Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší špenát

Hodnocení receptu je 5,0 (159×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Dolynda Dolynda

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 30 min

35 min (5 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Dušený špenát patří mezi oblíbenou klasiku našich babiček. Podáváme ho buď jako přílohu k masu a bramborovým knedlíkům, nebo s bramborami a vejci, či jako náplň do slaných palačinek. Vyzkoušet můžeme tento osvědčený recept na lahodný krémový špenát.

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 268 kJ /
542 kcal
Bílkoviny21,70 g
Tuky30,02 g
Vláknina15,95 g
Cholesterol 11 mg
Sodík 240 mg
Sůl1,08 g
Sacharidy40,13 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli jemně nakrájíme a na oleji osmahneme do sklovita. Přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Krok 2: Stále mícháme, zalijeme mlékem, pečlivě rozmícháme nebo rozšleháme metličkou a přidáme povolený (rozmražený) špenát i s tekutinou. Mléka dáme podle potřeby - podle toho, jestli budeme chtít špenát hustší nebo řidší. Krok 3: Znovu za stálého míchání přivedeme k varu. Osolíme, opepříme a zhruba 20 minut zvolna povaříme, občas promícháme. Ke konci varu ještě přidáme rozetřený česnek v množství podle chuti.

TIP: Jak připravit nejlepší špenát

Zveřejněno 20. 8. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nejlepší špenát

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6LR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Nejlepší špenát

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/R6LR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (169)

:yes:Tuto verzi špenátu vůbec nezatracuji,také ho občas vařím:-)Jen cibulovou jíšku zalitou mlékem nebo smetanou provařím cca 10 minut a teprve pak přidám povolený špenát:-8Přidávám foto dnešního oběda;-)

:-)<3:yes:mně takový špenát nevadí ale všichni ostatní chtějí jedině sekaný - přesně 100 lidí=100 chutí. mouku nedávám do žádného. :-K

Merylas: Taky máme raději protlak, nemusíme ty listy, pokud ho nedávám třeba do salátu nebo s bramborami.

radekhk: Už mnohokrát jsem se ubezpečila v tom, že opravdu platí, že sto lidí - sto chutí. Mně třeba tento špenát z protlaku nevadí a dělávám ho. Špenát pěstuju na zahrádce a sklizeň mám 2x ročně. A právě přebytky zpracuji na protlak a zamrazím. Ale taktéž souhlasím s tím, že pro každého je NEJLEPŠÍ třeba něco jiného. ;-)

A tak zase stejná písnička jako s gulášem, svíčkovou a podobně , označit něco jako ,,Nejlepší " je dost odvážné tvrzení a já bych přesně tenhle nevzal do úst.... nakrájím na drobný kostičky kousek špeku ,osmahnu na něj dám povolený špenát ale ten v kostkách-NIKDY protlak, nechám prohřát-sůl , pepř , sladkou smetanu do konzistence jakou chci mít, nakonec drcený česnek jen aby se rozvinula jeho chuť

Jiný už nedělám. Děkuji autorce <3

Uvaril som, výborný recept, len som pridal 2 PL kyslej smotany. Foto nemám lebo sa hneď zjedol.. vďaka za recept :yes:

Jednička <3

Super recept,děkuji.

Zaručeně nejlepší špenát i bez vajíčka! Taky už budu vařit jen tenhle :-D

Nejlepší špenát, jaký jsem kdy dělala. Děkuji autorce :) jiný už dělat nebudu. Dávám 5hvězd a recept si ukládám.. :-K

Stará dobrá klasika :yes::yes: Vložila jsem foto..:-K

Spenat vubec nemusim , ale z koprivy toho bych se ujedl .

Dělám jen tenhle, výborný a rychlý.

Cibuli zpěníme na SÁDLE, vložíme zmražený špenát, do SMETANY 30% rozklepneme vajíčko a rozkvedláme dohladka, přilijeme ke špenátu, opepříme a přidáme česnek rozetřený se solí. Za stálého míchání přivedeme k varu, odstavíme a necháme dojít. Nikdy žádnou mouku, olej, máslo.

pohoda.b@post.cz: No, každý to má jinak. :-) Mně vajíčko ve špenátu nevadí, jsem na to zvyklá už od dětství. Takže fuj bych neřekla, to mi zůstalo taky z dětství, neříkat na jídlo fuj. Ale záleží, k čemu ho podávám, nedávám ho vždy. Tady v receptu mně spíš vadí to vsypání mouky, bez provaření - nechá se jen probublat. Když už špenát zahušťuji, tak malinko a jíškou, třeba i cibulovou. A je to tak, sto lidí, sto chutí.

pohoda.b@post.cz: dajda yanull
No ono taky záleží na tom, k čemu špenát podáváme.
..Kdyz klasika k vepřovému tak dělám jako Yanull, když třeba k minutkovému kuřecímu prsu tak jedině listovy, zavadnout na kousku másla a dochutit...
Vejce ne a mouku taky ne, ani do "klasiky" tedy protlaku mrazeného.

pohoda.b@post.cz: Tak mně by zase přišlo líto zasypat špenát 4 lžícemi mouky, :-(

Klepnout vejce do špenátu tak mi také klepne! Vidět ty cucky z vejce v něm fuj. Dělám přesně takový jaký je dnes uveden zde a volská oka k němu až na talíři. Ale když to někomu chutná jinak proč ne,že. Proti gustu není ............ :-)

Pokud vařím špenát, udělám nejprve na másle cibulovou jíšku, je výborný. :-K

Jirka.Sulkov: možná změnit značku?

Tak jsem v sobotu na chatě po patnácti letech dělal špenát z mraženého polotovaru a vůbec se mi nepovedl. ;-( Chutnal jako tráva. A já ho tak miluji. :-) Bohužel tam není signál abych se poradil. Uvidím příště.

Tak jsem dnes vyzkoušela a jiný už dělat nebudu <3 Je fakt výborný, dokonce i syn, který moc špenát nemusí, krásně papal a říkal, že mu chutná :-)

:-8 :yes:

Dělám tenhle a když jsem ho udělala poprvé podle tohohle receptu, během chvilky byl prázdný hrnec :-):-D:-D
Jen místo mléka dávám smetanu a je to fakt TOP:-K

Dobrý den, dovolila jsem si přidat fotku. Super recept. :yes:

Také ho tak dělám a je moc dobrý.:-K

Dnes jsem špenát vařila a byl super. <3<3<3 Jen jsem dala mléka půl hrnku a mouky 2 pol. lžíce:yes:

Vážně nejlepší verze receptu na klasický špenát ! Jiný už dělat nebudu :-Q

Je nejlepší :-K jinej nemusim než tento <3 dávám palec nahoru :yes: :yes:

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
špenát recept, špenát, recept na špenát, recept špenát, špenat recepty, recepty špenát, mražený špenát recept, jak uvařit špenát, jak se dělá špenát, top recepty, jak udelat spenat, jak se vaří špenát, mražený špenát, recepty ze špenátu, recepty na spenat, recept na mražený špenát, špenát vaření, špenát recept mražený, výborný špenát, palačinky se špenátem

Suroviny:
protlak špenátový, olej, cibule, mouka hladká, mléko, česnek, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu