Staročeská couračka
Tradiční polévka s kysaným zelím, slaninou, bramborami a cibulí nám možná připomene dětství u babičky. Úplně nejlepší je s domácím zelím. Couračku zahustíme máslovou jíškou a výraznou kyselou chuť zjemníme smetanou.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 945 kJ / 704 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 18,30 g |
Tuky | 38,17 g |
Vláknina | 22,60 g |
Cholesterol | 86 mg |
Sodík | 4,10 g |
Sůl | 10,20 g |
Sacharidy | 61,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do jednoho hrnce dáme vařit zelí (pokud je ze sáčku, tak i s nálevem. Přidáme cca 300-400 ml vody, nové koření, pepř a bobkový list (v čajovém vajíčku). V průběhu vaření zelí podle chuti osladíme.
Krok 2: V druhém, menším hrnci uvaříme oloupané, na kostičky nakrájené brambory se solí a kmínem. Vody dáme jen tolik, aby byly brambory ponořené.
Krok 3: Než se uvaří, na pánvi orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu. Přidáme lžíci sádla a na kostky nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova.
Krok 4: Když jsou zelí i brambory měkké, přelijeme brambory i s vodou k zelí. Zahustíme jíškou (nebo záklechtkou) a povaříme dohromady ještě asi 10 minut. Podle chuti dosolíme a pokud je třeba, tak i dosladíme. Z pánve přidáme osmaženou slaninu s cibulí.
Krok 5: Po odstavení vmícháme smetanu. Kdo chce, přidá na kolečka nakrájenou a opečenou pikantní klobásu.
Jak chutně uvařit kysané zelí. Nejlepší zelné recepty z naší kuchyně
Zveřejněno 11. 11. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Staročeská couračka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/p5D6
Moje poznámka
Staročeská couračka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/p5D6
Nejnovější recepty
Lahodný salát vhodný i pro diabetiky
Přidáno před 1 hodinou
Domácí bylinkové tagliatelle
Přidáno před 9 hodinami
Turecká vejce
Přidáno před 14 hodinami
Pikantní květák se zastřenými vejci (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 4. 4. 2025 18:16
Špagety s kuřecím masem a bazalkovým pestem
Přidáno 4. 4. 2025 14:04
Segedín z trouby
Přidáno 4. 4. 2025 11:18
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Moučník pro nenáročné
Marv69 před 8 minutami
Hluchavková polévka
phonzajkova před 20 minutami
Uzený guláš
uhor13 před 21 minutami
Staročeská olejová bábovka
Nadalka před 1 hodinou
Krkovička se staročeským zelím
adelaku před 2 hodinami
Cheesecake
PavelK33 před 2 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
MirkaTioka před 2 hodinami
Tacos s mletým masem
Nelinka2013 před 4 hodinami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
KuchtaBuchta před 4 hodinami
Tématické fráze:
couracka,
staročeské recepty,
recept na couračku,
couralka,
recepty ze staročeské kuchařky,
polévka couračka,
couracka recept,
couračka polévka,
recept couračka,
couracka-top,
dobrá couračka,
bila couracka,
co je couračka,
staročeské brambory se zelím,
recept na staročeská bramborak,
babiččina couračka,
jak na dobrou couračku,
polévka-couračka,
polévka couračka,
polévka couračka bila
Suroviny:
zelí kysané,
brambory,
cukr,
cibule,
slanina uzená,
sádlo,
jíška máslová,
smetana,
klobása pikantní,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
sůl,
kmín celý
Komentáře (10)