíš i tím, že jsou na ni potřeba pouze olomoucké syrečky a smetana ke šlehání. Syrečky nadrobno nakrájíte zalijete smetanou a uložíte na tři dny v uzavřené nádobce do lednice. Během té doby pouze občas směs promíchejte a pak už můžete použít k mazání.

    8 z 16

    Domácí česneková pomazánka

    Domácí česneková pomazánka Video

    Klasická česnekovka se připravuje ve více verzích, všechny se ale vyznačují tím, že mívají stoprocentní úspěch na různých oslavách a večírcích. Chlebíčky a očka, která česnekovou pomazánkou namažete, budou z tácků a talířů mizet nejdříve, nejspíš jich bude jako vždy málo.

    9 z 16

    Sýrová pomazánka na topinky à la tatarák

    Sýrová pomazánka na topinky à la tatarák Video

    Pikantní sýrové pomazánky (ve stylu tatarák) mívají velký úspěch a báječně chutnají na opečených topinkách, ať už připravených nasucho nebo na tuku. Prospěje jim pikantní ochucení, výborně se do nich hodí hořčice, kečup, majonéza nebo worcester. Tato pomazánka chutná lépe až druhý den, když se chutě řádně rozleží. 

    10 z 16

    Domácí jemná hermelínová pomazánka

    Domácí jemná hermelínová pomazánka Video

    Hermelín dává pomazánkám osobitou příjemnou chuť. Když ho nastrouháte, přidejte k němu ještě nastrouhaná uvařená vajíčka, šunkový salám a najemno nakrájenou cibuli. O výraznou chuť se postará dijónská hořčice, o správnou konzistenci zakysaná smetana s majonézou.

    11 z 16

    Čtyřdruhová sýrová pomazánka

    Čtyřdruhová sýrová pomazánka Video

    Eidam, niva, tvarůžky a tavené sýry - to vše společně tvoří základ chutné a syté sýrové pomazánky. Přidejte ještě uvařená vajíčka, anglickou slaninu a trochu zakysané smetany. Na ochucení stačí použít trochu česneku, třeba i medvědího. 

    13 z 16

    Hermelínová pomazánka na topinky

    Hermelínová pomazánka na topinky

    Pikantní pomazánky mají své příznivce, stejně jako ty hermelínové. V této pomazánce se spojuje chuť hermelínu s cibulí a špetkou pikantního chilli. Výborně se hodí k namazání na topinky. Pokud pomazánku chystáte pro více lidí, třeba na posezení s přáteli, tak pikantní příchutí nešetřete, bude mít určitě úspěch.

    15 z 16

    Vajíčková pomazánka MŇAM

    Vajíčková pomazánka MŇAM Video

    Vajíčkové pomazánky nejraději připravujeme na jaře, v období Velikonoc, vhodný čas je ale na ně kdykoliv, podstatné je mít po ruce dostatek vajíček, která je potřeba uvařit a pak vychladit. To jde rychle, když je po uvaření hned vložíme do studené vody, a po vychlazení je oloupeme. Pak přidáme tavený sýr, majonézu, hořčici a pomazánku dochutíme.

    16 z 16

    Chalupářská pomazánka

    Chalupářská pomazánka Video

    Chalupářská pomazánka je oblíbeným pohoštěním, budete do ní potřebovat kromě sýru také salám, vařená vajíčka a tatarku. Jedná se o tak trochu "retro" recept, který měly rády už naše babičky. Na ochucení přidejte worcester, mletou papriku a mletý pepř

1/16

Komentáře

Další tipy a triky