Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kapr na černo

Kapr na černo je nejstarší dochovaný recept na vánočního kapra. Základem jsou porce ryby vařené v osolené vodě a přelité omáčkou ze švestek, kořenové zeleniny, rozinek, mandlí, červeného vína a strouhaného perníku.

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Středně náročný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 80 min

110 min (30 min příprava + 80 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 440 kJ /
5 124 kcal
Bílkoviny337,63 g
Tuky321,57 g
Vláknina27,71 g
Cholesterol 1,84 g
Sodík 926 mg
Sůl2,18 g
Sacharidy207,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěného, vykuchaného, opláchnutého kapra rozdělíme na dvě půlky a pak naporcujeme. Krok 2: Porce ryby pak vložíme do osolené vroucí vody, zvolna vaříme asi 12-14 minut a potom vyjmeme z vody. Krok 3: Očištěnou a opláchnutou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a osmažíme společně s částí cukru na polovině másla dohněda. Pak do zeleninového základu přidáme opláchnutý citron nakrájený na plátky, přilijeme ocet, procezený vývar z ryb, vše zahustíme zásmažkou připravenou z druhé části másla a hladké mouky, rozšleháme a přidáme strouhaný perník, divoké koření, povidla a za častého míchání zvolna vaříme nejméně hodinu. Krok 4: Povařenou omáčku dosolíme, ochutíme ji červeným vínem, cukrem a procedíme hustým sítem. Jako vložku přidáme opláchnuté a spařené rozinky, spařené a oloupané mandle (stačí na chvíli vložit do vařící vody nechat okapat a prochladnou, jdou loupat), nakrájené na nudličky a uvařené na malé kousky nakrájené sušené švestky. Krok 5: Podáváme tak , že kapra přelijeme omáčkou a jako přílohu volíme houskové knedlíky.

TIP: Desatero rad na téma kapr

Zveřejněno 16. 2. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kapr na černo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Q6

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kapr na černo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Q6

Komentáře (5)

Tuto úpravu kapra jsem dělala poprvé a musím říci, že jsme si pochutnali:-p. Recept jsem si ale trošku upravila. Kapra jsem nevařila, ale upekla na másle a připravenou omáčkou polila. Jako přílohu jsem zvolila žemlový knedlík od Doogy. Mana nebeská:-p:yes:
+1 bodík:yes:

jimmy.vesely@seznam.cz 25. 12. 2012 10:32
Do omáčky jsme přidali černé pivko (2 dcl) panáka slivovice a byla to mňamka (rozinky na noc namočte v brandy, koňaku nebo rumu). I děcky mlaskala!
P.S.: Zbytek slivky jsme dopili a bylo nám báječně svátečně (byla to 3,5l 60% Sudličkova pálenka)...to byla jízda! Lodní kuchař DJ Jimmy :-D

Vylosoval jsem si před 3 léty na závěrečné zkoušky v oboru kuchař-číšník a podle komise na výbornou takže prošel :-) Moc dobré ;-)

omacka s kaprikem ,namka.:yes:

Takovoudle omáčku jsem dělala poprvé a je vynikající. :yes:

Tématické fráze:
kapr recepty, recepty kapr, kapr recept, recept na kapra, recept kapr, kapr na švestkách, kapr na černém pivu, recepty z kapra, recepty na kapra, ryba na černo, kapr se švestkovou omáčkou, kapr načerno, kapr, omáčka z kapra, jak udělat kapra, kapr na, omáčka na černo, jak upéct kapra, recepty-kapr, jak uvarit kapra

Suroviny:
kapr, sůl, zelenina kořenová, cibule, máslo, cukr, citron, ocet, mouka hladká, perník, koření nové koření, pepř celý, bobkový list, povidla švestková, rozinky, mandle, víno červené, švestky sušené

Přidat fotografie receptu