Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduchá "svíčková " z papiňáku

Někdy je potřeba připravit výborný oběd co nejdříve. Pak mnoho z nás rádo sáhne po tlakovém hrnci a uvaří jídlo v něm. Přesně takto připravíme i hovězí maso ve smetanové zeleninové omáčce, které podáváme s houskovým knedlíkem.

Hodnocení receptu je 4,9 (27×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 70 min

100 min (30 min příprava + 70 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 695 kJ /
1 600 kcal
Bílkoviny188,80 g
Tuky86,90 g
Vláknina2,90 g
Cholesterol 682 mg
Sodík 849 mg
Sůl2,25 g
Sacharidy14,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do papiňáku (tlakového hrnce) vložíme opláchnuté maso vcelku, očištěnou kořenovou zeleninu a do vajíčka na luhování sypaného čaje uzavřeme všechno koření, tím si usnadníme pozdější lovení kuliček z vývaru. Krok 2: Vše zalijeme 800 ml horké vody, mírně osolíme, zakryjeme tlakovou poklicí a od doby varu (když začne hrnec hodně syčet, ucházet) na mírném plameni vaříme 40 minut. Krok 3: Hrnec ochladíme, popřípadě odpustíme ventilem zbytek vzduchu a otevřeme. Krok 4: Všechny suroviny z vývaru vyjmeme, maso nakrájíme na cca 2 cm silné plátky a odložíme stranou. Zeleninu vidličkou rozmačkáme a dáme zpět do vývaru. Krok 5: Hladkou mouku rozmícháme se smetanou, vlijeme do horkého vývaru a za občasného prošlehávání provařujeme 20 minut. Krok 6: Poté vložíme nazpět nakrájené maso, dle chuti přikyselíme, dosolíme, necháme 2 minutky provařit a můžeme podávat. Krok 7: Jako příloha jsou vhodné různé druhy houskových knedlíků.

TIP: Knedlíky jako příloha

Zveřejněno 29. 1. 2012

Poznámka autorky Anna Kocikova

Já tento druh papiňákové svíčkové dělávám tak, že vše uvařím večer, do vývaru dám převařit ocet a vložím nazpět rozmačkanou zeleninu a nakrájené maso, které přes noc do sebe všechny chutě krásně natáhne. Postup přípravy je dál pak stejný, jak je výše uvedeno. Nám takto připravené maso chutná více, než když se peče v troubě. Pokud chceme mít odlehčenější verzi, tak místo smetany rozmícháme mouku v 250 ml mléka a v závěru přidáme slabý plátek másla na zjemnění. Místo hovězí kližky můžeme použít i vepřové plecko v celku (v papiňáku připravíme za 25 minut), hodí se i plátky z drůbežího masa (v papiňáku 15 minut).

Přidávám odkaz na velice dobré hrníčkové knedlíky, které jsem dělala jako přílohu http://www.toprecepty.cz/recept/3165-hrnickove-kne...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduchá "svíčková " z papiňáku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EGOk

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduchá "svíčková " z papiňáku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EGOk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (66)

hrabe43: Jsem ráda,že jste receptu věnoval pozornost a děkuji za komentář:-KJde to i bez cibule:-)Když dělám omáčku bez použití mouky,tak dávám 3 cibule:-8

Rychlé a dobré.. a pak že nejde vařit bez cibule !

mika59: Miladko,děkuji za důvěru,komentář a krásnou fotku:-K:yes:Potěšilo mě to:-8

Drahuško tak jsem dnes tuhle rychlou "svíčkovou" taky dělala. Je moc dobrá.:yes: Přidala jsem fotku pokud nevadí.:-K:-K

Byla jsem dlouhou dobu mimo internet...také jsem pro,ať se nic nemaže;-)

hosta:
No, pokud zde poslední, nyní už bezpředmětné, komenty hodláte "z výchovných" důvodů ponechat nejsem proti, ale snad za ten můj nepoletím z TOP, jako minoritní spoluobčan z hospody... ;-)

Jsem tu fotku smazala

casino: :-D snad se někdo kompetentní najde;-):-)

maris:
No a jste si si si jista, že admini rozeznají koprovku od svíčkovééé, he? :-D

Merylas: myslím, že takové jasné případy jako tento - koprovka ke svíčkové - by měli admini bez milosti mazat, protože potom soutěž ztrácí veškerou solidnost a férovost, jestli to tedy nebudou vyhodnocovat všechno až na závěr a tyto fotky nebudou brát na zřetel.

Merylas: :-D:-D:yes:

Eja57: Jejda, použila jsem částečně tvá slova.:-)

mika59: Měla jsem stejný názor. Ale je vidět, že drtivá většina soutěžících jen prochází své foto-databáze a kde to jen trochu jde, tak foto přidají. Stylem omáčka jako omáčka, maso jako maso, dokonce i rohlík jako houska atp. A případně když potřebují ještě jedno foto k jinému jídlu, tak foto v nějakém prográmku na úpravu fotek oříznou a použijí ještě jednou. Je to zajímavé pozorovat.:-D

mika59: je tady víc adeptů:-D někteří se registrují 19.11. a hážou sem fotky vidlema - tady je to jasné, ale bábovka jako bábovka a buchty jako buchty...recept se z toho opravdu nepozná....:no:

cathleen: No já jsem myslela že to mají být fotky jídel uvařenych podle daného receptů a ne fotky podobné..:-O

Handika: vypadá to, že sis v rámci soutěžního zápolení spletla koprovku se svíčkovou. že :-? Na přidaném fotu rozhodně svíčková podle receptu není.

rihana: Moc děkuji:-8:-K

Dnes vyzkoušeno, děkuji za recept. Já si již bez papiňáku nedokážu vaření představit. Ten kanec je fakt kanec.

Ladislav Vávra 29. 12. 2017 15:37
Pane Kanče
Z dovolením už 9 let pracuji v Londýne v 5 hvězdičkovem hotelu Radisson Blue Edwardian - Mayfair. Technologie vysokotlakých hrnců se používá v každé lepší kuchyni ve formě Indukčních trub které pracuji s tlakem páry. Tudíž na stejném principu jelikož je to věc v ceně stovek tisíc korun a ne každý ji má doma používá se tlakový hrnec (papinuv hrnec) Jídlo neztrácí na kvalitě a na vitamínem absolutne zadrží v sobe aroma a také vám o moc zkrátí čas. Jinak recept je výborný rychlý i když to maso by jsem předem predpekl třeba s rozmarýnem a olivovym olejem. A misto octu citrónovou šťávu. Jinak abych to ukončil pan Kanec je hold asi deb.l. Vaření je um enjoy

Ladislav Vávra: Děkuji za komentář:-8:-KTen rozmarýn a olivový olej je také moc fajn:yes:

svickovou jse dělal poprve a povedla se na jednicku s hvězdickou dik za super recept aj deti vylizaly taliře:-p tlakač je nejlepši:-))

Kanecek:nevím co máš proti papiňáku, tvoje urážky nejsou na místě a zde jsou naprosto nevhodné.
Svíčková byla dobrá a recept je výborný:-*

Díky za recept,trošku jsem si to předpřipravila,maso jsem si nechala na oleji zatáhnout a na to podusila cibulku a zeleninu a pak šupla do papíňáku. Miluju,když je jídlo hotové dřív. Kdo nedělal v papíňáku,určitě vyzkoušejte :-):yes::yes::yes:

Terezka:Děkuji za zájem:-K
Terezko,jakýkoliv kus z hovězího zadního:yes:V přidaných podobných receptech jistě najdete další inspiraci a věřím,že se jídlo určitě povede.Také to můžete udělat jak z vepřového,tak i z drůbežího masa:-):yes:

Anna Kocikova: Aničko, svíčková vypadá skvěle, určitě brzo vyzkouším. Jen poprosím o radu: jakou jinou část hovězího byste doporučila, když kližku polovina rodiny nejí? Moc děkuji :-K

Lenka:Děkuji za zájem i komentář:-):-K

S vařením(dušením)v papiňáku je to opravdu o zvyku:-)Moje babička měla ještě tu původní starou maďarskou "Kuktu"a byla s ní moc spokojena:-)
Moje maminka,ta raději bude stát u sporáku i půl dne:-STa se vaření v papiňáku hrozně brání:-8
Já papiňák používám i na zavařování;-)bez něj ani ránu:-))
Ale vařit umím i v obyčejném hrnci:yes::-*

Také vařím svíčkovou odjakživa v papiňáku a nemůžu si ho vynachválit už spousty let...Ono je těžký,když někdo tomu hrnci nerozomí,tak mu to pak vysvětlujte...:-))Mám ještě starou školu vaření od manželovi babičky a ta mě vždy poradila a naučila vařit už od 15 let...Jinak vše postupně v papiňáku orestuji jako by to bylo z trouby,potom zaliju vodou a dám vařit.Kamarádka mě naučila,abych nemusela čekat,nežli se mi papiňák od páry otevře,tak také pod studenou vodu a to je paráda...je to hned...ale každý to dělá po svém...:-)

Lidus::-)Děkuji:-K:yes:

Pro ty , co nemají čas dlouze vařit, nebo si vzpomenou na poslední chvíli co by mohli uvařit je to určitě super. Také vařím v papiňáku. Je to úspora energie. Například guláš z něj je výborný. Jen teda poprvé čtu o zchlazování, já nechávám ujít páru. Večer jsem si vzpomněla na svíčkovou, naložila, ale maso vyjmu a orestuji v papiňáku, pak zaliji zeleninou a vodou - prostě tím, čím jsem nakládala, mezitím udělám knedle a do hodiny je oběd. A ať si říká kdo chce co chce. Papiňák úžasná věc. A ožná ti, co se považují za fajnšmekry by se olizovali, kdyby nevěděli že je z papiňáku. Možná, že na hospodách to nedělají jinak a jak si pochutnáváte.

Naty,Reni:-)za komentíky díky;-):-K
Renatko,já hrnec ochlazuji většinou pod studenou tekoucí vodou,ne přímo na poklici,ale pouštím vodu na bok hrnce.Je možno také napustit trochu studené vody do dřezu a hrnec do ní postavit.Za chvilku tlak povolí:-)

Zrovna teď jsem dovařila svíčkovou. Náhodou ji vařím úplně stejně. I dokonce v tlakáči. Hledala jsem na netu jestli mužů chladit tlakový hrnec studenou vodou a dostala se až sem . Takže zítra k obědu bude svíčkováz,určitě výborná a z takového hrnce.:-p

Tento recept taky používám , jen maso nejdřív orestuji. Dřívě jsem vařila maso jako na polévku a pak z toho dělala omáčku.Něco jako tento recept.Určitě pro začátečníka jednoduše popsané:yes:

Kanecek:kdopak ti to nakukal:-O:-D:-D

Kanecek:Holt jsem prase už 34 let;-)já už jiná nebudu:-*:-D:-D

v papiňáku vaří jem prasata.

DĚLÁM jí také tak jen do ni ještě dávám osmaženou cibulku;-)

maja f:Děkuji za komentář,který mě potěšil:-KJsem ráda,že jsi vyzkoušela a byla jsi s přípravou v papiňáku spokojená;-):yes:

Včera večer jsme svíčkovou vařili s manželem a mile nás tento receptík překvapil. Maso se po zalití horkou vodou pěkně zatáhlo, takže není třeba ho osmahnout, je to tím pádem bez tuku a dietnější. Místo smetany jsem dala mléko a na konci citrónovou šťávu, cukr a hořčici. Ocet taky. Přes noc se omáčka pěkně rozležela. Velká výhoda je, že je to opravdu rychle hotové.

Dana61:Díky za přízeň:-K

"svíčkovou" milujeme:-D:yes: dělám velmi podobně a jen tak mezi námi - vždy v papiňáku a vždy ho otevírám prudkým ochlazením víka, takže také umím prd, no nic já se s tím také vyrovnám a nadále to budu dělat stejně, protože když potřebuji dovařit tak jak píšeš, zavřu a postavím zpátky na plotnu a vařím do cca 1 min.- katty po 10 minutách otevřít, zkontrolovat a vrátit zpět na plotnu - vařím cca za 10 minut:-D úsporu tedy nevidím,ale také nikomu nepřikazuji, co má s papiňákem dělat

poradě děkuji za podporu;-)Pochopil/a,že toto je opravdu jedna z mnoha verzí,jak lze jídlo připravit:-)
Hanka B.-když se maso zalije horkou vodou,také se ZATÁHNE a šťávu i veškeré živiny si uchová;-)mmj.můžeš se zaregistrovat a přidat svou verzi ze svého komentáře,která není vůbec špatá a zde v receptech ještě není:yes:
Děkuji všem za přízeň i komentáře:-KNechtěla jsem tímto receptem rozvířit žádné negativní vlnky,pouze jsem hlavně začátečníkům chtěla nastínit jednouduchou a na přípravu snadnou variantu"svíčkové";-):-)

Já sice taky maso orestuju,pokud nenakládám, dělám stejně, ale nevidím důvod kuchařku napadat, prostě má svůj postup, tak co by ne, jak víme že ten náš postup je ten nejlepší? Svíčkovou taky nepeču, vařím v papiňáku a ještě si nikdo z mé velké rodiny nestěžoval,(ale je pravda, že děda z Bozkova svíčkovou dělal v troubě) takže si nechme každý svůj systém vaření. ;-);-):-p:-p:yes::yes:

Tak musím podpořit Aničku, protože tzv. svíčkových je opravdu mnoho. Svíčková omáčka se dělá ze základní smetanové omáčky a podává se k vařenému hovězímu masu.
Svíčková pečeně na smetaně - varianta 1. cca týden naložené maso = lepší omáčka, varianta 2. den naložené maso se používa u mladších mas.
Další úprava je zhruba stejná, osobně preferuji omáčku pasírovanou a s karamelem.
Pro Haničku B. a začátečníka - stačí znát a umět nebo prostudovat pár kuchařek.:-8

Tady nejde o kritiku, že svíčková se nepeče v troubě, ale o to, že maso autorka receptu hodí do vody a neorestuje ho. Vaří maso se zeleninou jako hovězí polévku a někteří jásají. :-// Nevím jestli by tak jásali i u méně známého autora. Taky dělám svíčkovou v papiňáku, ale maso nejdřív v tom papiňáku orestuji, aby se ZATÁHLO.;-) Orestování masa a zeleniny trvá cca 3 minuty.;-)

Za názory,komentíky i bodíky děkuji:-K:-)
Svíčkových je opravdu spoustu druhů,ale myslím,že název na zde uvedený recept je dost výstižný;-):-)Ano,svíčková se marinuje v chladnu,obložená zeleninou a pak se peče v troubě,ale to je už zase jiný recept.Nikoho nenutím tohle jídlo vařit,pro mne je to rychlá,nevysušená verze,kterou máme doma rádi.

Taky si myslím, že se maso a zelenina musí péct. Ale kdo vím možná, že to nakonec chuťově není velký rozdíl. Hlavně, že je to hned.

Tématické fráze:
svíčková na smetaně v papiňáku, králík na smetaně v papiňáku, svickova v tlakovem hrnci, svíčková omáčka v papináku, svíčková na smetaně v tlakovém hrnci, svíčková v tlakáči, jednoduchá svíčková omáčka, svíčková z kližky, svíčková na smetaně z papinaku, jednoduchá svíčková na smetaně, hovezi svickova v papinaku, vaření v papiňáku, svíčková z tlakového hrnce, svíčková na smetaně v tlakáči, králík v papiňáku, papinak, svíčková na smetaně vařená, recept na svíčkovou v papinaku, recept na jednoduchou svickovou, svíčková omáčka v tlakovem hrnci

Suroviny:
kližka hovězí, bobkový list, koření nové koření, pepř, mrkev, kořen petržele, celer, smetana ke šlehání, mouka hladká, ocet, sůl

Přidat fotografie receptu