Pralinky a čokoládové bonbony patří k luxusnějším laskominám, které často věnujeme jako jedlý dárek. Většinou si pod slovem pralinka představíme čokoládu, ve které je uzavřená náplň, často s alkoholem. Náplní může ale být i fondán, ovoce, ořechy a jiné jádroviny nebo karamel.
Čokoládu je nutné správně temperovat - s tím perfektně poradí náš článek. Na pralinky belgického typu se osvědčily silikonové formičky, ze kterých se pralinky dobře vyloupnou. Profesionální výrobci mají formy z polykarbonátu. Do formiček nalijeme čokoládu tak, aby pokryla i stěny, přebytek vylijeme. Můžeme použít také štětec namočený v čokoládě. Po ztuhnutí naplníme zvolenou náplní, musíme nechat místo na uzavření a opět necháme ztuhnout. Zalijeme čokoládou, stěrkou nebo kartou srovnáme do roviny a necháme ztuhnout a zatvrdnout. Pak vyloupneme z forem. Hezké je bonbony naaranžovat do misky nebo krabičky.
Dalším typem jsou čokoládové lanýže, pralinky francouzského typu. Jsou tvořeny čokoládovou hmotou, často s ořechy, ručně ukoulené do kuliček a poprášené hořkým kakaem nebo polité čokoládou a dozdobené barevně odlišnou čokoládou nebo sypáním.
Pralinky chutí připomínají oblíbenou cukrovinku banánky v čokoládě. Ve skořápce z tmavé čokolády je uzavřená náplň z banánu rozmixovaného a smíchaného s připravenou želatinou.
Ve vodní lázni rozpustíme tmavou čokoládu a vylijeme jí formičky. Nutellu umícháme s rumem, naplníme do skořápek, uzavřeme vrstvou čokolády a po zatuhnutí vyloupneme.
Jednu náplň pralinek z mléčné, hořké i bílé čokolády tvoří kokos smíchaný se slazeným kondenzovaným mlékem a mandle, druhou rumové perníčky nastrouhané a smíchané s kondenzovaným mlékem nebo kakaem, brusinkami, ořechy a rumem (náplň vyloženě vánoční). Třetí náplň tvoří strouhané ořechy, strouhané piškoty a kondenzované mléko.
Osvědčená labužnická kombinace tmavé čokolády a máty dostala slovo v těchto pralinkách. V náplni je čerstvá máta a čokoláda s čokoládovým máslem (čokoládové máslo koupíte na stránkách pro cukráře).
Pralinky francouzského typu. Hmotu vytvoříme ze smetany a čokolády, ručně tvoříme kuličky, které obalujeme v prachu z rozdrcených malin sušených mrazem. Bomba vzhledově i po ochutnání.
Komentáře