Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kmínový chleba

Domácí chléb sypaný kmínem je voňavý, křupavý a nepřekonatelný. Nejlepší je kváskový, ale ten vyžaduje dostatek času na přípravu. Když chceme upéct časově nenáročný dobrý chléb z droždí, bude se nám hodit tento recept.

Hodnocení receptu je 4,9 (276×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

kucerova45 kucerova45

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 50 min bez doby kynutí

90 min (40 min příprava + 50 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 612 kJ /
3 970 kcal
Bílkoviny122,80 g
Tuky45,42 g
Vláknina40,86 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 24 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy747,18 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vlažné vody dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme ho zmladit. Krok 2: Do mísy nasypeme mouku, sůl, kmín a promícháme. Přidáme olej a kvásek z vody a droždí. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut. Krok 3: Pak těsto propracujeme a vytvarujeme z něj bochník. Na plech s pečicím papírem položíme bochánek a necháme přikrytý utěrkou opět kynout, asi 30 minut. Krok 4: Předehřejeme troubu na 225 °C, bochánek na povrchu třikrát nařízneme ostrým nožem, potřeme vodou (nebo rozšlehaným vejcem) a posypeme kmínem. Krok 5: Dáme péct do spodní části trouby na 15 minut, potom teplotu snížíme na 200 °C a dopečeme asi 35 minut.

TIP: Čím a kdy potírat chléb, aby byl lesklý?

Zveřejněno 17. 9. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí kmínový chleba

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yX66

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí kmínový chleba

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yX66

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (341)

Dá se upéct z celozrnné mouky?

Jarmilakot123456: Nejsem autorka tohoto receptu, ale určitě to půjde. Musíš určitě dávat pozor na to, každá mouka váže jinak vodu. Postupně přidávat, až se ti bude zdát těsto takové, že vytvoříš bochánek. Ono i kynutím se trošku těsto zhutní. Ať se podaří.

Ta teplota je strašná, když to tak udělám, tak mám za pár minut chleba černý! Každý sporák to má asi jinak.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Super, chléb na 1*

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Mňam mňam bude se mlsat 😋😋 jeden z nejlepších nejjednodušších receptů... Dělám chlebík už rok dle tohoto receptu a vždy chutná ... Buď to kmínový, cibulový ,se semínky atď člověk si tam přidá na co má chuť 😋😋😋

Děkuji, vyzkouším to, možná nebude mít chleba po upečení tak tvrdou kůrku. Asi za hodinu kůrka zvláční a vše je v pořádku. Synům chleba moc chutná.

Opravdu se musí peci na tak vysokou teplotu?? Když peču např. vánočku, tak peču naopak na nízkou teplotu. Nespálí se chlebíček?

satelit: třeba mě upřesní ještě autorka :-)
Ale pokud potřebujete rychlou radu, tak ano, opravdu. Vánočka se peče jinak a také pak ve výsledku nevyžadujeme pevnou kůrku jako u chleba.
A vlastní postřeh - když pečeme chleba v naší maličké jílové peci, vkládáme ho dovnitř při 320 °C :-) - upečený je vždy úžasně!

Vladka321: Nešlo by prosím, nafotit to rolování chleba??Neumím si to představit. Děkuji.

Tak upečeno, jen mám velký plech,tak se mi trochu víc roztáhl po plechu, ale voní moc dobře ☺️.

Dneska jsem vyzkoušela a chuťově super určitě ne naposled <3:-*

Povedl se na poprvé a chutná výborně.

Děkuji za recept, určitě ho budu opakovaně péct.

Sandruska: Když jsem měla plynovou troubu, dávala jsem vodu do hrnečku k pečení chleba.

Zdravim, prosím nevíte jak je to s pečením v plynové troubě? Jestli dát na spodek vodu? Máte někdo zkušenost Dík :-)

Nejlepší chleba co jsem kdy měla. <3 přidáváme seminka a je vynikající

Klasický a dobrý chleba na kterém si pochutnala celá rodina a určitě né naposledy! :yes:

Úžasný základní recept, který se dá flexibilně upravovat. Míchám mouky, semínka, koření... Ale měním i tekutinu. Někdy použiji podmáslí, které mi vzniklo při přípravě vlastních sýrů. Jindy použiji kyšku, kefír, mléko, vodu. Už jsem zkusila přidat i zbylé brambory či rýži. Opakovaně vysloveně perfektní výsledek. Chléb vždy pletu ze čtyř srolovanych pramenů, aby měl konzistenci, která nám vyhovuje. Kvásek připravuji po zamíchání sypkých ingrediencí ve vyhloubeném dolíku, kdy nadrobím droždí, zasypu lžičkou cukru a zaliji 100ml tekutiny. Po 15ti minutách postupně za stálého hnětení přidám 500ml zbylé tekutiny s olejem a v případě, že použiji vodu i s lžící octa. Čistá práce v jedné míse ;-)

Bodatosa: ahoj, potraviny poštou lze, ale doporučím neposílat ve čtvrtek/pátek - vzniklo by riziko že Vám zůstane ležet přes víkend na depu. Taky by bylo dobré vepsat do adresy dost kontaktů, aby došlo k předání zásilky a o další den se to nezpozdilo. Já za jméno píšu ještě "dát za branku" abych si pro balík nemusela nikam jezdit, když nebudu doma (ale taky nemáme mlsného psa nebo sousedy).
Určitě by bylo dobré balík dobře vystlat starým papírem a chléb dobře zabalit, aby se zachoval v co nejlepší chuti.
Nicméně. Dokud to nezkusíte, nic nezjistíte ;-)

Zdravim opet ve spolek …
Chleba moc dobroucky, dekuju za recept.
Rad bych se jeste zeptal, jestli nekdo ma zkusenost s posilanim peciva …?
Rad bych chleba poslal postou a nejsem si moc jisty jak.

Predem dekuju 🙇‍♂️

Dobrý chlebík, přidal jsem jen slunečnicová a tmavá sezamová semínka.

magdalenka: Dakujem pekne za komentar 👍

Bodatosa: nie som autorkou receptu, napriek tomu si dovolím odpovedať - bežne používam instantné droždie miesto čerstvého. Mám radšej čerstvé, ale vždy mám v zásobe po ruke instantné.

Dobry den ve spolek amaterskych pekaru a pekarek 😁
Rad bych se zeptal na jednu vec k tomuto receptiku, a to, jestli vysledek bude hodne rozdilny pokud pouziju instantni drozdi ..?
V Japonsku je to velice nedostatkove zbozi a tak vetsinou pecu s instantnim.

Dekuju

Vařila jsem již několikrát. Super recept, výborný chléb.

to je normalni hladka mouka nebo chlebova hladka mouka;-)

Poprvé v životě jsem včera pekla chleba. Udělala jsem z toho těsta 2 bochanky. Mohu říct, že lepší chleba jsem asi nejedla. Děkuji za recept. Je to velmi jednoduchý recept. Všem doporučuji :-K

Tak podle tohoto receptu dělám chleba už počtvrté, recept ,který mi vyhovuje a žádný jiný už nehledám. Chleba je vynikající a už nekupuji.:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes:

Hodně dobrý chléb, pekl jsem s restovanou cibulkou. Nechal jsem vychladnout pod utěrkou, super. Příště dám do těsta olivy a sušená rajčata. Dík za recept.

Moc díky za recept, přidala jsem ještě restovanou cibulku a byl úplně úžasný!!!:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Luxusni chleba :) jiny už delat nebudu

Výborný a krásně křupavý

Udělala jsem dva bochníky, lepší než jeden. Budu dělat častěji

Je to můj první pokus o domácí chleba a nemůžeme si ho vynachválit ☺️

vadi kdyz dam dve kostky drozdi?:D :D :D

Dnes upečený (1/2 dávka) a bol výborný. Píšem bol, lebo sme ho zlupli takmer hneď. :yes:

Přečetl jsem si všechny komentáře a napadlo mě na některé reagovat:

1/ Pár pekařek si stěžuje na suchou a tvrdou kůrku. Proti tomu je nejlepším opatřením péct tzv. s párou, tj. dát do trouby kastrůlek s trochou horké vody nebo zapařit troubu postříkáním vodou ručním postřikovačem. V případě nouze je také možné ještě stav trochu napravit tak, že na upečený a ještě horký chleba stříknete trochu vodní mlhy.

2/ Jakmile chleba na mřížce už není horký, ale je ještě dost teplý, přikryjte ho (suchou) utěrkou a nechte vychladnout pod utěrkou. Trvá to sice trochu déle, ale chleba bude vláčnější, kůrka neztvrdne na kámen.

3/ Několika kuchařkám nakynutý bochník splaskl při nařezávání nebo po vložení na plech. S největší pravděpodobností se jednalo o překynuté těsto; je třeba příště dát bochník do trouby o trochu dříve.

4/ Pár diskutujícím tento chléb připomínal buchtu. Použijte proto příště více kmínu nebo chlebového koření a hlavně přidejte do těsta 1 - 2 polévkové lžíce octa; já doporučuji ocet jablečný.

5/ Samozřejmě, že je možné péct i celopšeničné chleby, ale pokud se část (např. 1/3) pšeničné mouky nahradí moukou žitnou, bude výsledná chuť "chlebovější". Všimněte si, že velká část zkušenějších pekařek to tak dělá a zmiňuje to i v komentářích. Nelekněte se však toho, že těsto s přidáním žitné mouky bude lepivější.

6/ Z vlastní praxe můžu doporučit tzv. překládání těsta. Tento krok při zpracování těsta vede k lepšímu vykynutí, má to vliv na strukturu lepku v těstě, který "udržuje" bublinky CO2 v těstě stabilní.

7/ Všiml jsem si, že někteří začátečníci pekaři nerozlišují kvásek zadělaný z droždí (kvasnic) a kvásek žitný. Oba mají při pečení stejnou funkci, tj. vytvořit v těstě bublinky a tím těsto nakynout. U pečení s žitným kváskem se však droždí vůbec nepoužívá. A má to i vliv na kvalitu výsledného chleba. Chleba nakynutý droždím některé lidi nadýmá a má krátkou trvanlivost (na pečivu v obchodech je uvedeno, že se má spotřebovat do 48 hodin), po této době většinou pečivo zplesniví. Naopak chleba vyrobený s požitím žitného kvásku je lépe stravitelný a má dlouhou trvanlivost, dá se jíst klidně i po 5 dnech a nezplesniví, ale ztvrdne.

casino: Casino, pokud máš rád spíše kůrku než střídku a děláš proto někdy chleby placaté, zkus upect francouzský fougasse, to je samá kůrka, střídu tam snad ani nenajdeš. Já ho občas dělám (někdy s olivami) a moc nám chutná.

Děkuji za recept. Dělám z poloviční dávky, akorát cukru a oleje dám stejně jako na celé kilo mouky. Používám sušené droždí - 1 sáček. Někdy dávám různá semínka nebo koření : kardamom, sušený česnek, koriandr. Těsto zpracovávám rukama namazanýma olejem nebo sádlem, aby se mi na ruce nelepilo. Peču na horkovzduchu 15 min 200C a potom 30 min na 150C. :yes:

Dobrý den, přidávám fotečku. Chleba je moc dobrý, hned ho půlka zmizela <3

Zkusila jsem, přidala jsem navíc teda smaženou cibulku a je výborný :yes:

Dal jsem ještě slunečnicová semínka a dopadl skvěle. :yes:

Vyzkoušela jsem přesně podle receptu a je skvělý. Všem moc chutná, děkuji. :-K:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes:

skvelý recept, chlebík sa vydaril, je úžasný

Je vynikajíc:yes:

MamlajdaD: Děkuji Vam:-8:yes::-8

Therezska: V surovinách je psáno 1 kg hladké mouky a to znamená, že se jedná o pšeničnou mouku, u jiné mouky by druh byl uveden u pšeničné se to rozumí samosebou - bez toho upřesnění. ;-):-8

Jakou mouku používáte?psenicnou nebo zitnou?děkuji :yes:

Lenna.sin: Dobrý den, pekla jste u poloviční dávky kratší čas, prosím?:-)

Vynikající, jen jsem namichala celozrnou a hladkou mouku. Ale úžasný chleba. <3:-)<3

lepsi chleb jsem jeste nejedl<3:-K

Chleba jsem upekla z poloviční dávky a byl super i druhý den ke snídani. Příště zas :yes:

Dobrý den, děkuji mockrát za recept, jsem antitalent na pečení a testovala jsem vánoční dárek, a zkusila váš chleba upéct přesně podle návodu a pecka. Vřele doporučuji , parádní recept. :yes::-K

Gabina: teplota byla nižší nez 200C. Jak říkám dělala jsem vše dle receptu, vodou jsem mazala i behem pečení... Asi moc těsta, měla jsem udělat dva meší bochánky které by se upekly vevnitř a né jede velký nedopečený.:-(

Geryyy: Já po vyndání vždy chleba potřu vodu, ona ta kůrka pak pěkně změkne. Napadá mně, že byla moc vysoká teplota dlouhou dobu?

Tak jsem pekla přesně dle receptu, a kůrčičku má chleba skvostnou , ani nešla rozřiznout jak byla tuhá ale uvnitř ještě hutné těsto... i když jsme to nechala přesně ten čas, pak jsme zkoušela i dopect, ale je to vevnitř jakýsi nedodelany...?Čím to? Moc vysoky? Poradí někdo?:-( Přitom těsto mi nakynulo paradně... ale prostě je to vevnitr nenadýchane a kurčička tvrdá... že to nejde uřerat,ale spálený není...:-((

Vyzkoušeno, upečeno a na posezení snězeno . Chleba je úžasný. Trochu mi připomíná dětství . To byl chleba ještě kvalitní a chuťově jinde než je dnes. Použila jsem 1/2 kg žitné hlad. mouky a 1/2 kg pšeničné hlad. mouky. Po upečení jsem jen lehce potřela vodou a pak už se jen jedlo a jedlo. Vřele doporučuji.

Chleba výborný. Dal jsem 50% hladka mouka a 50% zitná mouka. Při 230 C 2x potřu vajíčkem. při 200 C 1x potřu vejcem a po té smýchám zbylé vejce s vodou a octem. Potom po 10 min potírám až do úplného upečení jen touto směsí. Na 200 C peču cca 50 min, podle rychlosti pečení trouby. Chleba peču na pečícím papíru lehce zaprášený hladkou moukou.

Dnes jsem také dělal domácí chléb v troubě.

Dnes jsem pekla a už je skoro pryč.Je moc dobrý,jednoduchý.Určitě budu dělat co nejdřív znovu.<3

pazderka83: jak prosím dopadl z té chlebové mouky? Mám ji doma, tak bych případně také vyzkoušela. Děkuji za odpověď

Dnes poprvé jsem pekla chléb. Lepší recept jsem si vybrat nemohla. Povedl se. Výborný.

Výborný:-)

Vynikající! Peču na pečícím papíru pomazaném sádlem. A dávám trochu víc soli.
:yes:

Dnes jsem zkusila a je fakt skvělý :-K jiný už dělat nebudu :-K přidala jsem jen do těsta slunečnicová semínka a dýňová semínka :-K :yes: ještě přidávám foto <3

Tento recept jsem už zkoušela několikrát, chleba je opravdu výborný. Tentokrát jsem zkusila nahradit obyčejnou hl. mouku chlebovou a přidala jsem pytlík piniovych oříšků. :-8

oriental.dancer: Můžete tady dát prosím přesné poměry čeho kolik?

Tak jsem dnes pekla uz podruhe, tentokrat jsem pridala dve osmazene cibule. Zakladni i tato verze jsou vyborne... pri peceni jsem potirala slanou vodou. Pokazde zmizi rychlosti blesku, rodina si chodi i jen ukrojit a namazat maslem behem dne.<3 Vyborny a rychly receptik.:-K Prikladam foto.:-8

Gábina: Taky mám v tf takového skřítka, který text přepisuje! :-D:-D:-D:-K

Teď koukám, co jsem napsala :-O . Mělo to být z poloviční dávky, psala jsem na mobilu, obcas se mi tam doplní neco automaticky :-//. Nevšimla jsem si, chlebík byl vyborny :yes:

Dekuji moc.:-*

Elle Guinea: snad můžu poradit já...sušeného droždí se dává 2,5x méně než čerstvého ;-)

Vypada luxusne, chci dnes zkusit <3 Jen otazka: Jakym pomerem bych mela nahradit cerstve drozdi susenym? Dekuji za odpoved.:yes:

Gabina: " zoologickou dávky " = z poloviční dávky ? ;-):-D jinak mě nic jiného nenapadá:-)

Moc dobry, dělala jsem zoologickou dávky a přidala jsem 100 g vicezrnne smesi :yes:

Chlebík je výborný, zadělala jsem jej z hladké pšeničné, pšeničné chlebové a žitné mouky, část vody nahradila domácím kefírem a přidala navíc slunčnicová a dýňová semínka a výsledek je více než uspokojivý. Jen příště navýším sůl. Každopádně zbytek rodiny pronášel slova chvály????

Zdravím, chtěla jsem se zeptat zdali jste pekli opravdu stanovenou dobu nebo jste chlebík nechali péct déle, děkuji :-)

Včera jsem pekla ze špaldové mouky. Vody jsem musela dát o cca 100 ml víc, pak bylo těsto super. Na pečení také trochu déle o cca 10 minut. Jinak výsledek super. Děkuji za skvělý jednoduchý a rychlý recept! :yes: Určitě ještě někdy zopakuji.

Vynikajici ted jsem udelala z davky dva krasny kulaty chleby <3 :-K<3<3

Dnes jsem ho upekla z poloviční dávky a je výborný. Všem doporučuji :yes::yes::yes::yes:

Dnes jsem pekla poprvé a je naprosto luxusní. Takže :yes::yes::yes:

floritar: Malý plech s vodou na spodek trouby, jednak chleba nakypří pára a jednak zabrání spálení zespoda.

Dobrý den,prosím radu pekla jsem dnes ale v plynové troubě a nemám tam stupně tak pekla jsem menším časovém pásmu bo už byl trochu spálený dole, nějaká rada??

Pekla jsem z poloviční dávky a musím říct,že není vůbec špatný.:-)Potírala jsem slanou vodou.Příště zkusím hl.mouku nakombinovat s žitnou a přidám semínka<3

Lenunka: My máme naopak rádi, když kůrka praskne co nejvíc - ty křupové okraje jsou pak nejlepší! Kdysi to říkala i teta mého muže, která pracovala v pekárně. Dodnes v obchodě sáhneme raději po prasklém chlebu (už se často nevidí). Proč je lepší? Snad proto, že tou prasklinou vyjde pára ven? :-*

casino: já mám od mamky recept na chléb, který se potírá před pečením bílkem, pak až se nařízne, a v průběhu pečení i po něm se párkrát potře slanou vodou, aby kůrka nepraskala, do trouby dávám i nádobku s vodou kvůli páře :-)

hosta: "... video zatím skryto"
A proč?
Já to vííídeo ještě stihl zhlédnout a nic mě nepohoršuje, dokonce ani ta chlupatá ruka neééé:-D
Naopak! Mám rád nízké chlebíky, kde vypečená kůrka vítězí nad střídou:yes: Kdysi, spešl pro mě, jeden pekař nechával těsto překynout, že aby měl placatý bochník více kůrky podle mého přání :-)
Ale k videu:
Myslím, že video "dojelo" především na to, že tvůrce se držel receptu: "... potřeme rozšlehaným vejcem...":-( a výsledný produkt vypadal spíše nechutně;-(
Chleba se běžně potírá vodou po upečení a já mlžím někdy i před pečením, aby se na povrch lépe přichytil semencový posyp:yes:
Ale potírat VEJCEM:-! tak to je pro mou maličkost novinka :-O a podle obrázků soudím, že většina tvůrců se řídila selským rozumem a chleba PŘED pečením vejcem nepotřela :-)

Simona Skolakova: naprostý souhlas - video zatím skryto:-)

Simona Skolakova: Souhlasím, ne vždy je video povedené..a jak se říká. když dva dělají totéž...nemusí to být totéž..:-O:-O:-O

Tak nevím,ale fotečky receptíku by mi zlákaly více než teda video,ten výsledek je nesrovnatelný.Někdy by bylo lépe snad ani to video nedávat jen to pokazí dojem z receptu a může aj odradit,tady se to opravdu nepovedlo,nebo snad autorka s výsledkem souhlasí????Protože její chlebík opravdu láká k vyzkoušení,ale kdyby tam bylo jen to video,tak mne by to osobně moc nelákalo,hledala bych jiný recept:-(

Úžasný recept. Sice jsem použila mouky ala co dům dal (kombinace vicezrnné hladké a obyč), ale i tak úžasný výsledek. S těstem se skvěle pracovalo a ta chuť...no lepší než kdejaký kupovaný. Receptík si ukládám.:yes::yes::yes:

Dělala jsem z poloviční dávky a je skvělý <3

Dělala jsem z poloviční dávky a nechala 3x kynout a je vynikající :yes:

V neděli jsem chleba vyzkoušela, a ve středu už peču druhý. Je opravdu vynikající. Chleba už nebudu kupovat.:yes::yes:

Dnes jsem upekl a je vynikající.:yes::yes::yes:

Výborný chleba, dnes ho peču podruhé :-) Mouku míchám 40:60 žitnou a pšeničnou a je skvělý :yes:

Vynikající mám upečeno děkuji za recept :-K <3

Povedl se jenom místo vody jsem dal syrovátka.

Dobrý večer,

včera jsem pekla tento chlebik. Chleba po vyndani byl krásný, ale uvnitř tvrdý. Cim to může být?

Děkuji

Dneska jsem pekla kminacek jen z pul kila mouky. Zkusila jsem ho upect na stare zelezne panvici, kterou jsem koupila v Goodwillu za pouhe $3,00 a chlebik je uplne super! Pekla jsem ho 10 minut na 225C a pak na 200C - 20 minut ...takze celkem jen 30 minut a ma moc mnamy vypecenou kurcicku, uvnitr je pekne vlacny a jemny. Uz ho jinak pect nebudu. <3

Jarda bubu 25. 10. 2017 14:37
Chlebík je hotoví a vypadá nádherně tak snad bude i chutnat. Měl jsem nejdříve moc řidké těsto tak jsem dodával mouku a nakonec mám čistou váhu chleby 1,8 kg a je přes celí pekáč. Příště dám 5dcl vody a mělo by to být akorát ale na množství u nás nehledíme protože je nás doma 5 jedlíků takže si myslím že se po chlebu jen zapráší. Pokud se vezme cena za suroviny na tento chlebík tak cca 15,- kč suroviny a cca 5,-kč elektrika takže super. Vejce na potření jsem nedával a při vytažení z trouby jsem potřel chlebík slanou vodou. Vejcem potírám domácí veku. ;-)

Jarda bubu 25. 10. 2017 12:04
Právě jdu zkoušet Váš recept. Zalíbil se mi a vypadá podobně tak jak kdysi dělávala chleba moje mamka a to měla recept přímo od pekaře z pekárny v Roudnici nad/L Těsto mi právě kyne. Jen jsem všem chtěl poradit s tím že když hnětou těsto tak je lepší si těsto vyndat z misky a doválet těsto na válu a nebo na pracovní desce kuchyňské linky. Těsto by mělo být polotuhé a nemělo by se chytat válu či prac.desky.

Výborný chleba, jen jsem více dala soli. Přidala jsem ořechy a měl veliký úspěch u celé rodiny. Moc děkuju. ;-)

Na obrázek tohoto chleba jsem narazila na internetu náhodou. Nikdy jsem chleba nepekla, ale vypadá na fotce nádherně, tak jsem se do toho pustila. Ale potvrdilo se rčení, není všechno zlato, co se třpytí. Chleba se mi opravdu povedl, nádherně vykynul, vzhledově nádherný. Dodržela jsem postup do puntíku. Ale:
Slova mého manžela, když ho ochutnal: "Ňákej planej". S tím nešlo nesouhlasit. Já ještě měla další výhrady. Přišla mi velmi tenká chlebová kůrka a chleba byl takový buchtoidní, drobivý, což nemá ráda. Víckrát chleba nepeču. Není nad chleba od Svobody a Březíka ze Zlína:no::-(.

Rozmaryna:
Tak si ho dochutte. Ja treba davam na pul kila mouky 13 gramu soli, bez soli to neni ono. No a zkombinuju mlety i cely kmin, rozmarynku, tymian a davam i vice oleje, delam chleba obycejne jen z polovicni davky a davam presto 3 lzice oleje. Chlebik je mekkoucky a vlacny, nic se me nedrobi.

Pouzivam tento recept, ale delam chlebik jen z polovicni davky, vazi cca 815 g. Takze ho pecu na 225C-15 min
a pak na 200-C -25min. Poslednich 15 minut ho ale prikryvam papirem, protoze zvrchu ma v tu dobu uz krasnou barvu a nechci ho spalit. Pridavam slunecnicova a lnena seminka, take rozmarynu. Ihned po upeceni ho zabalim do uterky a polozim na mrizku ...aby chladl pomalounky, pak neni kurka tvrda.

VYBORNY:-D

:-):yes: moc dobry chleb

Prave zkousime.... Uvidime..

Co by se stalo kdybych místo droždí přidala do chleba domácí žitný kvásek?:-)

Chléb jsem dělala z poloviční dávky a dávala jsem 250 g hladké a 250 g žitné celozrnné. Moc nám chutnal, byl dobrý i druhý den, déle nevydržel. Díky za recept! :yes:

kucerova45: Tak asi máte pravdu, tady bude zakopaný pes! Na jiném webu jsem se dočetla, že těsto, které rychle kyne nebo překyne, pak obvykle řídne, klesá v troubě a pečivo je malé a tuhé. Takže do třetice ho nechám kynout na lince jako vy a snad už budu mít taky pěkný chlebík. Díky za tip i bezva recept!

Ten první bochník byl méně tuhý, ale ten včerejší byl tuhý pěkně a i v kulatém pekáči splaskl a je asi o 1cm vyšší než ten posledně:-// Ještě mě napadlo, jesti to není tím prudkým ochlazením, když přinesu nakynuté těsto z tepla do pokojové teploty (22st.) a než to dám péct, nakynutí spadne... no a nebo tupý nůž při nakrojení, že se jím těsto zmačkne...nevím.

Pája K.: to je možné,já nechávám kynout v kuchyni na lince,takže je teplota pořád stejná.

Chuťově moc dobrý chlebík, kůrky akorát upečené, jen tvar bochníku byl děs. Krásně mi nakynul, jak do výšky tak do šířky, fakt pěkný velký bochník a když jsem ho nakrojila a potřela vajíčkem, splaskl a byla z něj široká placka a takhle zůstal až do konce pečení (výška cca 5cm) ;-( Tak nevím, co dělám špatně. Teď mám v troubě druhý bochník, pro jistotu jsem ho dala do oválného pekáče, aby se mi zase nerozlezl do stran a po naříznutí udělal to samé - shora splaskl.

Pája K.: neměla jste málo tuhé těsto?

vlastimil 29. 1. 2017 18:55
Dobrý večer,tak jsem si udělal chleba,jen jsem si místo čerstvých droždí dal sušené.Chleba dopadl vinikajícně.Vřele jen doporučuji. Lepší chléb jsem ještě nejedl.
Jen místo jednoho velkého,tak si těsto rozdělím na dva a udělám si menší.....
Jsem kuchař a recept doporučuji.
Je unikátní a jednoduchý,drahé domácí pekárny se mohou zahrabat...:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Katerina: Dobrý den,
dneska peču již šestý bochánek a kůrka byla vždy dobrá. Nevím co bych vám mohl poradit,
ale těch prvních 15 minut zkuste ubrat na teplotě a dejte - 180-200° a péct opravdu ve spodní části trouby.
Vajíčko se kterým to potírám si trochu zředím vodou a lehce osolím. Potírám 3x až 4x během pečení.
Držím palce a přeji hezký den.
Mira

Taky jsem si tento recept upravil a dal jsem 1/2 kg hladké a 1/2 kg žitné mouky.
Jinak veškerý postup dle receptu. Po upečení jsem se byl pochválit naproti u sousedů
a po zhodnocení jsme dospěli k názoru, že je chleba opravdu dobrý.
Dnes peču cirka šestý bochánek.

Mira : Dobrá volba.Potírání vejcem mi u chleba připadá zbytečné,stačí osolená voda při vyjmutí z trouby.Do těsta přidávám středně velkou uvařenou bramboru,nastrouhanou na jemno.Potom je chleba vláčný a déle vydrží.

Dobry den. Prave jsem dopekla chleba. Voni a vypada nadherne, ale kurka je tvrda jak sutr. Cim by to mohlo byt. Musela jsem snizit trochu i teplotu, protoze bych ho jinak mela spaleny

Chleba výborný :-* přidala jsem ještě chia semínka :-8 nezbyla ani kurka ;-);-)

Dnes jsem upekla a je výborný! Super recept :yes:

cecilka20 2. 1. 2017 17:05
Skvělý recept - výborný chléb. Trochu jsem ho podruhé poupravila: dala jsem 1/2 kg hladké a 1/2 kg žitné mouky, 1 ČL octa. Sklidila jsem pochvalu.:-):yes:

Chlebík výtečný!Doporučuji všem! A ti co jim přijde obyčejný nebo nedobrý, neumějí nic jen kecat

Skvely recept,diky moc! Vse se povedlo,jen spodek bochniku je tuhej jak beton,nevite prosim,cim by to mohlo byt? Dekuji;)

Milane P. moc děkuji za pochvalu i vám ostatním. Velice mě těší, jak je tento recept oblíbený. :-K:-):-p

Vážené kuchařky a kuchaři, kteří jste přidávali fotky, je to nádhera a pastva pro oči a myslím si ,že i tak Vaše díla chutnají. Poklona autorce receptu i dalším kouzelníkům,kteří se připojili. Zdraví Vás Milan P.

MilanP.: to jste mě inspiroval :yes: hned zítra upeču

Upekli jsme dalamánky a jsou výborné. Přidali jsme do polovičního množství , malou kávovou lžičku octa.
Zdravím. Milan P.

Nejlepší domácí chleba, co jsem pekla :yes:

Včera jsem poprvé vyzkoušela tento recept a výborny, přidala jsem k tomu ještě chia semínka a všem moc chutnalo! <3

Výborný chleba:yes: peču ho již po třetí a zatím se vždy krásně vyvedl, jen místo samotné hladké mouky přidávám i žitnou tak 100-150g jak kdy.Děkuji za tento skvělý receptík a všem můžu jen doporučit:-K

Jiřina Hlavňová 23. 8. 2016 18:45
Včera jsem tento chléb upekla a musím říct,že byl nejlepší,nejchutnější a bochník velký,krásně nakynutý,do zlatova upečený.Těsto jsem vymísila,nechala 10 minut stát a pak jsem ho ručně pořádně zpracovala,upravila trochu do bochníku,nechala 45 minut kynout.Po vykynutí jsem vytvarovala bochník a přendala na vymaštěný plech sádlem a nechala ještě 30 minut kynout,pak potřela rozšlehaným vejcem,s troškou mléka a dal do trouby.15 min. na 225.pak jsem snížila na 200 a pekla 25 min. 10 minut jsem ho nechal v otevřené troubě, pak potřela vodou a přikryla utěrkou a vůbec se nepřilepila.Tak s tímto Vašim chlebíčkem jdu 3.9. do soutěže o Bílovecký bochník.V loni jsem vyhrála s Vašim podmáslovým 1. místo a k tomu pekárnu.Tak Vám za Vaše recepty moc děkuji.:-K

Dekuji za recept. Cast hladke mouky jsem nahradila zitnou chlebovou a chleba je moc dobry. :yes:

Jaroslav Orlík 10. 6. 2016 23:22
Chuťově žádná sláva. Konzistence málo chlebová. Nechutná mi tento chléb, už jsem pekl lepší. Neoslovil mě. Je to jeden z mnoha průměrných receptů.:no:

Ahoj, zeptám se asi hloupě,ale musím, co to znamená ,,až droždí nakyne,, mě to v tom půl litru vody akorát tak probublává,nic víc.Jak poznám,že už droždí nakynulo nebo jak dlouho to asi tak trvá? Díky moc za rady.

Marek: Spis nechat vzejít než nakynout, jak píšete probublava- to je ono

Tento recept musím jen a jen doporučit :yes: :yes: :yes: peču vždy kváskový chléb a na dnešek jsem zapomněla rozkvasit kvásek, tak jsem šla hledat nějaký recept s dobrým hodnocením. Je opravdu moc chutný :-Ka hlavně rychlý ,přiložím i fotečku :-K

to Jana Peskova

Jani pokud prikryjete upeceny chleba mokrou uterkou, tak nebudete mit kurku krupavou.:-)

JANA PEŠKOVÁ 22. 3. 2016 11:41
kváskový:chci vyzkoušet tento pravý babičkovský chléb.Hodně mě tu oslovil :-* zkoušela jsem už 2x kvásek se nezdařil a ten z droždí nechutnal.chci se ještě zeptat,po upečení se může chléb nechat jentak vychladnout,nebo se musí přykrýt mokrou utěrkou,jako např.u kyn. buchet,mazanců,vánoček??děkuji a moooc se těším na váš recept,jsem totiž zastánce zachování rodinných a klasických receptů,téměř nezkouším žádné novotiny a když už mě to popadne doma sklidím spíše negativní ohlasy ;-(děkuji a zdravím všechny,kteří čtou a váhají :-))

Dobrý den všem, kteří se chtějí pustit do pečení kváskového chleba. Všechny informace o pečení tohoto chleba a dalších dobrůtek z kvásku + základní informace o pečení a k pečení - najdete zde: http://www.maskrtnica.cz/pekarova-vybava/ a recepty na http://www.maskrtnica.cz - úvodní stránka. Dobrou chuť!

Copak neumite zagooglovat a najit si ten kvaskovy chleba sami???
Vy vazne ocekavate, ze vam ten recept nekdo posle?
www.bing.com/search?q=recept+kvaskovy+chleba&form=EDGEAR&qs=PF&cvid=1f01148d39f84dbd9d75fa7a0f6ce6c8&pq=recept%20kvaskovy%20chleba

kváskový: Dobrý večer,mohla byste mi prosím také zaslat Váš recept na chleba-děkuji.Solinda@seznam.cz:-))

Bezvadný recept, chleba je opravdu moc dobrý ☺ a taky prosím o zaslání receptu na kvaskovi chléb michaelakoutecka@seznam.cz moc děkuju :-K

Zdeněk Kuchař 26. 2. 2016 07:22
milan:Dobrý den prosím pokud vám někdo pošle recept na ten chleba, moc prosím o zaslání na muj meil, předem děkuji Zdenek.:yes:

kváskový: Prosím o zaslanie receptu na kváskový chlieb /100 ročný recept/ od autora alebo od niekoho komu bol recept zaslaný.
ĎAKUJEM.

kváskový: Chtěla bych poprosil o zaslání vašeho receptu na mail (raseliniste.s.r.o@seznam.cz), pokud tedy nabídka stále platí, když je to tu už tak dlouho :D

magdalenka:vůbec se hněvat nebudu,máte pravdu,těsto je zapotřebí pomoučit.Chledba jsem už pekla mockrát a nikdy se mi na utěrku nepřilepil.;-)

Tomáš:snáď sa autorka receptu nenahnevá za záskok - cesto pred prikrytím utierkou treba silno pomúčiť, posypať múkou...potom sa utierka neprilepí. Je to úplne bežná vec, kysnuté cestá máme vo zvyku prikrývať utierkou, cesto "dýcha" a nechytí kôru.

Dobrý den, zajímalo by mne, jak hluboký máte plech když to pak přikrýváte utěrkou...mám plech hluboký cca 5cm, což mi přijde dost. snažil jsem se udělat poloviční chléb, než je zde podle receptu, přes plech jsem natáhl utěrku ( zakolíčkoval ) a utěrka se na to nalepila tak, že jsem utěrku musel vyhodit a chleba se celej, rozmr...l :( je to můj druhý neúspěšný recept dle internetu. Zkusím ještě do třetice a naposledy....

Recept na kváskový chléb není tajemství, jen si ho každý upravuje po svém.

Kvásek: žitná mouka + voda, konzistence krupičky do lahve. Za dva tři dny vzejde, pak je potřeba přikrmit - přidá se čerstvá mouka a trocha vody. Za dva dny se přikrmí znova, nechá se vzejít a druhý den je připraven k množení na pečení. výsledné množství by mělo být alespoň 200 ml, teplota NESMÍ přesáhnout 30 °C. Správný kvásek je cítit trochu jako zkvašené ovoce, kdo pálí slivovici, pozná.

Těsto: kvásek, 150 g žitné mouky, 100 ml vody - namnožíme kvásek, můžeme přes noc, měl by v míse udělat načechranou peřinku.

Do namnoženého kvásku nasypeme další díl žitné (150 g), 400 g pšeničné, kmín, cca 250 ml slané vody (já používám cca 4-5% roztok, podobně jako mořská voda, teplota opět max 30 °C, podle množství kvásku). Je-li těsto příliš tuhé, pochopitelně přidáme vodu - mělo by si pomalu sedat. Těsto z žitné mouky je celkem lepivé, ale toho se člověk nesmí leknout.

A jsme zpátky u kvásku: nakrmit a nechat spát, za dva dny zopakovat....

Další podrobnosti i s fotografiemi na FB: https://www.facebook.com/KvasekDomaci

@ Martin K.: člověče mluvíš mi z duše. U nás si taky napřed všichni klepali na čelo, když jsem s tím začal, teď už pár let sestra rozdává kvásek po vesnici.

LuciJedy:Dobrý den mám prosbu tak jste recept oskoušela a je doopravdy dobrý ano hledám nějakej dobrej recept, ale ez pekárny, a jakej byl ten druhej chleba coste skoušela moc děkuji za recept a za odpověď s pozdravem Zdeněk Kuchař.:yes:

Dobrý den, mohla bych taky poprosit o recept na kváskový chleba?
Jestli ještě recept stále rozdáváte:-) Děkuji moc
ebka2012@seznam.cz

Chleba je opravdu vynikající.Předevčírem jsem jej dělala z obyčejné hladké mouky a byl výborný.Dnes jsem ho zkusila udělat z pšeničné chlebové,tak uvidíme,jaký bude.Přidávám cca 2 lžičky sušeného česneku a je bezkonkurenční.Určitě vyzkoušejte. ;-):yes:

Vynikající chleba, takhle už jsem si dlouho nepochutnala;-)

Děkuji za výborný recept. Chleba byl moc dobrý. Moc receptů na chleba jsem zatím nezkoušela, ale tento byl z nich bezkonkurenčně nejlepší. :yes:

Ted jdu tenhle chlebík pect, dělam ho taky jen tam nedavam olej a občas tam dam par varenych brambor ktere jen rozmackam v rukach a je to mnamka :) to jime i jen tak :) a vody davam trochu min,ale zalezi na hustote :):-)):-)):-))
Super receptík, doporučuji :-K:yes:

Kiki Love 24. 3. 2015 13:36
Tak jsem vcera konecne vyzkousela tento receptik. Pouzila jsem chlebovou americkou mouku, kvasnice susene, nakynul slusne, malem se nezmestnal ani na plech. Troubu jsem si predehrala na 500F a nastavila jsem timer na 15 minut. Troubu jsem zaparila a kdyz jsem ji otevrela po 15 minutach, tak me spadla dolu sanka ...chlebik mel uz takovou peknou barvu, jakoby byl v troube nejmin 30 minut, az jsem se toho lekla a premyslela jsem, jak budu dal v peceni pokracovat???:-O
No nakonec jsem si poradila, na dno plechu jsem dala alobal a chlebik jsem prikryla i se shora, stahla jsem teplotu na 375F a pekla jsem ho dalsich 25 minut, ale uz ne na spodnim rostu, ale uprostred. Pak jsem ho odkryla, zvysila jsem teplotu na 400F, prehodila jsem ho na nejvyssi rost a pekla jsem ho jeste 7 minut, aby se trochu z vrchu dobarvil. Kdyz se chladil na mrizce, tak jsem s hruzou cekala jaky bude. Obavala jsem se, ze bude bud nedopeceny a nebo naopak hodne vysuseny a prepeceny, ale mela jsem asi z pekla stesti, protoze ten chlebicek je ...svete div se! "akorat".:yes:
Vajickem jsem ho nepotirala, ani jsem ho kminem neposypala, ja potiram jenom prisolenou vodou. Do testa jsem dala lzici drceneho kminu a lzici tymianu, chutove je moc dobry. Soli jsem dala 2 male lzicky, ale ne zarovnane, dala jsem trosku na kopecek, presoleny neni v zadnem pripade, jinak vsechny veci jsem odmerila presne podle tohoto receptu, nedala jsem ani o gram vic mouky, vsechno sedelo uplne presne.
Vzhledove nevypada nejlepe, priznejme si to:-))(snad to priste bude lepsi, nikdy jsem jeste takoveho obrika nepekla), presto jsem se odvazila sem vlozit par fotek, to pro ty pekarky amaterky ...jako jsem ja :-), aby vedely predem, k cemu muze behem peceni dojit, aby je to nesoklo tak jako me.:-D:-)):-)):-))

Eve Kucerove, autorce tohoto receptu moc dekuji! Ja jsem nejedla tak dobry cesky chlebicek ...uz ani nepamatuji! :-K

Romana Tůmová 18. 2. 2015 12:54
kváskový: Mohu také poprosit o recept na kváskový chleba po babičce? Je mi jasné, že prosím o 3 roky později, ale snad si to přečtete. Děkuji za laskavost.

SSarahh: :-) dám jako rozklikávací. Diskuze je opravdu vyborná:yes:

diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=24893" target = "_blank">

diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=24893

Tady je vše týkající se kváskování- kváskový chléb,recepty,vše odzkoušené :yes: -

diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=24893

Mohu take poprosit o recept, moc dekuji.

Jindřiška Kotyzová 3. 2. 2015 18:09
kváskový:Prosím o zaslání receptu!Už teď se nachlebíček těším!!Děkuji moc!

Kateřina Kopecká 1. 2. 2015 13:25
Martin K.:
A můžete mi napsat recept? Děkuji:-p

Martin K.:

Marie Šťastná 31. 1. 2015 16:56
kváskový:Dobrý večer,měla bych moc zájem o zaslání receptu,ten kupovaný se nedá jíst.Jako školačka jsem nějakou dobu pekla domácí chleba ppodle receptu od kamarádčiny babičky...dodnes na něj vzpomínám.Děkuji za kladné vyřízení
M.Š.

Martin K. 30. 1. 2015 22:10
Já vám nevím lidi... zvláště po přečtení příspěvků se mi zdá, že lid si myslí že chléb jedině droždí a pšenice. Říkal jsem moji babičce, že peču chleba z ŽITNÉHO kvásku a žitné mouky, bez droždí, cukru a dalších nezdravých věcí... Hádala se se mnou, že bez droždí to nejde. Za pár dní mi volá a říká... když jsem byla malá, máš pravdu, dělali jsme chleba bez droždí, jen z kvásku a žitný mouky, dělali jsme ho vždy vědro a vydržel nám i dva týdny, ne jako dneska že chleba plesnivý za pár dní...

Všem komu jsem chleba dal velmi chutnal. Přitom stačí žitný kvas, žitná mouka, špaldová či pšeničná mouka (ale jde i jen z žitné mouky), voda a sůl, případně kmín a koriandr. Žádné droždí, kypřicí přípravky, dochucovadla atd. Potom už jen čas a trpělivost.

Tímto nechci hanit tento recept, ale trochu společenské odpovědnosti... Chleba má být chleba, ne buchta a nebo chemická laboratoř, což je spíše přednost velkopekáren...

Taktéž, rohlíky, housky, veky, kynuté knedlíky, těsto na pizu :) prakticky všechny kynuté potraviny.

Závěrem, tento recept jdu zkusit :) Čím více chlebů člověk upeče, tím více potom tady může remcat :)

Zatím recepty dobrý. Hold každý má svůj vkus a svůj recept. Není potřeba si udělat chleba podle toho, kdo to zrovna zveřejní. Já peču občas chleba podle svých receptů a je taky dobrý.:-p

kváskový:Dobrý den,můžu také poprosim o recept.Děkuji,katka.zalesak@seznam.cz

kváskový: prosím o zaslaní rodinneho receptu na chleba. Moc děkuji. M.

Irena Trnková 17. 6. 2014 21:27
Je pravda,že záleží na chuti každého.Já jsem tento recept dělávala,ale z tmavé mouky a přidávala kávovou lžičku octa do těsta.Ten jako buchta nechutnal.
:-)):yes:

Tenhle chleba dělám už 20 let, jen s tím rozdílem, že nedělám kvásek. Droždí drobím rovnou do mouky.Také už nedávám chleba na plech, ale vystřihnu si z pečícího papíru tvar o něco větší,než jaký chleba budu dělat a těsto dám kynout na něj.Peču prvních 20 minut na 250 a potom snížím na 170 a dopékám do hodiny.Když chci tmavší, přidávám chlebovou mouku. Je fakt super.

kváskový:take bych chtela poprosit o zaslani receptu na prababicin kcaskovy chleb.dekuji. jerry6@email.czhttp://www.toprecepty.cz/recept/14708-domaci-kmino...

Tak včera jsem zkošela chleba s cibulí. Jeden jsem udělala se syrovu a jeden se smaženou. Ten s tou syrovou cibulí byl moc výrazný a cibule tvrdá.
Takže jednoznačně cibulka osmažená pěkně do zlatova. Ale je třeba vymačkat olej. Jinak je těsto moc mazlavé a špatně se s ním pracuje.
:-))

hanulda: tedy cibuli...;)

Chlebík vypadá uzasne, jde tam dat i cibuly a hestli ano tak v jakem stavu (smazenou?) Moc děkuji;-)

Skvělý tecept. Já jsem přidala trochu chlebové mouky a česnek. Je luxusní.
:yes::-p:yes:

Konečně výborný chleba děkuji za super recept :-p:-*:-*:-*:-*

kváskový: moc prosim o recept....tady na islandu nam moc chybi pravy domaci chleb....zitny s kvaskem....a recepty po babicce jsou vzdy ty nej....

eva: Neni to chleb zitny kavaskovy, to mate pravdu. Musite si zadat do vykledavace kvaskovy chleb. Ale buchta se mi to nezda, je to jen jiny typ chleba.

Eva: Také souhlasím, když chleba, tak určitě alespoň 1/3 žitné celozrnné mouky, chlebové, nebo špaldy, mám vyzkoušené jenom z hladké mouky také, ale je moc bílý, akorát ten kmín potom tak trochu připomíná chléb.:-//

Eva: Evi, ale kvásek tam je, přečti si pořádně postup - viz úvodní věty postupu. A není pravda, že tam musí být žitná mouka, chléb se dělá i z čistě pšeničné;-);-);-);-)

Chuťově je to opravdu dobré, ale není to chléb,jenom jiná buchta.Chléb musí mít jako základ kvásek a žitnou mouku.

:-))kváskový chléb najdete na googlu i s videem.:yes:

jarda vašák 5. 2. 2014 14:04
kváskový: dobrý den, zdravím a prosím rovněž o váš jistě skvělý recept po babičce (prababičce) na kváskový chleba.Děkuji.:-):-p:-8

Moc moc prosím o recept na kvaskovy chléb..děkuji. Na kuberova.lucie@seznam.cz ještě jednou díky

Evičko, upekla jsem chlebík. Posílám bodík č. 49 a foto. Chleba byl moc dobrý a rychle udělaný. Díky za recept :yes::yes::-K:-p

Leta hledám dobrý domácí chleba.. Všechno jsou to jen ubohé pokusy. Až na tenhle! Konečně jsem ho našla!! Díky moc :-K

Zkoušel jsem tento chleba udělat a je to ten nejlepší chleba který sem kdy jedl.very good:yes:

Yvona VišŇáková 4. 11. 2013 19:53
Prosím pěkně,mohla bych požádat o zaslání receptu po prababičce na kváskový chléb.Moc děkuji, yvonvis@seznam.cz

Pekařky prosím nemá některá z Vás recept 100 let starý na kváskový chléb? Komentář od paní, která ho nabízela je už téměř rok starý a předpokládám, že už sem nezavítá, ale určitě ho některé z Vás přeposlala. Předem děkuji. nova.Zuzi@seznam.cz

kváskový chléb....mohla bych taky poprosit recept.Děkuji předem...vladka8@seznam.cz

marie toušková 1. 10. 2013 16:15
tak ted peču tento chleba a zatím vypadá pěkně.jen já popleta---:-(zapoměla jsem tam dát olej,no tak ted se budu modlit.snad se povede,pak písnu.ale díky za receptík.

pokus o pekaře:Ahoj,myslím,že jsi jen popletla 6 dcl vody za 6 cl vody ;-).S těstem podle receptu se moc dobře pracuje.Té vody je tam 0,6 litru :-)).

pokus o pekaře:

pokus o pekaře 23. 9. 2013 14:59
chleba peču prvně a mám otázku... neni do 1 kg chleba málo 2 lžíce oleje 6 dcl vody v kvásku..? co mám přidávat abych mohla hníst těsto a nemít pár hrudek v misce plné mouky..? děkuji za odpověď :)

Bodík udělen, chlebík dopečen, už jen čekáme, až vychladne a zakrojíme, s dovolením přidávám fotečku :-) a děkuji za super receptík :-K

Recept je úžasný,chléb vynikající :-p a skoro bezpracný :-8.Je větší (1400g) a i s elektřinou mě vyšel o polovinu levněji než kupovaný :yes:.Pekla jsem ho několikrát i s obměnami(+česnek,cibulka...) a vždycky se povedl :-))
Moc děkuji za výborný recept :-K

Simona M. 29. 8. 2013 11:53
kváskový: Je nás hodně, co má zájem o váš vzácný recept, mohu také poprosit ? předem děkuji
Simona58@seznam.cz:-K8

mohu také poprosit o recept na domácí chleba.Děkuji Irena.Rysova@seznam.cz:-)

Tak dnes jsem dělala poprvé chlebík a výborný.... :-p vyběhl krásně do všech stran a ve vnitř je krásně jemný a nadýchaný.... určitě budu dělat častěji :yes: děkuju za recept!!!;-)

Zkuste postup jako u receptu "domácí chléb bez hnětení", péct v předem rozpálené nádobě s víkem, udělá takovou popraskanou kůru, tu my rádi. Musela jsem to nakombinovat, když je třeba chleba rychleji;-)viz fotka;-)

Chleba je vynikající! Dělala jsem z poloviční dávky a dala 350g hladké a 150g žitné celozrnné. Moc chválím :-)

Dnes vyzkoušen a vynikající:yes::yes: Trošku jsem zkombinovala mouky - 75 g pšeničné celozrnné, 75 g žitné chlebové a 350 g hladké pšeničné;-) Chlebík je lehounký, nadýchaný a určitě dlouho nevydrží:-));-)+43 a foto:-K

kváskový: Chtela bych poprosit o Vas 100 let stary recept na chleba. Ziji 11 let v USA, ale chleba jako mate v CR tady nedostanu. Jiz jsem se naucila rohliky, ale marne patram po dobrem receptu na chleba. Prosim Vas proto o zaslani Vaseho receptu. Budu se tesit na Vasi odpoved a doufam, ze konecne budu mit ten pravy cesky chleb.Muj e mail: euro_restaurant@hotmail.com Preji hodne dobrych recepru a uspechu v peceni.Predem Vam moc dekuji Eva K.

Také jsem vyzkoušela poloviční dávku a chlebovou mouku a jen se po něm zaprášilo:yes:;-)

HANA:já jsem upekla chléb z poloviční dávky a místo hladké mouky jsem použila chlebovou mouku,dopadlo to výborně:-):yes:

Je výborný! Pekla jsem již dvakrát-poprvé přesně podle receptu, jen s přidáním celozrnné žitné mouky (70dkg hladké+30 dkg cz.), včetně dodržení času kynutí (45 minut-prodělání-30 minut na plechu). Jen teplotu jsem zvedla na 250* prvních 15 minut (dle zkušeností s troubou - peču na statický ohřev horní+spodní). Hnětala jsem ručním šlehačem hnětacími háky a dodělala ručo, lepilo se to, ale nechala jsem to vykynout, znovu prodělala a už nelepil. Upekl se krásně vysoký, nerozlil se (vkládám fotky)
Podruhé jsem si dala více záležet a prodělávala dokud se nepřestal lepit. Nechala jsem to déle kynout, domnívala jsem se, že to nemůže škodit. Již na plechu nakynul do děsivých rozměrů a když jsem ho pak potřela vejcem, mírně splaskl, takže z něj byl takový, místy propadlý středně vysoký, asi 40cm v průměru "disk". Během pečení už nevyběhl. Chuťově byl taktéž výborný, kůrka nebyla ale tak křupavá a konzistencí byl měkkoučký a nadýchanější, méně hutný. Ze stolu při oslavě zmizel nicméně okamžitě a sklidil veliký úspěch. Hosté ho ale viděli až rozkrájený;-)
Takže závěrem-nemá rád příliš crcání, pak se "rozjede".
Bod je samozřejmý, recept je dokonalý, jen se ho přesně držet:yes:děkuji:-K

Tak jsem též upekla a doma dosti uspěla,předtím jsem pekla s bramborem a ten nebyl tak zajímavý.:-p

Eva Vaňková 10. 4. 2013 10:16
Dobrý den,prosím o recept na kváskový chléb.email:evankova.eva@seznam.cz.Děkuji moc Eva

kváskový: Dobrý den prosím o recept na kváskový chléb na e-mail martin.stastka@seznam.cz .Už se těším až ho ochutnám.:-))
Děkuji a přeji krásný den.

HANA:URČITĚ BUDE LEPŠÍ HO ZADĚLAT Z POLOVIČNÍ DÁVKY:yes:

Alcina:

Lucie H.:TAK MNĚ SE TEN CHLÉB VŮBEC NEPOVEDL:-((NAKYNUL DO OBROVSKÝCH ROZMĚRŮ,NA PEKÁČKU SE Z NĚJ UDĚLALA PLACKA A VE FINÁLE MI Z BOKU PRASKNUL:-//ACH JO,ZKUSÍM HO JEŠTĚ JEDNOU A DÁM VÁM VĚDĚT:-S

Alcina:
tady je mail:

P.Alice1@seznam.cz

kváskový:
Dobrý den,
můžu poprosit o recept?
Díky moc

Recept vypadá dobře,ale jak ho péct v multifunkční troubě? na jakou funkci si mám nastavit pečení? Horní spirála nebo obě nebo horkovzduch?

kváskový:mohal by jste mi prosím písnout recept na chlebík na: simona.klic@seznam.cz
děkuji

kváskový: prosim o zaslani toho 100 let stareho receptu. Predem dekuji. Rimpa@volny.cz

Moc děkuji za recept, již jsem několikrát pekla a vždy jsem se shledala s velice kladným hodnocením od rodiny. Moc jim chutná a už ani nechtějí jíst jiný. Mohla bych také poprosit o recept na kváskový chléb? Na e-mail: hilucie@seznam.cz, tedy pokud tady paní ještě chodí ;-)

Mohla bych také poprosit o recept na kváskový chleba?:-8
Zítra vyzkouším tento recept a pak dám vědět jak dopadl....už se těším, snad se mi povede..;-)
Recept prosím zaslat na mail szaneta@email.cz

Děkuju

Dobrý den, také prosím o recept na kváskový chleba - sona.si@centrum.cz . Děkuji moc. Soňa

Právě jsem ho dopekla a je vynikající!!! Soli jsem dala 3lžičky a přidala slunečnicová semínka. Lepší jsem nejedla :yes:

kváskový - prosím také o recept na vaclavikova88@seznam.cz Děkuji

prosím o recept na kváskový chléb harvanovam@gmail.com

kvaskovy chleb 7. 3. 2013 10:58
Dobrý den, taktéž moc prosím o zaslání receptu na kváskový chleba na frydrychovska@gmail.com. Moc děkuji :)

Falli: Dejte ho kynout do košíku na rohlíky.A už jste vařili knedlíky v mikrotenových sáčcích? Pohledám návod a odešlu :))

Dobrý den.Připojuji se k zájemcům o Váš recept na kváskový chleba. Prosím, o zaslání na můj e-mail Phoebe0007@seznam.cz Předem děkuji.

Tak už mám chléb upečený:-)
dělala jsem ho s poloviční dávky a s těstem se pracovalo jedna radost:yes:
Než jsem chléb začla dělat tak jsem četla i jinde že ho někdo nechává kynout i 6h.tak jsem ho klidně nechala do ránna kynout;-).
K receptu bych dodala akorád to(hlavně pro začátečníky)že během pečení to chce párkrát potřít zbylím vajíčkem nebo vodou.

p.kastankova 6. 2. 2013 20:16
prosila bych také zaslat receptík na babiččin kváskový chlebík na p.kastankova@seznam.cz Děkuji mockrát

Prosím Vás jak jste udělala ty mřížky na chlebu?ha už to čtu!bohůžel jsem už párkrát zkoušela udělat takovou mřížku na závin a nepovedlo se.
Chystám se dneska péct poprvé domácí chléb a udělám ten Váš pak dám vědět jak se povedl.

kváskový: Mohu poprosit o recept na janvenkrbec@seznam.cz Díky moc. :-)

Jiří Rozínek 5. 2. 2013 20:56
Dobrý den, můžete mi, prosím, poslat recept na Váš kváskový chléb?. Děkuji za vaši ochotu i Váš čas.
JiříRozínek
jiri.rozinek@seznam.cz
731578482

kváskový:prosím také o zaslání receptu na kváskový chléb na mail zcerka@seznam.cz:-/ děkuji

george george: Tož se povedl vypadá fajně a i chutná fajně;-):yes:

Tož skusíme třeba se povede:yes:;-)

Zdeňka Shiel 31. 1. 2013 20:12
BILKOVAI:
Díky Díky Díky!Skusím to ještě dnes:-)Máš pravdu,je to jak píšeš,rozjel se mi do stran,už když kynul ve vytvarovaném bochníku na plechu,tak nekynul nahoru ale do stran.Ale z hluboké mísy když poprvé kynul mi skoro utekl:-D

Zdeňka Shiel: příště zkus dát méně vody, aby byl tužší a nerozjel se Ti do stran. Hodně záleží na mouce. Každá je jinak ˇžíznivá". Některá potřebuje více vody a některá méně vody.;-)

Zdeňka Shiel 31. 1. 2013 18:36
Muj chleba vypadal jako fotka od Ralbyk,to je moc nízký chleba,chtěla bych mít klasický vysoký bochník.Poradí mi někdo?:-(

Zdeňka Shiel 31. 1. 2013 18:04
Prosím poraďte co dělám špatně!!!Vše podle receptu jsem připravila správně i dobu kynutí v míse i potom vytvarované dokynutí na plechu.I telotu v troubě jsem dodržela...prostě vše bylo správně!!!Přesto vyndavám z trouby splasklý chleba.N;-(adýchaný trochu je ale jak docílím klasického vysokého bochníku,buď kulátého nebo šišatého????Děkuju za každou radu.

Dobrý den, mohla bych taky poprosit o recept na kváskový chleba? Na lucka.knytlova(zavinac)seznam.cz
Jestli ještě recept stále rozdáváte :)
Děkuju

marti.kolkova@seznam.cz 30. 1. 2013 21:15
Dobrý den, prosila bych o zaslání receptu na váš domácí chleba. Děkuji moc

Tak už je v troubě doufám, že se povede :-)

kváskový: Můžu taky poprosit o recept na kváskový chléb? email: sitar.robin@gmail.com

kváskový: Dobrý den, chtěla bych též moc poprosit o recept. Děkuji, moravkova.j@email.cz

kváskový:
Dobrý den, s láskou vzpomínám na svou babičku, která pekla skvělý domácí kmínový chléb. Bohužel v té době jsem byla příliš malá na to, abych se zeptala, jak na to. Od té doby pátrám, ale bez úspěchu, po této staré moudrosti. Mohla bych poprosit o váš recept? Třeba je to právě ten, na který tak vzpomínám. Děkuji, Jana. flox@email.cz

kváskový:

Helena Zdeňková 18. 1. 2013 18:57
Dobrý den, taky bych měla zájem o recept na ten kváskový chlebík helena.zdenkova@marhel.cz
Moc moc děkuji.

:-Kmohu poprosit také o ten recept? přímo od autora, nebo kdokoliv, komu ho už poslal? díky moc, vypadá fakt zajímavě!!!
katkanavjova@seznam.cz

kváskový: Prosím, prosím také o recept:-K ferda.fery@seznam.cz

Prosím o zaslání receptu na kváskový chleba.Moc děkuji.tomihappy@seznam.cz

Prosím o zaslání receptu na kváskový chleba.Moc děkuji.cuprova.anna@seznam.cz:-K

Prosim o zaslani receptu na domaci chleba Dekuju srbackj@gmail.com

Dobrý den můžu poprosit taky o recept?Moc děkuji předem perssea@seznam.cz jitka

kváskový:Můžu taky poprosit o recept na kváskový chléb na email edulanda77@seznam.cz.Moc děkuji.

Falli, myslím si, že stačí dát o malinko méně vody, aby bylo těsto hutnější;-)

Výborný:yes: Byl to můj první pokus o domácí chleba a měl úspěch;-):-p Jen se mi lehoulince připálil spodek, ale to není receptem, ale rukama. Příště ho nebudu péct na nejnižším roštu. Jenom se mi po dání na plech nepatrně rozjel do stran, nic drastického, neporadil by někdo jak udělat aby lépe držel tvar? Jinak dávám samozřejmě bodík, díky za inspiraci:-)

veronika 7. 1. 2013 10:05
kváskový:Prosím o recept na tradiční kváskový chleba od vaší prababičky. Děkuji předem: veronika.curinova@seznam.cz

Prosím také o zaslání receptu na kváskový chléb, děkuji
majkamus@seznam.cz

kváskový:také bych měla zájem o tento recept;-)Prosím o zaslání na mail irenagajdosova@email.czDěkuji:yes::yes::yes:

kváskový: Mohu také poprosit o recept na chléb? Děkuji :-)Na anicka.karkosu@seznam.cz

petra Němcová 6. 1. 2013 20:42
kváskový: Prosím o zaslání receptu, chtěla bych ho taky vyzkoušet:-)petraholomek@centrum.cz Předem děkuji

Také prosím o recept na prababiččin chleba :-).
Děkuji Jana
schreij@centrum.cz

kváskový :Dobrý den prosím zda můžete mi zaslat recept na váš chleba od prababičky . Děkuji zanetarumlova@seznam.cz

kváskový:Dobrý večer, měla bych zájem o recept na kváskový chléb. Děkuji Radka
vilimkovar@seznam.cz

Dobrý den měl bych také zájem o ten kvaskovy chleba email:encony@seznam.cz děkuji Robin

kváskový:Dobry den,prosim o zaslani receptu na chleba.Dekuji dabury@seznam.cz

kváskový:

MOHLA BYCH POPROSIT TAKÉ O ZASLÁNÍ RECEPTU NA CHLEBA OD PRABABIČKY? DĚKUJI violenka11@seznam.cz

Po dlouhé době jsem se pustila zase do pečení chleba...Vybrala jsem si Tvůj recept, jen jsem použila chlebovou mouku;-). Snad se povede:-8.

Dobrý den, také bych moc ráda poprosila o recept na chleba vaší babicky. mail evasokolikova@seznam.cz

Děkuji

kváskový: Dobrý den, připojuji se k zájemcům o kváskový chleba Vaší prababičky a prosím o zaslání receptu. Předem děkuji. slezackova.lenka@seznam.cz

Leona Mlčáková 8. 12. 2012 19:37
Dobrý den můžu poprosit taky recept?mlcakovaleona@seznam.cz:-)
Předem děkuji

Dobrý den, poprosila bych receptík na chleba od prababičky :) Předem děkuji berunda.b@seznam.cz

kváskový:prosím o recept, děkuji
kvásek mám, ale vždy je chléb takový hodně těžký

e-mail: rada99@email.cz

Tak jsme vyzkoušeli,chlebíček moooooooooooooc chutnal a učitě si odedneška budeme péct.Děkujeme

kváskový:Dobrý den,prosím Vás o zaslání receptu na chléb,který pekla již Vaše prababička .Děkuji pěkně.simecek5@seznam.cz

kváskový: já taky ;-)BILKOVAI@seznam.cz

jr.polacek@gmail.com 30. 11. 2012 14:29
kváskový:Prosím o recept na chleba. Díky

kváskový 27. 11. 2012 21:37
Pokud chleba,tak jedině z žitného kvásku,jinak to není pravý chleba,ale chlebová buchta.Pečeme pšenično-žitný chleba doma v troubě na pečícím papíru,rukama se těsta nedotknu,ani nedávám na vál.Vše čisté.Recept rodinný,starý 100 let a nesmírně chutný,který pekla naše prababička.Pošlu zájemcům recept i jak ho pečeme včetně fotografií.Dnes se pravý chleba již vůbec nepeče,všechno je ze směsí samo chemikálíe a Ečka.Pečte zdravý chleba doma,1 kg bochník mě vyjde na 10 Kč.

kváskový: Dobrý den, mohu také poprosit o recept na chléb po prababíčce? Děkuji

Tak dnes jsem vyzkoušela a musím říct, že takhle dobrý chleba jsem hoooodně dlouho nejedla!!! :-) Díky za recept!

Tématické fráze:
domácí chleba, recept na domácí chleba, chleba recept, recept na chleba, domácí chléb, domácí chleba recept, kmínový chléb, domácí chleba recepty, kmínový chleba, domácí chléb recept, nejlepší recept na domácí chleba, nejlepší recept na domácí chléb, domácí chléb recept z chlebové mouky, nejlepsi domaci chleba, jak upect domaci chleba, recept na domácí chléb, jak upect chleba, nejlepší domácí chleb, chléb domácí, kminovy chleb recept

Suroviny:
mouka hladká, voda, sůl, kmín celý, droždí, olej, cukr, voda, kmín celý

Přidat fotografie receptu