Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablkový křen

Výborné spojení jablek a křenu ve sladkokyselém nálevu. Velmi snadný a rychlý recept. Jablka a křen nastrouháme a zalijeme horkým nálevem. Můžeme krátce sterilovat. Podáváme k ovaru, párkům a jiné oblíbené uzenině.

Hodnocení receptu je 5,0 (24×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Severinka Severinka

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 509 kJ /
2 273 kcal
Bílkoviny8,00 g
Tuky4,27 g
Vláknina33,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 916 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy534,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jablka umyjeme, oloupeme a nastrouháme, křen očistíme a nastrouháme. Vše v míse promícháme s octem. Krok 2: Cukr svaříme ve vodě na sirup a ještě horký nálev nalijeme do připravené směsi. Vše opět řádně promícháme. Krok 3: Plníme do čistých malých skleniček, hrdlo očistíme a uzavřeme čistými víčky. Krok 4: Pro jistotu můžeme sterilovat asi 20 minut.

TIP: Křen v kuchyni - recepty, jak jej uchovat

Zveřejněno 8. 10. 2010

Poznámka autorky Severinka

Sterilovat se nemusí, ale já pro klid na duši jsem nechala asi 20 minut pod vodou sterilovat. Podává se k ovaru i k párkům, či jiné ohřáté uzenině.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablkový křen

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G870

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablkový křen

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G870

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

Měla Jsem 3 kořeny mladého křenu a jen 4 jablka, tak to asi bude trochu silnější, /soudím podle toho, co jsem se nabrečela během zpracování :-D/ ale recept je skvělý :yes:
Přidávám foto a body :-K

Asi jsem staromilec, ale toto mi nepripada idealni. Kazdopadne valit ocet, byt treba jablecny, do jablek a krenu je nesmysl. Daleko lepsi je normalni citron. Rovnez sterilovani a zahrivani je hloupost. Takto udelany kren vydrzi v lednici pomerne dlouho a klovek nesmi byt liny si udelat dalsi cerstvy.

Do nastrouhaného křenu s jablky dáte sůl,cukr,ocet a zalijete trochou vývaru,je to konzervované a vydrží velmi dlouho.:-*

Máme ho moc rádi,zítra připravuji k ovaru:-p:yes:

atulka1@email.cz

mike přerovský: Dobrý nápad, ale to je už iný recept. :-) prosím, o akom odpade vravíte ? Veď nastrúha sa celý očistený chren. :-) Ja srúham na robote, ale aj ručne strúhaný sa dá v pohode. ;-)

mike přerovský 18. 10. 2015 08:21
Očištěný křen nakrájím na kolečka a umelu na masovém strojku-nejsou žádné zbytky jako při strouhání.Pomletý křen namačkám do zavařovací sklenice asi 2 cm od vrchu a zaliju plnotučnou hořčicí asi 1 cm.Hořčice časem vysychá ale při odebírání křenu se promíchá a doplní čerstvou. Takto vydrží v ledničce pod víčkem i půl roku.

Supr recepet, teď jsem to dodělal. Akorát jsem si ho trocha upravil.
Jablek, octu i vody stejně. Cukru 180g, křenu 350g. U nás máme rádi ostrý ;-). Jeden malej TIP na špinavej rendlík od cukru: hoďtě tam pytlík čaje a zalejte ho horkou vodou. Odpadá pracný umývání :-D
Zítra peču kolena, už se moc těším.
Dávám bodík :yes:

Zdeněk z Kroměříže 3. 1. 2014 21:01
dnes jsem si vyryl křen, koupil jablka a udělal tuto specialitu.
Ještě teď to cítím v nose. Je to vynikající:

Marie od Plzně:

Marie od Plzně 14. 11. 2013 14:43
Přečetla jsem si návod -něco podobného jsme kdysi dávno také dělávali. Tak se do doho pustím - křen jsem si vykopala na zahradě a
a dám se do práce.Díky za recept.

deda:to znamená,že když při míchání - vaření tohoto roztoku dáš vařečku ven tak se musí táhnout cukernatá voda jako nit;-)Je to jednoduché,ale možná to složitě píšu,třeba to někdo vysvětlí lépe;-)

cvo znamená pojem:.....voda na nit.....?

veramarie.
Recept je nejvýbornější. já ne kvůli křenu, který u nás už neroste, ale kvůli raným jablíčkům, těch je hodně.:-p

Moc děkuji za rady.

Já křen očistím a celé kousky např. 20 cm vrznu do pytlíku a zamrazím, pak jen vytáhnu - nastrouhám potřebné množství a hned vrátím zpět, vydrží celý rok;-)

Jitka (neregistrovaný/ná):nevím zkus ho dát do sklepa do písku a nebodole v lednici v tom šuplíku mě v mikrosáčku taky dost dlouho vydržel ;-);-) a myslím když si ho nastrouháš a dáš do krabičky do mrazáku, vydrží určitě taky:-D:-D:-D

Tématické fráze:
křen s jablky, kren s jablky recept, kren, jablkovy kren, kren s jablkem, křen s jablkem recept, recept na křen s jablky, strouhaný křen s jablky, křen recepty, jablka s křenem, křen recept, recepty kren, recept křen s jablky, křen s jabkama, jablkový křen recept, domácí křen, recepty jablka s křenem, recept jablkový křen, jablka s krenem recept, jablečný křen

Suroviny:
jablko, křen, ocet, cukr krupice, voda

Přidat fotografie receptu