Staročeské vdolky
Ochutnejte poklad české kuchyně - nadýchané staročeské vdolky, které voní tradici. Jemné kynuté těsto doplněné sladkými povidly nebo lahodnými karamelovými jablky vykouzlí na stole nezapomenutelnou pochoutku.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 659 kJ / 3 743 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 105,94 g |
Tuky | 47,18 g |
Vláknina | 32,06 g |
Cholesterol | 351 mg |
Sodík | 240 mg |
Sůl | 0,46 g |
Sacharidy | 707,57 g |
Postup přípravy
Krok 1: Den předem uvaříme brambory ve slupce.
Krok 2: Na kvásek rozmícháme droždí s cukrem na kašičku. Zalijeme vlažným mlékem a zaprášíme trochou odvážené mouky a necháme vzejít.
Krok 3: Pak k němu přidáme nastrouhané brambory, rozehřáté vlahé máslo, citronovou kůru, vejce a sůl. Pomocí zbytku mouky vypracujeme tužší těsto (během kynutí trochu zřídne, proto je potřeba, aby bylo tužší hned od začátku). Necháme v teple vykynout.
Krok 4: Lžící ukrajujeme kousky kynutého těsta a v rukou zakulatíme na bochánek.
Krok 5: Pokládáme na plech vyložený papírem na pečení. Nepotíráme, počkáme asi 20 minut, až opět vykynou.
Krok 6: Pak vložíme do vyhřáté trouby a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C do světle červena.
Krok 7: Vlažné potřeme povidly a posypeme tvarohem.
Krok 8: Karamelová jablka: Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky a zakapeme citronovou šťávou.
Krok 9: Cukr rozpustíme na pánvi a umícháme světlý karamel.
Krok 10: Zalijeme rumem nebo likérem a troškou vody, přidáme jablka a rozdusíme. Do hotových zchladlých vmícháme nasekanou meduňku.
Krok 11: Podáváme s vdolky a kysanou smetanou.
Zveřejněno 16. 2. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Staročeské vdolky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XwO5
Moje poznámka
Staročeské vdolky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XwO5
Nejnovější recepty
Bezlepkové dia koblížky
Přidáno před 46 minutami
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
Přidáno před 6 hodinami
Hovězí oháňka na mrkvi, pomeranči a Birellu v pomalém hrnci
Přidáno před 18 hodinami
Květák pečený v těstíčku s parmazánem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 19 hodinami
Vajíčkový cottage salát
Přidáno před 22 hodinami
Palačinky v troubě
Přidáno 1. 4. 2025 12:43
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Halušky s brynzou pro Dášenku
Klivan před 1 hodinou
Domácí nudle
Jindriskas před 2 hodinami
Chalupářská pomazánka
Alena Cerna před 2 hodinami
Hrnková bábovka z Margotky
sarkahumlova před 7 hodinami
Nadýchaný závin bez kynutí
sarkahumlova před 7 hodinami
Návykové bramborové smaženky
nespokojenost před 7 hodinami
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
Birdmann před 15 hodinami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
Ivulinek před 16 hodinami
Poctivá květáková polévka
boxerka69 před 16 hodinami
Kuřecí maso s rýží
kacalovaleona před 20 hodinami
Tématické fráze:
vdolky se švestkami,
švestkové vdolky,
kluci v akci vdolky,
vdolky ládi hrušky,
rybizova povidla,
vdolky kluci v akci,
co je lekvár,
vdolky podle ladí hrušky,
vdolky,
povidla na vdolky,
recepty ládi hrušky karamelový likér,
svestkovy vdolek,
vdolky s kysanou smetanou,
hrušková povidla na vdolky,
staročeský vdolek,
vdolky se svestkama,
vdolky s bramborami,
hrusky na vdolky,
co je to lekvar,
staročeské vdolky pečené v troubě
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
brambory,
vejce,
droždí,
mléko,
cukr,
máslo,
sůl,
kůra citronová,
povidla švestková,
tvaroh na strouhání,
jablko,
šťáva citronová,
meduňka,
cukr krupice,
rum,
voda,
smetana zakysaná,
meduňka
Komentáře (27)