Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynutá bábovka

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min bez doby kynutí

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 074 kJ /
3 364 kcal
Bílkoviny70,79 g
Tuky120,20 g
Vláknina17,00 g
Cholesterol 747 mg
Sodík 547 mg
Sůl1,33 g
Sacharidy480,82 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kynuté těsto nejlépe připravíme v domácí pekárně. Nejdříve do nádoby pekárny dáme tekuté ingredience, pak sypké, nakonec na povrch rozdrobíme čerstvé droždí. Pokud použijeme sušené, tak to smícháme s moukou. Směs oříšků, rozinek a kandovaného ovoce přidáme po zvukovém signálu. Těsto je spíš řidší. Krok 2: Kdo domácí pekárnu nevlastní, tak bude postupovat běžným způsobem. Směs oříšků, rozinek a kandovaného ovoce se opět přidá až úplně nakonec do vypracovaného těsta. Krok 3: Ihned po vypracování dáme těsto do větší bábovkové formy, kterou jsme vymazali tukem a vysypali hrubou moukou. Krok 4: Přikryjeme utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout - záleží na teplotě. Krok 5: Pak vložíme do trouby předehřáté na 180 °C, po 10 minutách teplotu snížíme na 160-170 °C a pečeme ještě zhruba 40-45 minut. Pokud bábovka shora více tmavne, tak formu překryjeme kouskem alobalu, nebo můžeme použít i kousek papíru na pečení. Čas pečení je orientační, záleží jak na troubě, tak i na použité formě. Krok 6: Upečenou bábovku vyklopíme a necháme vychladnout.

TIP: Jak se peče kynutá bábovka. O kyprost se postará kvásek z droždí

Zveřejněno 5. 5. 2008

Poznámka autorky Merylas

Ještě bych chtěla jednou zdůraznit, že je nutné použít velkou bábovkovou formu. Nebo pak těsto rozdělit do dvou menších.

Jak na kynuté těsto bez domácí pekárny: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutá bábovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E3m

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutá bábovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E3m

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Marie Svarcova: Maruško, děkuji. :-K Už jsem ji dlouho nepekla, budu to muset napravit.

:-)<3:yes::yes: vypadá velmi dobře a určitě i velmi dobrá je, líbí se mi recept i foto :-K

FreddyHonza: Prvních 10 minut na 180°C a pak teplotu snížit na 160 - 170°C. Pokud by shora během pečení více ztmavla, tak přikrýt kouskem alobalu nebo papírem na pečení. A doba pečení je orientační, záleží i na formě. Já tuhle pekla v hrubostěnné keramické, takže se peče déle. Vše ještě dopíšu přímo do receptu, v době vložení receptu jsem ještě měla plynovou troubu. :-K

Mám dotaz na jakou teplotu? Děkuji Honza

Výborná bábovka.

Bábovka je výborná! Myslím, že jsem nikdy nejedla lepší.:-8 :-K

Krásná bábovička! Kynutou jsem ještě nedělala, ale dlouho už bych chtěla. Zeptám se, Merylas: vejde se toto množství z 500 g mouky do normální velikosti bábovky? Nebo musí být nějaká větší? Já jen, aby mi to při kynutí neuteklo z té formy. . . :-))
Jinak ode mne určitě :yes::-K+

BILKOVAI: Děkuji:-8

Krásná bábovka. Já taky nemám dobré zkušenosti s pečením sladkých jídel v pekárně. Připadalo mi to těsto vždy takové hutné, málo nadýchané.Nevím, kde jsem dělala chybu:-8 Tak jsem to vzdala a teď už nechám v pekárně jenom zadělat těsto a zbytek dodělá trouba;-)Bábovečka je vydařená a zaslouží obodovat:-))...+1:yes:

andakomar: Tak to jsem ráda, že chutná;-):-K Já ji ještě v pekárně nepekla, jen ji tam zadělávám. Nějak nemám dobré zkušenostu se sladkým pečeném v mé DP. Boky mám vždy dost tmavé a připalují se, už jsem to vzdala a sladké peču v troubě.:-K

krásně se dělá v domácí pekárně, sice nemá ten tvar, ale dobrá je, do těsta strouhám trochu muškátového oříšku

Tuhle bábovku jsem nějak přehlídla. Moc se mi líbí. Už mám uloženo a vyzkouším co nejdřív. +:yes::yes::-D

Taky mám povícero keramických forem, ale neměla jsem žádnou větší bábovkovou, tak už ji mám :-))

Ta forma je nádherná, jsem závislák na té keramice. Mám 2 ryby, 2 beránky, 3 vánočky. Bábovku jsem měla taky, byla to relikvie bo babičce, bohužel jsem ji při uklízení rozbila;-( No a ta bábovka vypadá skvěle Merylas, jenže, já bych ji hned i upekla, ale poslední dobou peču jak bláznivá a když si zavazuji boty, připadám si, jak potápěč..nadýchnout a výdech. Čím to asi bude:-O:-?

Tématické fráze:
kynutá bábovka, kynutá bábovka recept, kynutá vánočka do formy, recepty kynutá vánočka, recept na kynutou bábovku, bábovka kynutá, kynuté bábovky, vyborna kynutá bábovka, bábovka recept, kynutá vánočka, kynutá bábovka recepty, recept kynutá bábovka, kynutá vánočka recept, bábovka z kynutého těsta, kynutá bábovka-recept, recepty kynutá bábovka, kynutá bábovka výborná, dobra kynuta babovka, kynutababovka, keramická forma na bábovku

Suroviny:
mléko, rum, kůra citronová, žloutek, máslo, mouka polohrubá, sůl, cukr krupice, cukr vanilkový, droždí čerstvé, oříšky, rozinky, ovoce kandované, máslo, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu