Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Játrová paštika

Pokud si játrovou paštiku uděláte sami doma, máte jistotu, že nebudete konzumovat žádná éčka ani zahušťovadla a barviva. A ten pocit za trochu práce navíc přece stojí. Hotová paštika vás svou příjemnou chutí za vaší píli odmění.

Hodnocení receptu je 4,9 (25×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 50 min bez vaření masa a sterilace

50 min (50 min příprava, bez vaření masa a sterilace)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 492 kJ /
4 898 kcal
Bílkoviny378,36 g
Tuky346,88 g
Vláknina24,00 g
Cholesterol 3,98 g
Sodík 1,74 g
Sůl3,97 g
Sacharidy60,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Podbradek (lalok) uvaříme v troše vody doměkka a cibuli zpěníme na sádle dozlatova. Krok 2: Uvařené maso a játra umeleme, přidáme cibuli se sádlem, syrová vejce, sůl a koření a trochu vývaru z podbradku, aby směs měla konzistenci řidší kaše. Krok 3: Dobře promícháme, dochutíme a pokud paštiku před naléváním do zavařovaček ještě po částech rozmixujeme ponorným mixérem, je při mazání na chleba k nerozeznání od kupované. Krok 4: Masovou kaši plníme do zavařovaček do 2/3 jejich výšky, dobře zavíčkujeme (víčky s červenou gumičkou) a zaváříme 1 hodinu při 100 °C. Krok 5: Druhý den sterilaci zopakujeme. (Nebo rovnou zaváříme 2 hodiny, také při 100 °C.)

TIP: Jak na domácí paštiku

Zveřejněno 8. 1. 2009

Poznámka autorky cathleen

Nevíte-li si rady se solením, zvažte směs před přidáním polévky a na každé kilo dejte max. 17-20 g soli.

Pokud do paštiky nepřidáme tu trochu polévky, po zavaření je to spíš taková paštika ke krájení. Koření smíchám podle naší chuti, ale nikdy nesmí chybět mletý hřebíček.

Po otevření to pak zavoní celou místností.....

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Játrová paštika

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR4l

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Játrová paštika

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR4l

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (45)

Dnes tuto paštiku dělám, jen trošku upravené poměry. A tak mě napadlo, že u podobných receptů není množství soli. ." Podle chuti" může být pro neznalé dost problém. Já dávám na 1 kg zpracované hmoty 2 dkg soli. Jinak paštika je to výborná a když se dobře zavaří, vydrží velmi dlouho. :-K Dnes ji dělám z 6 kg:-*

hospodyne: dopsala jsem do Poznámky ;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Dobrý den,
tuto paštiku, mimo jiné je fantastická, jsem dělala naposledy se svým mužem. Jenže zemřel a já jsem teď sama a dnes už skoro nezavařuju. Velmi nám ta paštika tehdy chutnala a kluci si na ni nedávno vzpomněli a chtějí, abych jim ji připravila. Jenže se přiznám, že bez muže sama neumím zavařovat. Nemá nikdo zkušenost se zavařováním v horkovzdušné troubě?Tehdy jsme to zavařovali ty dvě hodiny v kuse jak je psáno, ale jak dlouho v té troubě a na kolikátce teploty? Děkuju.:-K

andrysek.jaroslav229používám paštikové koření TRUMF-játrová paštika,odkaz na w.w.w.koření trumf

Toto je nejlepší návod na výrobu játrové domácí paštiky. Děláme ji při domácí zabíjačce každý rok. Jen nedáváme cibuli ani česnek, změní to trochu tu pravou játrovou chuť, jako koření pak dáváme jen sůl a pepř. Dobře zavařit a dobrou chuť.

JÁTROVÁ DOMÁCÍ PAŠTIKA:
Naše rodina dělá tuto játrovou paštiku:
1 kd vepřových jater
1 kg syrového sádla
0,1 kg vepřové kůže vařené rozmixované ve vývaru (nemusí být)
3 stroužky česneku větší
1 menší cibule
40 gr soli pragandy(vede každá drogerie)
koření do paštiky,neobo jen pepř,sůl,špetku skořice,špetku nového koření,apd.
Postup: umeleme 2 x jádtra co nejemněji,sádlo 1x také,každé zvlášť.při mletí jater přidáme sůl a koření,česnek i cibuli.Játra promícháme a necháme asi 2 hod,prorůžovět(to udělá pragada sůl)potom tyčkovým mixérem mixujeme játra za postupnmého zašlehávání mletého sádle,nakonec zašleháme kůže.Postupně se spojí do kompaktní játrové hmoty,která velmi lepí.Tuto hmotu naplníme do vhodné nádoby,srnčí hřbet a zatížíme,nebo skleniček s víčky a na plechu v troubě necháme táhnout při teplotě 85 st.2,5 hod.Nádoby můžeme vyložit plátky anglické slaniny,nebo podobně.Po vychlazení je super.Skleničky uložíme do mrazáku k postupné komzumaci.Dobrou chuť.Děláme ji doma mnoho let. Nepřekročit teplotu 90 st.C.

rebeka: Nadi, koření melu na umělohmotném ručním kávomlýnku, sypu ho přiměřeně, míchám, semtam ochutnám a čeho je třeba, přisypu - tak, aby to bylo podle naší chuti (třeba jako při kořenění sekané).
Hřebíčku dávám poměrně dost, až ho tam vsypneš (po troškách), uvidíš, že ucítíš "játrovou paštiku":-)). Je dobré směs malinko přesolit (ale malinko), dost soli se vsákne do masa (to je nesolené) při zaváření. Ale i kdyby se nezdařilo a paštika byla míň slaná, dosolit na chlebu ji můžeš vždycky;-)

cathleen:joooj,můj guru:-8:-D znamenám si;-):yes::yes:ono by se to koření dalo i utlouct v porculánovém hmoždíři,he jo;-):-?:-)
jenom aby potom konzumenti neutloukli mě...:-//:-D:-D
a děkuji:-K:-K
jejda a málem bych zapomněla:toho kořeníčka asi přiměřeně,přiměřeně:-D:-D:-D ale kolik toho hřebíčku..s tím asi opatrně..jeden..dva:-?:-?:-) a česnek vůbec žádný:-?:-O Magduška dává..tak nevím..já s tím nemám pražádnou zkušenost;-)

rebeka: Nadi, davam mlety cerny pepr, zazvor, trochu sladke papriky, mleteho noveho koreni, muskatoveho kvetu (taky troska, ale nemusi byt), co u nas nesmi chybet - mlety hrebicek. Ten dela pastiku pastikou.
Maso uvar v trose vody a tento vyvar pak pridej do toho namleteho tak, aby se to dalo namixovat.

rebeka:medveďa už od dneska naháňa maris...:-D

magdalenka::-O:-O:-Oa kde si nehala medveďa:-O:-?tu neide:-D:-D:-D:-D:-?

Cat vám určite odpovie, ale ja dávam aj cesnak a staročeské korenie...

Domácí paštiku miluji:-p.
A mám úplně stejný dotaz jako Rebeka;-).

cathleen,prozradíš mi,prosím,jaké koření si mícháš do téhle dobroty;-):-? jistě se dá i koupit hotová směs,nemám s tím zkušenost..nikdy jsem domácí paštiku nedělala:-8
ale zkusit se má všechno,že;-):-? a tohle vypadá dost dobře a nijak složitě..možná bych to zvládla i já:-?;-):-)

Zapoměla jsem dodat, že játra a vejce dávám na cibulku, podusím a pak to vše umixuji, je to rychlé a není práce se zavařováním - výsledek je stejný.

Marcela: do toho mrazaku muzete dat mozna tak vasi pastiku. Tady, jestli jste si nevsimla (neprecetla), jsou syrova jatra a syrova vejce. Takze pastika se zavarovanim vlastne "dodelava". A zavarila bych ji stejne, mame ji jako "konzervy" na vylety nebo manzelovi na svacinu do prace :-)

Tématické fráze:
játrová paštika, nejlepší játrova domácí paštika, játrová paštika recept, nejlepší játrová paštika, recept na játrovou paštiku, zavarovani pastiky, koření do domácí játrové paštiky, paštika, recept jatrova pastika, zavařování domácí paštiky, zavařování paštiky v troubě, paštika játrová, játrová paštika recepty, koření do paštiky, domácí játrová paštika, návod na domácí paštiku, nejlepší játrová domácí paštika bez vajec, paštikové koření, paštika recept, jak zavarit domaci pastiku

Suroviny:
maso vepřové, játra, sádlo, vejce, cibule, sůl, koření paštikové

Přidat fotografie receptu