Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Černá omáčka

Jedná se o staročeský recept, dnes již většinou zapomenutý. Kdysi býval hlavním chodem vesnické štědrovečerní večeře, neboť zaječí maso bylo běžně dostupné. Dnes tomu již tak není, proto se tam, kde se vánoční zvyky dodržují, používá maso králičí.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min bez doby naložení masa

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava, bez doby naložení masa)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 301 kJ /
2 223 kcal
Bílkoviny167,40 g
Tuky91,42 g
Vláknina34,51 g
Cholesterol 332 mg
Sodík 4,04 g
Sůl9,98 g
Sacharidy166,61 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pokrájenou zeleninu smícháme s nakrájenou cibulí a vše restujeme na másle smíchaném s olejem. Krok 2: Přidáme kousky masa (i s kostí) a podlejeme vodou tak, aby bylo maso ponořené. V podstatě se jedná o naložení masa stejným způsobem, jakým nakládáme svíčkovou a necháme 1-2 dny odležet. Krok 3: Pak přidáme (nejlépe do sítka na koření) celý pepř, nové koření, bobkový list a 2 kolečka citronu i s kůrou a přivedeme k varu. Ztlumíme oheň a necháme směs na mírném plameni probublávat. Krok 4: Když začne maso měknout, přidáme 2 lžíce rozinek, 2 vrchovaté lžíce pokrájených mandlí, hrstku sušených švestek a vaříme do měkka. Krok 5: Nakonec zahustíme strouhaným perníkem a přidáme asi 2 lžíce povidel, krátce provaříme, dochutíme solí a cukrem nebo citronem (octem). Jíme s chlebem, někdo i s vánočkou. Směs jde dobře ohřívat i mrazit.

TIP: Rady a tipy ke zpracování zaječího masa

Zveřejněno 28. 11. 2010

Poznámka autorky Hella

V naší rodině nesmí tato omáčka chybět na štědrovečerním stole. Na fotce je v omáčce už vykostěné maso.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Černá omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wkjJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Černá omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wkjJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Bibinka:bibinko u babičky jsem jí nikdy neměla a byla to taky moje babička. Ale i přesto u nás tato dobrota zahnízdila, máme ji nejraději s domácí vánočkou, až přijedeš dám Ti recept. Dáša

Teprve teď jsem si všimla tady toho receptu.Černou omáčku dělám nejen na vánoce, máme ji moc rádi. Dělala jsem ji už zlehčeho, ale nejvíc nám chutná ze zajíce. Kvůli tularémii už jsme zajíce dlouho neměli. Jde i ze srnčího a kančího masa.

No to je přímo adventní vzpomínka.Dělávala nám to babička a moc nám to chutnalo.Dělávala to s rybou,(dělávala také kapra namodro)ale ryby jsme jako děti nejedli,jedli jsme solo omáčku.:-p:-)

toto sa mi páči...

:yes:+5

no..takze uz viem, ako nabuduce budem pripravovat kralika....omacka je velmi velmi zaujimava

zdeno-neregistrovaný 28. 11. 2010 20:53
Tak toto je opravdu zajímavý recept, ukládám. Zvláště mně překvapuje ta vánočka ?? a dávám 2. body:yes:

Hellčo, po té tvé omáčce se mi vybavily krásné vzpomínky na mojí babičku, která jí bytostně milovala, musela na Vánoce být a taky jí perfektně uměla, u nás se nezahnízdila a prostě jí nemusíme, to je ovšem náš problém a tobě dávám ten 1.bod:yes:
Taky jsem jí viděla dělanou z ryby;-)

Tématické fráze:
černá omáčka, černa vanočni omačka, vánoční černá omáčka, černá omáčka recept, recept černá omáčka, omacka na černo, recept na černou omáčku, černá omáčka - recept, černá omáčka z králíka, vánoční černá omáčka recept, štědrovečerní omáčka, recepty černá omáčka, černá omáčka vánoční, černáomáčka, černá švestková omáčka, černá omáčka na vánoce, jak se vari cerna omacka, recept na vanoční černou omáčku, štědrovečerní černá omáčka, recepty na vánoční černou omáčka

Suroviny:
maso zaječí, mrkev, petržel, celer, cibule, sůl, cukr, máslo, olej, povidla švestková, švestky sušené, rozinky, mandle, perník, koření nové koření, pepř, bobkový list, citron, ocet

Přidat fotografie receptu