Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková omáčka se sladkokyselým nálevem

Svíčková omáčka je klenotem české kuchyně a každá kuchařka má svůj vlastní recept, na který nedá dopustit. Příprava je sice náročnější, ale o to více si zaslouží kuchařka pochválit.

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jitule jitule

Snadný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 70 min

100 min (30 min příprava + 70 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 451 kJ /
3 215 kcal
Bílkoviny121,23 g
Tuky146,89 g
Vláknina29,95 g
Cholesterol 632 mg
Sodík 17,73 g
Sůl44,08 g
Sacharidy338,19 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve si přichystáme sladkokyselý nálev: smícháme 2 litry studené vody s cukrem, soli a octem. Důkladně promícháme. Krok 2: Maso prošpikujeme slaninou nebo špekem. Osolíme a opepříme. Krok 3: Elektrický sporák si nastavíme na č. 6. V hrnci (papiňáku) na oleji osmahneme kořenovou zeleninu s kořením (bobkový list, pepř, jalovec, nové koření a tymián). Když je zelenina dostatečně osmahlá, přidáme k ní cibuli nakrájenou na půlměsíčky, asi minutku osmahneme a přidáme prošpikované maso. Krok 4: Maso osmahneme ze všech stran až začne zlátnout a zalijeme sladkokyselým nálevem (celé 2 litry). Necháme na č. 6 dokud nezačne papiňák syčet - potom stáhneme sporák na č. 3 a necháme hodinku vařit. Krok 5: Když je uvařeno, tak vyndáme masíčko, zeleninu scedíme a propasírujeme. Krok 6: Vrátíme zpět do hrnce a na č. 4 necháme vařit. Když to začne bublat, tak do hrnce vlijeme zakysanou smetanu, kterou jsme si předem rozmíchali v hrnku s trochou mléka a 2 naběračkami omáčky. Krok 7: Necháme přijít k varu a poté zahustíme jíškami Knorr. Dávám víc té tmavé, protože až tam nakonec přiliju smetanu, tak omáčka nebude tak světlá. Když je omáčka dostatečně hustá, tak do ní přilijeme smetanu ke šlehání a odstavíme ze sporáku. Krok 8: Do hotové omáčky hodíme na plátky pokrájené masíčko a je hotovo! Jen je-li potřeba, omáčku dochutíme solí, citronovou šťávou a cukrem.

TIP: Desatero: Svíčková omáčka - oblíbený recept

Zveřejněno 23. 3. 2008

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková omáčka se sladkokyselým nálevem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Ml3

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková omáčka se sladkokyselým nálevem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Ml3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (31)

Martin: No tak ty máš fakt dost,chlapče..:no:

zizala: Nechat masíčko odležet,z čerstvého se vaří dlouho a rozpadá se při krájení.

Pani Jitka super receptik moc moc moc chutil celej našej rodinke....;-);-):yes:
Akurat som zmenila sol,nedala som 5čl soli ale len 2čl.....
Nikdy som nevedela urobit sviečkovú,ale vdaka vášmu receptu budem robit častejšie.....
Odporúčam dat mäsko karé mala som ho mäkke za 2,5hodinky....
Ešte raz Dakujem pani Jitka...
:-K:-K:-K

Moc dobrá...co vynikající!Už jinou nedělám :yes:

Svickovou omacku delam z ruznych druhu masa.Zrovna dnes varim z veprove plece.Nakonec pridavam neochucene pomazankove maslo a nema to chybu.To pouzivam do vsech smetanovych omacek a polevek.:yes:

janca26:To mě moc těší! :yes: Jsem ráda, že chutná!:-K

uz robim len tuto..nalev je fantasticky, ale upravila som si pomer cukru a soli..sol len 2PL a cukor 6-8PL

marw: Ahoj, no ano, to maso má být přes noc v tom nálevu naložené, aby mělo šmrc. ;-)V každém případě nemusíš dát přesně soli kolik píšu, dej prostě podle oka tak, aby ti nálev chutnal.;-)

Martin: Martine, teprve dnes jsem si všimla, jak remcáte k popisu receptu. Pokud se vám to nelíbí, tak to nečtěte! Blondýna nejsem. Myslím, že je dost lidiček, kterým to pomůže a jen proto, že zřejmě vařit umíte nemusíte rejpat. Miluju tyhle týpky co se ani nezaregistrují a jen rejpají...:no:

tak to bylo jednoduchý a mě to nenapadlo:-D děkuji....

vybusna: Kamarád vařil v irsku a říkal, že když chtěl měkké maso, které nechtělo změknout, tak přidal 1 čajovou lžičku prášku do pečiva a bylo to. Já osobně jsem to nezkoušela...

bobogle PL znamená polévková lžíce a CL je čajová lžíce.;-)staí to takto:-?;-)

Jsem trochu zmatená, mohl by mi někdo říct co znamenají ty zkraty PL a CL? Děkuji...

;-)Děkuji za prima receptík.
Vše se povedlo hned napoprvé na jedničku.
:-K

suzanne...vdaka..ale aj toto som vyskusala.....moja najlepsia priatelka, bola veduca v zavodnej kuchyni, takze na nu som sa obracala ako na prvu....ked som to rozoberala s manzelovou maminkou, tak sme prisli na to, ze ja som ten nalev neprevarila ...ale urobila a rovno do toho maso kydla...takze mozno to bolo v tom.

vybusna: babicka od meho pritele rika, ze kdyz se maso nechce ani po delsi dobe uvarit, tak se ma pridat trochu jedle sody. Sama jsem to nezkousela, ale pry to pomaha:-)

o tychto nerezovych lyzickach som uz pocula a skusala som vtedy vsetko...asi to bolo 2x po sebe fakt maso z vola....

vybusna, už jsem to tady někde psala, myslím do Tipů a triků.. nic na tom nemůžeš pokazit. Když už se ti bude zdát, že to maso nezměkne, zkus do toho hodit nerez lžičky a vař chvíli s něma. Mám to vyzkoušené a funguje to. Mne by šlehlo, kdybych měla maso vařit 5 hodin:-( Ale prosím tě, kdyby to náhodou zrovna tobě nefungovalo, nezlob se, říkám, na tom pak už nic nepokazíš.;-)

vybusna - máš pravdu, já si totiž až teď pořádně přečetla ten návod na nálev:-8 - v tomhle případě je tam té soli fakt moc. Určitě tam taky nedávám tohle množství ;-)

tu sa musim marwa trochu zastat....ja robievam svieckovu iba podla tohto receptu a odporucila som ho aj mojej dcere...ona robila svieckovu presne podla receptu a tiez mi telefonovala cela nestastna, ze je to priserne slane...ju ako neskusenu gazdinu ani nenapadne ochutnavat nalev....ma ho rozpisany a tym to pre nu hasne....ja davam do svieckovej este aj bujon, takze ja som sol nedavala do nalevu vobec...
ja by som povedala, ze v tom recepte by asi nemalo ist o polievkove lyzice, ale cajove......

marw (neregistrovaný/á) - nezlobte se, ale to není v žádném případě chyba receptu, ale kuchařovy ruky, která tam tu sůl sypala.Přece musíme ochutnávat a určitě dosolovat až při úplném dotvoření jakéhokoli pokrmu ;-);-)

Ach joooo.........recept jsem zkusil, dodržel do puntíku, svíčková vypadala excelentně...ovšem byla tak šíleně přesolená, že skončila v záchodě :-((. Jediné co jsem nedodržel, že jsem maso neměl v nálevu - tzn. byl tady zakopaný pes ? Nálev jsem prostě udělal a usnul:-*, takže druhý den jsem nálev použil aniž by v něm bylo maso...které má třeba sůl pojmout. Děkuji za vysvětlení

To je výmluva. Pro začátečníka jsou důležitá slova: Přivedeme k varu, vaříme na mírném ohni, ztlumíme oheň. A podle těchto slov dokáže navařit i ten co vaří na elektrickém nebo plynovém sporáku, anebo na sporáku pro tuhá paliva či keramické desce. Autorka receptu se jenom omezila na elektrospotřebič, který má ona doma a myslí si, že ho má každý. To je přesně to, o čem psal na těchto stránkách před chvíli jeden pisatel.

Martin:pre kucharov zaciatocnikov mozu byt aj taketo rady uzitocne...nikto uceny z neba nespadol...ked sa niekto zacina ucit varit nevie na akom stupni a podobne...Takze je mile ze to pise tak podrobne.:-)

Jitule (Jitka), prosím vás z jakého důvodu uvádíte na jakém stupni elektrického sporáku mám vařit? To jsem ještě v životě neslyšel. Proboha přepiště své recepty, protože jsou trapné a vypovídají o vašem uvažování. Takový postup by nenapsal ani žák ze 4. třídy ZŠ. Nejste náhodou blondýnka?

Vybusna: kyselý nálev by vadit neměl, spíš naopak, díky kyselině maso křehne, proto se různě nakládá do vína, jogurtu,...Není to masem:-? Zkus změnit řezníka;-)

znovu prosim o radu.....svieckovu som robievala roky rokuce sposobom, ze maso udusim v zelenine a vlastnej stave a az po uuvareni som rozmixovala zeleninu a omacku dochucovala . omacka podla tohto receptu (nalev som si upravila na mensie mnozstvo) nema jednu chybu, ako to podla receptu nadavkujem, tak uz nemusim pridavat a uberat absolutne nic a je dokonala. Ale to maso!!!! ja skutocne robim svieckovu zasadne iba z kvalitneho masa, robila som ju uz podla tohto receptu asi 6x, ale vzdy vzdy som mala problem s masom, co som dovtedy podla stareho receptu nemala...v tom som kyslila az nakoniec.
papinak nemam, takze vzdy varim len v hrnci, ale musim to robit aj 5 hodin a maso nikdy nie je makke...na konci tych 5 hodin, uz nemam sil pokracovat, tak maso vyberiem a pokusam sa ho nakrajat...trha sa, nie je dokonale ako podla stareho receptu, je nechutne na pohlad, zuvave...no hrozne...stale si myslim, ze je to tym, ze od sameho zaciatku ho varim aj s octom.....takze mam dilemu..bud to budem robit podla stareho receptu, kde je maso krasne, ale omacka nikdy nebola taka skvostna, alebo maso potrhane, zuvave a s bajecnou omackou....alebo mi niekto poradi:-?:-?:-? vylucit ocot s nalevu a dat ho az po uvareni:-?

vdaka merylas....aj ja davam menej vody...2l je na to mnozstvo strasne vela...takze octom to nebude....no dobre....vyskusam dnes znovu rovnako

vybusna, dělám trochu jiným postupem, ale ocet dávám do základu taky. Lépe se to pak dochucuje, ale s masem nemám problémy, že by bylo i po takové době tuhé. Záleží na kvalitě, některé je dřív, některé maso se dusí déle. Dělám jak v papiňáku, tak ale i v troubě, nemusí se to tak hlídat. Ale jak pročítám recept, tak jen se mi zdá, že na půlkilo masa dávám méně vody. Já to spíš dusím, než vařím a vodu dolévám, když je třeba. Ale musí se to holt více hlídat, právě to ráda dusím v troubě.

mam velky problem
podla tohto receptu som urobila svieckovu uz asi 4x...z omackou ziaden problem, ale s masom je to horsie, ja nemam tlakovy hrniec a robim ju klasicky pod pokrievkou.....mne sa to maso nejde uvarit....minule som to robila skoro 5 hodin, maso bolo ako rez...neslo ani dobre nakrajat,...ja to prikladam tomu octu v naleve....hovadzie robievam naozaj casto a z kvalitneho masa a nikdy som ho nerobila viac ako dve hodiny a bolo makke....co by sa stalo keby som nalev urobila bez octu a ocot doliala neskor....alebo take nieco..

nalev nema chybu...je pravda, ze som si trosku upravila recept podla mojho, urobila som iba liter nalevu a dala viac zeleniny a zeleninu pomixovala priamo s nalevom. Smotanu davam sladku...ale.....ten nalev je maximalne vyvazeny chutov aj na sladke aj na kysle aj na slane....absolutne som nemala ziaden problem s dochucovanim, len som zmixovala a fakt to bolo zrele priamo na tanier. omacka bola excelentna.

Tématické fráze:
nálev na svíčkovou, svickova recept, recept svíčková, naložená svíčková, recepty svíčková, naložená svíčková na smetaně recept, svíčková, svíčková z divočáka, svíčková na smetaně naložená, babiččiny recepty svíčková z králíka, nálev na maso na svíčkovou, svíčková z divočáka recepty, recept na svíčkovou omáčku, svíčková z divočáka recept, svíčková recepty, recepty z divočáka svíčková, svíčková v papiňáku, svíčková na smetaně z divočáka, recept na svíčkovou, recepty-svíčková

Suroviny:
plecko vepřové, špek, cibule, mrkev, celer, petržel, smetana, smetana ke šlehání, bobkový list, koření nové koření, pepř černý, jalovec, tymián, jíška, sůl, cukr, ocet, citronka

Přidat fotografie receptu