Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Buchtičkový koláč k uždibování

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

frejka55

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez doby kynutí a chladnutí

80 min (45 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez doby kynutí a chladnutí)

Buchtičkový koláč ve tvaru růže je krásný na pohled a skvěle chutná. Vychutnat si ho můžete s přáteli, kdy každý bude uždibovat jednotlivé lístky s náplní podle své chuti. V receptu je použita náplň z rebarbory a jahod, ale je možné ho připravit i ve slané variantě.

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 561 kJ /
3 480 kcal
Bílkoviny104,17 g
Tuky109,65 g
Vláknina20,34 g
Cholesterol 1,03 g
Sodík 907 mg
Sůl2,08 g
Sacharidy509,02 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ve větší míse promíchejte mouku s cukrem, sušeným droždím a špetkou soli, do důlku uprostřed rozklepněte vejce, přidejte rozehřáté vlažné máslo a mírně ohřátým mlékem zadělejte těsto. Dobře vyhnětené (musí být pěkně vláčné) přikryjte v míse utěrkou či fólií a nechte je v teple vykynout na dvojnásobek. Krok 2: Než těsto vykyne, připravte reveňovou náplň: Oloupané řapíky rebarbory nakrájejte na 1 cm velké špalíčky, zasypte je v kastrůlku cukrem a nechte je podusit za občasného promíchání doměkka (dle potřeby lze přidat vodu). Po odstavení vmíchejte do hustého pyré nasekané ořechy a nechte hmotu vychladnout. Krok 3: Dále připravte jahodovou náplň: V rendlíku promíchejte cukr s pudinkovým práškem, přilijte mléko a přiveďte vše za stálého míchání k varu. Hustý pudink provařte, po odstavení do něj vmíchejte drobně pokrájené jahody a nechte vše vychladnout. Krok 4: Vykynuté těsto na válu krátce přehněťte a vyválejte z něj plát silný 3 až 5 mm, ze kterého vypíchnete kolečka o průměru 5 až 6 cm. Krok 5: Do středu každého naložte lžičkou trochu jahodové náplně, plátek pak přehněte napůl, postavte ho přeloženou hranou dolů (náplň směřuje nahoru), oba cípy přehněte k sobě a prsty je seštípněte. Ouško kapkovitého tvaru s přiznanou náplní nahoře vložte do koláčové formy o průměru 26 cm vytřené řádně máslem (oblou stranou je přiložte k boku) a vedle postupně přikládejte další. Krok 6: Druhý kruh směrem ke středu formy vyplňte oušky plněnými reveňovou náplní, ale kousky můžete v kruzích také střídat. Volný střed pak vyplňte dvěma naplněnými kousky ve tvaru písmene C, jež do sebe zaklesnete. Krok 7: Naplněná ouška z kynutého těsta skládejte do formy vytřené máslem v soustředných kruzích od obvodu ke středu, ale nestlačujte je příliš k sobě. Vyplatí se mezi nimi ponechat malou vůli, protože dokynou a především při pečení nabydou ještě na objemu. Krok 8: Naplněnou formu přikryjte fólií a obsah nechte v teple cca 30 minut dokynout. Povrch pak potřete rozšlehaným vejcem a v troubě vyhřáté na 180 °C koláč upečte dorůžova (cca 25 až 30 minut). Krok 9: Hotový nechte ve formě vychladnout a před podáváním a dělením na výseče jej poprašte moučkovým cukrem.

TIP: Oblíbené recepty z rebarbory

Zveřejněno 8. 6. 2015

Poznámka autora frejka55

Realizátorka receptu: Marcela Matyášová

Foto: Jiří Savinec

Editor: Jaroslav Volný

Podrobný fotonávod krok za krokem včetně přípravy náplní najdete ZDE:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/recept-na-buchtick...

Vlastně je to koláč spečený z velkého počtu buchtiček ve tvaru jednoduše tvarovaných oušek s přiznanou náplní. Vtipně složené kousky (viz náš recept) se vkládají do kruhové koláčové formy v soustředných kruzích od obvodu směrem ke středu a ve vyhřáté troubě se vzápětí spečou do podoby velkolepé růže. Přes to se od sebe nakonec dají snadno oddělovat, což je princip známý např. u kynutých buchet z pekáče. Výsledem vašeho snažení tedy bude koláč, ze které si může každý libovolně uždibovat dle gusta jednotlivé lístky a vybírat dokonce může z různých náplní.

V našem případě jsme použili navinulou rebarborovou zahuštěnou ořechy, která si uchová nazelenalé zbarvení (lze je zvýraznit gelovou barvou), a růžovou pudinkovou s jahodami. Výborné jsou ovšem i slané nádivky, např. růžová šunková se sýrem a obdobně nazelenalá špenátová. Místo sladkého moučníku ke kávě pak získáte výbornou vydatnou letní večeři, která předčí i nejlepší pizzu. Podávat ji lze s čerstvým zeleninovým salátem.

Nejnověší recepty z naší dílny najdete ZDE: uri]www.facebook.com/nejrecepty

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Buchtičkový koláč k uždibování

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lP87

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Buchtičkový koláč k uždibování

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lP87

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

:-)<3:yes::yes: Recept se mi líbí a koláč vypadá krásně :-K

Dělal jsem již asi 3 x a pokaždé výborné...:yes:

Tak ten je fakt božííí ! :yes: :-))

Tématické fráze:
nejrecepty.com, nejrecepty, nejrecepty.sk, nejrecepty.cz, reveňová buchta, revenová nápln, nejrepty, nejrecepty z jahod, jahodové nejrecepty, nejrepty.cz, nejnověší pexesa, tvary z vanockoveho testa, nejnověší recepty, recept na buchty k uzbibovani, soustredna forma, nejrecepty -drobenka na koláče, revenová nádivka do buchty, různé tvary z kynutého těsta, nejrecepty prsty, nejrecepty boruvkovy kolac

Suroviny:
mouka polohrubá, sůl, cukr krupice, droždí sušené, vejce, máslo, mléko, pudinkový prášek, cukr krupice, mléko, jahody čerstvé, rebarbora, cukr, ořechy vlašské, máslo, vejce, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu