Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort "Vítání jara"

Dorty pečeme k různým slavnostním příležitostem. Proč tedy neupéct dort třeba k příchodu jara. Piškotový základ s ořechy je prokládaný lahodným tvarohovým krémem s meruňkami a šlehačkou v kombinaci s čokoládovým pudinkem.

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jahoda jahoda

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 65 min Doba tepelné úpravy: 25 min

90 min (65 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

dortová forma průměr 28 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 157 kJ /
2 428 kcal
Bílkoviny108,40 g
Tuky87,17 g
Vláknina12,40 g
Cholesterol 1,12 g
Sodík 758 mg
Sůl1,86 g
Sacharidy288,33 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve našleháme z bílků sníh a zašleháme do něj i cukr. Žloutky šleháme s horkou vodou do pěny, přimícháme střídavě lehce sníh z bílků, ořechy a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Krok 2: Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a zaklapneme. Boky vytřeme olejem a vysypeme moukou. Pečeme při 180 °C asi 20-25 minut. Krok 3: Meruňky scedíme (šťávu použijeme později) a rozmixujeme (můžeme i s trochou šťávy). V misce promícháme s tvarohem, vaječným likérem a pudinkem bez vaření, nakonec zamícháme našlehanou šlehačku. Krok 4: U vychladlého dortu odstraníme bok, dort prokrojíme a vložíme po bocích fólii (viz obr.) a opět zavřeme. Pokapeme šťávou z meruněk, potom natřeme krém, ale trochu si necháme na potření horní části dortu. Přiklopíme druhou částí dortu a potřeme. Dáme do chladna, než uvaříme pudink. Krok 5: V mléce rozmícháme cukr a uvaříme klasicky pudink. Mícháme, protože vaříme 2 pudinky a bude tedy tužší. Uvařený pudink necháme vychladnout, ale promícháváme, aby zůstal tvárný. Pudink natřeme na dort a dáme do chladna, než vyšleháme šlehačku ke zdobení. Krok 6: Šlehačku vyšleháme s kakaem, z dortu odklopíme bok a vyndáme fólii (pěkně drží tvar-viz obr.). Z našlehané šlehačky (můžeme i dobarvit barvivem nebo ovocným sirupem) odložíme trochu stranou na zdobení třeba obrázku slunce. Celý dort potřeme a dozdobíme.

TIP: Rady a tipy, jak na dokonalou šlehačku

Zveřejněno 6. 2. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort "Vítání jara"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JP4y

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort "Vítání jara"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JP4y

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

Marundo, původně jsem ho nechtěla rozkrajovat, ale dost vyskočil (měřila jsem - 3cm), tak jsem nakonec rozkrojila.
Ještě opravím v receptu, kupovala jsem si teď novou koláčovou formu a na etiketě měla 28cm, ale měřila jsem spodek formy a má jen 26cm - to jen pro info:-):-K

můžu se zeptat, jak je ten korpus vysoký? Jinak moc hezká fotka:yes:

:yes:Moc pěkný dort:yes::yes:+

Mňááám, to je zase krásy :-p:yes::yes:

Konícek, máš dobrý nápad;-) s banány a na korpus klidně můžeš naředit citr.šťávu...

Úžasný receptík. K vaječňáku, kakau a vlašským ořechům se báječně hodí banány, akorát nevím, kde z nich vzít šťávu na ten korpus. Ukládám do oblíbených a při nejbližší příležitosti vyzkouším. :-)

no mňáám:-p úžasný profil:-p:yes::yes:

Jahodo, zase další krásný kousek :-O:yes: ukládám, zkusím...ale zase to budou muka - necpat se s tím :-O;-(:-D

Mirco, zkus špaldovou mouku, ja má lehce oříškovou chuť, to by nemuselo být špatné ;-)

Jsi hodná, děkuju:-K. My zaváříme do velkých sklenic, tak jsem neměla představu:-8.

Mirco75 - dopsala jsem do receptu.

Ten musí být dobrý:-!:-*:-p:yes:

Jahodo:-) my je sice zavařujeme, ale pořádně je pak nikdo u nás nejí:-( Syrové ještě ano, ale jinak..... Taky jsem přemýšlela o jahodách, ale přijde mi to s tím vaječňákem a čoko pudinkem nějak moc výrazných chutí najednou. A vaječňák kvůli tomu vynechávat nebudu:-8. Asi to budou ty broskve. Jen prosím tě - kolik má malý kompot gr. - tedy ten tuhý podíl.

Mirco75, nevím, z jakého důvodu ne meruňky, ale váhala jsem mezi broskvemi a meruňkami. Ale je to jedno, třeba jahody, prostě něco, co ten šleh.-tvarohový krém oživí. Můžeš i likér vynechat. Prostě improvizace. Chutná mi ta kombinace odlehčeného šlehačkového krému a hustého čokoládového pudinku.:-K

;-):yes: moc pěkný a určitě i chutný:yes::-K

Krásné a dobré,cítím to:yes::-p

Tématické fráze:
šlehačkovo pudinkový krém, šlehačkovo tvarohový krém, recepty na jaro, šlehačkovopudinkový krém, recepty jaro, aby piškot neudělal bouli, forma 26 cm kolik kousků, kolik vajec na dortovou formu, řezy sunquick, mail pat.gr loc:cz, kolik vajec do formy 26cm, tuhé krémy na zdobení dortu, recepty na dorty 26cm, jaro recept, dort z pudinku, dortová forma průměr 26 cm recept, kolik vajec do formy na dort, kolik vajec na 26cm formu, kolik vajec na dort o:prumeru 26 cm?, recept na dortovy korpus průměr 23

Suroviny:
vejce, cukr moučkový, voda, ořechy mleté, mouka hladká, prášek do pečiva, šlehačka ke šlehání, tvaroh, cukr vanilkový, pudink vanilkový bez vaření, kompot meruňkový, likér vaječný, šťáva citronová, mléko, pudink čokoládový, cukr, šlehačka ke šlehání, kakao

Přidat fotografie receptu