Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí chleba z trouby

Pečení domácího chleba je velký trend. Kváskový chléb můžete prozatím přenechat zkušenějším a připravit si jednoduchý a chutný chléb s droždím, upečený v klasické troubě. Bude potřeba jen trochu šikovnosti a skleněná pečicí mísa s víkem.

Hodnocení receptu je 4,8 (59×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lev123 lev123

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 130 min Doba tepelné úpravy: 50 min

180 min (130 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 216 kJ /
1 964 kcal
Bílkoviny62,10 g
Tuky11,21 g
Vláknina25,08 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 13 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy391,04 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pečicí mísu vymažeme sádlem. Krok 2: Připravené mouky nasypeme do velké mísy, přidáme cukr, sůl, ocet, kmín, vlažnou vodu a nakonec i rozdrobené droždí. Krok 3: Všechno uhněteme vařečkou a rukou bochánek těsta ještě dobře prohněteme. Těsto musí být tužší, ale přesto se na ruku mírně lepí. Je-li to nutné, přidáme během hnětení trošku hladké mouky. Krok 4: Hotové těsto v míse zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Krok 5: Vál posypeme moukou, na něj vyškrábneme vykynuté těsto. Lehce ho roztáhneme, jednu stranu vezmeme do prstů, potáhneme a přeložíme přes těsto. Stejným způsobem těsto přeložíme ještě z dalších 3-4 stran, až vznikne balíček těsta. Krok 6: Do pečicí mísy uložíme balíček tak, že zohýbaná část bude dole, přikryjeme víkem a necháme 30-45 minut kynout. Krok 7: Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 30 minut na 200 °C (těsto má pěkně narůst a nahoře popraskat). Poté dopečeme bez víka 20 minut, dozlatova. Krok 8: Upečený chleba vyndáme z trouby i mísy, jemně potřeme kůrku vodou a přikryjeme utěrkou, dokud nevychladne.

TIP: Oblíbené recepty na domácí chléb

Zveřejněno 12. 7. 2013

Poznámka autorky lev123

- do těsta můžeme přidat i různá semínka (slunečnice...)

- u nás všem moc chutná :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chleba z trouby

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vxn8

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chleba z trouby

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vxn8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (68)

Dnes jsem chleba upekla podle vašeho receptu. Pekla jsem v kastrolu. Opravdu byl výborný. Určitě jsem nepekla naposledy. Dobrý recept. 😋

Podle diskusních příspěvků je to vynikající chléb tak ho chci udělat ale můžete mi prosím napsat proč je takový trochu spláclý? Chtěla bych ho mít tvarově hezčí.

zdenka.s: peču v troubě v pekárně nechám jen kynout.

Po upečení dám chleba na mřížku chladnout. A zároveň ho mám přikrýt utěrkou, nezvlhne kůrka?

Zkuste super chleba ????

Dnes jsem upekl potřetí a protože kvalita je standardní, tak si dovolím vyjádřit se k receptu: Chleba dělám podle návodu, jen kvásek si připravím předem zvlášť. Přešel jsem od skleněného pekáče ke kovovému. Peču 30 minut s poklopem a 30 minut nezakrytý. Chleba je dobrý a celkem rychle udělaný.

Katgro: nechci ho dávat na 30 min do Trouby ale nechat volně kynout díky za odpověď ;-)

Když uhnětu těsto jak dlouho nechám kynout?

Petak : necháváte ho pekárně i upéct ? :-K

Děkuji za recept. Chlebik nám moc chutnal. Určitě ho budu dělat. <3

Bomba chut výborný chléb . :yes::-8:-8. Suroviny dávám do pekárny a chleba už nekupuji děkuji za recept. Mouku dávám jen žitnou chlebovou a hladkou .

:-)Dnes jsem poprvé vyzkoušel recept. I když jsem měl obavy, jak to namíchám a upeču, tak výsledek vynikající. Vřele doporučuji a pracovat dle návodu!!!::yes::yes::yes:

vlasta fatková 3. 12. 2016 19:18
tak dnes jsem ho zkoušela a asi se mi evidentně povedl,protože všem mooooc chutná. . . :yes::yes::yes::yes::yes::yes:
děkuji za super receptík

Výborný chleba vydržel 4 dny a pak už nebylo co papkat. Takže se pekl znova a znova a stále dokola. Pečení ve skle je vyhovující.

Jen doplním k receptu, kde je napsáno: "Poté pečeme bez víčka 20-30 minut dozlatova ", nevím jak se to povedlo Vám, ale já, když to dělal poprvé tak jsem vytáhl černou kostku. Po sundání víčka stačí na těch 200st. cca 3-5minut. Jinak chlebík super, pečeme často a dělám si různé varianty - cibulový, česnekový nebo třeba ka naloženým tvarůžkům v pivě je super Chilli chlebík :-)

Blanka Zámečníková 15. 7. 2016 07:37
Mohla bych, prosím, použít sušené droždí místo čerstvého a kolik? Také nemám skleněnou pečící mísu jen kovový oválný pekáč s poklopem... Děkuji, receptík vypadá lákavě, i tak vyzkouším. :-)

"1/2 kvasnic (přibližně 10g)"
Hmmm... :-O Něco je asi blbě:-)

Blanka Zámečníková:
Na chleba bez hnětení dávám na 600g mouky 1 sáček (7 až 10g - podle výrobce) suš. droždí...

Zobrazit starší odpověď

zkoušela jsem několik receptů na domácí cheba a tento recept je pro nás nejlepší. Peču ho á 3 dny a vždy je výborný.toprecepty.cz[/uri/

ivanadvorackova1@seznam.cz:

Děkuji za odpověd :)

Romy:když Vám chleba praskl, zkuste ho příště na dvou místech nůžkama roztřihnout do křížku

když upečený chleba vyndám z trouby je opravdu tvrdý, ještě teplý přikryji útěrkou a během 10-15 min. je pěkně měkoučký

Tak jsem chleba právě dopekla.Nevím asi jsem udělala něco špatně;-( Chleba je uplně tvrdej:-O Snad jěště změkne,až vystydne :-(

Chleba mi při pečení dole po celé dýlce prasnul,snad to nebude ničemu vadit :( peču na plechu.Jinak zadělání těsta je oravdu jednoduché :-))

Romy: dneska ho zrovna peču a přidala jsem do těsta olivy doufám, že bude také dobrý

chleba zabalím do utěrky a nechám v chlebovce /dřevěné/ vydrží celý týden.

Chtěla jsem se zeptat,jak potom chleba uchováváte??Prý je nejlepší nechat ho v utěrce aby neznegumovatěl.

dostala jsem tento recept od maminky mé kamarádky, chleba je výborný: l kg hl.mouky, láhev vlažného piva, 2 menší vařené brambory na jemno nastrouhané, 1 kostka, nebo sáček droždí, 2 lžičky drceného kmínu, 2 lžičky soli a 1 lžička cukru, vše se smíchá-propracuje a nechá 1 hod. kynout, potom uděláme bochánky a ještě necháme 1/2 hod. kynout.Pečeme 10 min. na 200 a potom cca 1/2 hod. na 165.
Dobrou chuť.

Jaká je prosím ta mouka na domácí chleba???Dá se nahradit nakou jinou?Děkuji Mám doma pčeničnou,špaldovou a žitnou.Kterou mužu použít místo té chlebové.?

Dobrý den.Jak velkou máte prosím tuto skleněnou formu?Nebo spíše pekač?Děkuji

Polovina kvasnic jsou 2 dkg

Josef Marek 16. 12. 2015 11:33
Chleba je výborný,já ještě přidávám 1menší uvařenou bramboru nastrouhanou na jemném struhadle a používám 20g čerstvých kvasnic místo sušených,ze kterých připravím kvásek.Těsto nechám kynout asi 1hod.a pokračuji jak uvedeném návodu.

Zkusim zní dobře a rychle a s hladké mouky, co každý má dom 4. 11. 2015 10:13
ivanadvorackova1@seznam.cz:

Chléb který se konečně povedl. Dodržela jsem přesně postup i ingredience, jen jsem dala sušené droždí (10 gr.). Vše probíhá tak, jak je popsané. Chuťově je moc dobrý, příště přidám nějaká ta semmínka. Fakt super :yes:toprecepty.cz/recept/34816-domaci-chleba-z-trouby/

Dagmar: Babička to tak dělávala s přeložením a já mám spoustu receptů po ní :-) myslím si, že asi aby byl nadýchaný, bohužel mně to nenapadlo se nikdy zeptat a již už nemohu ani :-(

Kvasnica: a co bych s toho asi tak měla?? :-)) A dlouho jsem tu ani nebyla, takže jsem to ani nepročítala... co tu vůbec psali. Já ti ten recept nenutím tak nevím co máš ?? ;-)

Když už sem dáš nějaký recept, tak si ho sama nechval. Přijde-li
až 7 pochválení v téměř stejnou dobu a den, je to podivné a na to
ti nikdo neskočí. Na př.12 a 13.7.2013.
Škoda, že jsem nevaroval dříve. . . .

Opravdu je třeba těsto před pečením přeložit jednu stranu přes druhou?

Zkoušela jsem už několik receptů na chleba,ale tenhle je úžasný.Nepeču ve formě,ale vytvaruji šišku a peču na plechu.Vydrží až 4 dny měkký.Díky za vynikající recept:yes::-p

Chlebík je naprosto úžasný a jednoduchý!!!!!:yes::yes::yes:

Jeden z nejlepších, který jsem kdy pekla a také jej peču pravidelně, protože je opravdu jednoduchý.
Zkusila jsem ho i více celozrnný (200g žitné, 100g celozrnné a 230g hladké mouky, občas jsem přidala i vločky či semínka) a vždy vyšel perfektně!!!!
Děkuji moc za recept, chlebík chutná všem!!!;-);-);-)
Ju a já peču ze sušeného droždí a přesto super:-K

Miroslav Nekys 5. 10. 2014 14:16
Tak jsem prubnul prvotinu. Uvidíme, jak to dopadne. Vzhledem k tomu, že jsem maloučko popletl postup, páč u pc, kde jsem četl recept pak seděla polovička a mělo to být tak trošku překvapení, nechal jsem těsto nejdřív vykynout a pak jsem teprve začal míchat mouku a ostatní ingredience. :-p Uvidíme, co bude. :-8

chlebík je výborný, použila jsem jeden druh mouky (pšeničná hladká), trochu jsem improvizovala s množstvím droždí,ale povedlo se a byl vynikající :-p

Moc dobrý ,ještě musím vychytat maličkosti ,ale jinak je moc dobrý a jednoduchý recept .:-p

Karen Válková 25. 2. 2014 11:56
Recept se mi líbí. CHleba se povedl. Ještě co manžel, ale myslím,že bude spokojenej i pán tvorstva. Dík za něj.:yes:

Pekla jsem ho jen na plechu / ne v míse / a je skutečně vynikající..:-p

Výborný. vydrží cca 4 dny měkký, ale vlastně je to moc dlouhá doba, protože byl za 2 dny pryč. zůstal 1 krajíc. Super. Ještě zkusím nahradit hladkou mouku celozrnnou.

Renata:to bude půl balíčku sušeného droždí, balíček má 20 gr ;-)

Kolik tedy toho droždí, půlku nebo 10g? Já jen že droždí má 42 g a půlka je tedy 21 g.

Je vynikající:yes:

Dobrý den casino,
Opravdu děkuji za výraz trouba, já bych si to k jinému člověku nedovolila, ale jak myslíte… :-//
Nejsem pekař, prostě jsem si poradila po svém jako každý a nevím co je na tom špatného, dělám to tak pořád a chléb mám takový jako je na obrázku, tak nevím co je na tom tak HROZNÉHO, aby byl někdo označen za troubu.

Chleba peču již dlouho, takže už nevážím, mám to v oku a vím jakou konzistenci má mít těsto. Je to jenom o cviku a zkoušet. Někdy se mi jistě taky nepovede to je jasné. U vykynutí si pomáhám předehřátou troubou, může se dát těsto i na topení nebo jiné teplé místo, mě to přijde v troubě nejrychlejší. A je to stejné jako u buchet až se utěrka nadzvedne, tak mám nakynuto. :-)

Moc děkuji všem za kladná hodnocení a přeji, aby se všechny chleby povedly.;-)

Domácí chleba z trouby?
No, pouze trouba píchá do chleba pletací jehlou (asi je myšlena jehlice)...
My "pekaři" zkoušíme poklepem; napřed na hlavu a pak na bochník. Zní li to obé stejně, tedy dutě, pak je upečeno:-D

(a 1/2 kvasnic není 10g! Ani přibližně!!:-((

lev123: níže píšete:
"předehřeji troubu na max. teplotu tak 5-10min. a pak těsto přikryju utěrkou a dávám do trouby těch 30 min. úplně stačí"
Nebylo by jednodušší napsat, při jaké teplotě nechávate kynout?

ivanadvorackova1@seznam.cz:

Ivanko, obrovský dík za úžasný recept na dokonalý chlebík - vyplatí se číst komentáře pod recepty! :-)):yes: Všem doporučuji vyzkoušet -je jednoduchý, rychlý, výsledek už napoprvé skvělý a úspěch zaručen!

Velké díky samozřejmě i za původní recept lev123. :-)

Výborný recept,jsem nadšená.

ivanadvorackova1@seznam.cz 22. 9. 2013 14:30
ahoj taky peču chleba ale vyzkoušela sem tenhle poměr 4hrnky hladké mouky,půl sáčku kvasnic,2lžičky soli,1lžička cukru,trochu kmínu a 2 hrnky teplé vody nechám kynout asi 1 hodinu předehřeju si misku dám do ní těsto 15minut zakryté pak odkryju a dopeču doporučuji je výborný.

Vyzkoušela jsem už několikero receptů na domácí chléb, ale tento recept i způsob pečení je zatím nejlepší (alespoň pro mě ;-) ) Pekla jsem ho v posledních týdnech několikrát, pokaždé dopadl trochu jinak, ale vždycky byl výborný. Posílám 15. a určitě doporučuji k vyzkoušení.:yes:

AniCiz:předehřeji troubu na max. teplotu tak 5-10min. a pak těsto přikryju utěrkou a dávám do trouby těch 30 min. úplně stačí a pak to kyne u pečení :-)

Chlebík i na řezu vypadá velice dobře:-*Líbí se mi:-K:-p:yes:

Take casto pecu..holt domaci chleb je ten nej. Tvuj vypada velmi povedene..:yes::yes:

Krásný :-O To je paráda si upéct svůj chleba a ještě k tomu tak dobrej, že?;-) Já už jsem nekoupila chleba několik měsíců :-))

Moc pěkný chlebík a určitě moc dobrý:-p:-p:yes:

Krásný chlebíček :yes::yes::-K

Bibinka:Na patku by nás tady bylo víc!:-p Mńam!;-)

Týý jo, kdo by si nedal čerstvý domácí chlebík, že jo?:yes:

Jani, chlebíček se ti moc povedl a vypadá, že bude dobrý:-pjá bych si hned uřízla patku:-D Máš 2.bod:yes:

vypadá moc pěkně,jen prosím upřesnit dobu kynutí..to jen půl hod. kyne, a pak už ne?

:yes: chlebíček je moc pěkný, peču přesně tak, ocet dávám jablečný a do těsta lžíci oliv. oleje, nebo sádlo. Do janského skla pečící papír, s DP je úplně bez práce! bodík za sbíhající slinu :-D

hmmmmm.ten voni az sem:-K

Krasavec:yes:, vyzkouším ;-):-)

Tématické fráze:
chleba ze sušeného droždí, recept na chleba v troubě, domaci chleba, super recept na domácí chleba, chleba z trouby, pečení chleba v troubě, domaci chleb, chleba v troubě, jak upéct chleba v troubě, pečeme chleba v troubě, domácí chleba video, recepty na chleba do trouby, pečení chleba v elektrické troubě, jednoduchý recept na chleba do trouby, chleba do trouby, chléb z trouby, rychly domaci chleb, rychly domaci chleba, domaci chleba recept, rychly domaci chleb v troube

Suroviny:
mouka žitná chlebová, mouka chlebová pšeničná, mouka hladká, cukr, sůl, ocet, kmín drcený, kmín celý, voda, droždí čerstvé, sádlo, mouka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu