Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kanec se šípkovou omáčkou

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mekkejla

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 641 kJ /
1 109 kcal
Bílkoviny172,74 g
Tuky20,14 g
Vláknina13,34 g
Cholesterol 338 mg
Sodík 547 mg
Sůl1,33 g
Sacharidy53,78 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kýtu nasolíme, opepříme a necháme zatáhnout. Maso vyjmeme a na zbylém oleji osmahneme cibuli a zeleninu (nezáleží na tvaru - nakonec se omáčka bude mixovat). Až chytí barvu, přidáme plátky z celého oloupaného citrónu, marmeládu, lžičku cukru a trochu soli. Krok 2: Opět osmahneme. Krok 3: Poté vrátíme do hrnce maso a zalijeme vodou. Přidáme koření - nejlépe v čajítku nebo plátýnku, abychom pak nemuseli "honit" kuličky v omáčce ;-) Krok 4: Vaříme nejlépe v tlakovém hrnci cca 40 min., dokud není maso měkké. Jakmile je maso hotové, vyjmeme ho a uchováme v teple. Omáčku rozmixujeme, vrátíme na plotnu, přivedeme k varu a zahustíme perníkem a jíškou. Krok 5: Na závěr dochutíme džemem, citronem, perníkovým a divokým kořením. Výsledná chuť by měla být sladko-kyselá. Podáváme nejlépe s kynutým knedlíkem, který krásně vsákne omáčku.

Zveřejněno 29. 12. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kanec se šípkovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2r1v

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kanec se šípkovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2r1v

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

:yes:<3

Eresiel Ranwa: Tak to mě moc těší!!!! :-8

Kanec sice nebyl, ale postačil i vepřík ;-) Po dlouhé době jídlo, které se mi při dodržení receptu povedlo a chutnalo :-)):-p

hmmm dobrůtka:yes::-D ale kanec prostě nebude ani se šípkovou ani se zelím:-D a přitom šípkovou mám, zelí také, ale ten kanec není;-)

mekkejla: No super, ukládám a zkusim. Stejně to kančí musím udělat,nebo se tento v tom mrazáku. Minulý rok bylo všechno: Zajíce,bažanty kaneček,srna a dančí.Letos kromě 5 bažantu nic! ;-( To se velice špatně budou číst recepty,když v mrazáku na mné bude civět "černá díra"!
Tak aspoň to poslední kančí ať nepokazím. :-(

Díky Spagetko, že jsi to za mě zodpověděla, nenapsala bych to lépe ;-) Hřebíček dávám jeden, pepře a nového koření se nikdy nebojím, takže od každého klidně 8 kuliček i víc, jalovce dávám tak 4. Perníkového koření jsem dala tak lžičku a koření na divočinu (použila jsem od Vitany) jsem tam sypla víc, asi tak 3 lžičky. Ale jak píše Spagetka - záleží na vlastní chuti ;-) Tak Veru, neboj se a vyzkoušej ;-) A pokud neseženeš perník, tak udělej víc jíšky, dej o trochu víc perníkového koření a bude :-D

spagetka:Super ,už jsem moudrá jako horákyně ! Ještě někde v Bratislavě sehnat perník bez čokolády a na strouhání a bude.:-p Ještě jsem to tady neviděla.:no:

Veronika.Hrozna: dej max2, víc ne, záleží na množství masa

spagetka: Díky,že si to rozepsala tak dopodrobna.Ale ani nevím kolik hřebíčku dát do pečení jestli 1 nebo 2 aby to nebylo moc.Hřebíček je potvora, když ho je moc.Ostatní koření to zvládnu ,ale ten hřebíček ,tak to fakt nevím.:-O

Veronika.Hrozna: veru. dělám i rajskou s perníkem. Poprvé použij perník na strouhání s neutrální chutí, když jsi to ještě nedělala. Pak se osměl a třeba tady bych dala perník s šípkovou příchutí.
Upřímně - množství koření zaáleží na vaší chuti. Takže začni od štipky, ochutnávej a přidávej. Jinak mkoření na divočinu by mělol obsahovat: jalovec, nové koření, zázvor, oregano, černý pepř, tymián, sladká paprika
Autorce se omlouvám, že do toho kecám ;-);-);-);-)

Nemohla by jsi trošku rozepsat kolik a jaké koření na dochucení ,já bych to udělala,ale nemám odvahu. Ještě jsem s perníkem žádné jídlo nedělala. Jaký mám použít?:-O Mám v mrazáku poslední kus divočáka. :-(

Dělám stejně, jen maso se zeleninou a kořením peču v troubě.

Díky moc za chválu a komentáře! :-8 Já kance zatím nikdy nenakládala, protože jsem vždy měla čerstvé maso z mladého kusu, takže s nějakou tuhostí nebo zápachem jsem neměla nikdy problém. ;-) Zavařenina byla kupovaná, ale jak říká spagetka - nebyla špatná ;-) Omáčku jsem dělala dnes a dnes jsme ji i jedli a chutnala výborně, se zkaženou rajskou to nemělo nic společného, ale tak třeba zítra bude ještě lepší ;-)

Taky se připojuji ke chvále, skvělé jídlo:-p:yes:

Veronika.Hrozna: veru, mně zas marinádu naučil náš myslivec soused, takže já dávám. Hele, ale to je o zvyku a chuti každýho ;-);-);-);-)

spagetka: Já taky divočinu nedávám do marinády.Čerstvou divočinu stáhnu z kuže,očistím odblaním a dám mrazit. Nekupuju divočinu v obchodě. Taková muže být trošku cítit ,už to tady někdo psal.Není totiž zbavena veškerého tuku a ten někdy opravdu cítit je. Hlavně proto někdo nejí zajíce. Na zadních nohách v koleně v kloubu má tukový váček,který maže kloub při běhu a ten je hódně nejedlý a zajíce zkazí.

Tak tohle báječné jídlo :yes::yes::yes: dělám každé Vánoce, když není kančí, postačí hovězí (nebo ještě lépe srnčí, skvělý je i králík), to pak dávám rybízovou zavařeninu. V každém případě podlévám červeným vínem plné chuti (nešetřím), kančí také silným šípkovým čajem. Přidám i trochu rajského protlaku, když není, tak kečupu. Nedávám perník a maso špikuju. Nemám ráda kynuté houskové knedlíky, právě proto, že sají omáčku (to je nezvyk, doma jsme dělali tuhé práškové), takže příloha můžou být kulaté karlovarské knedlíky nebo maximálně hrnečkové, špecle nebo krokety a v každém případě nesmí chybět brusinky. Právě dnes jsme dojídali, co zbylo z Božího hodu. Takhle odleželé nemá chybu (ať si EU říká, co chce) - vždy vařím přinejmenším 2 dny dopředu, čerstvé chutná jako nepodařená rajská omáčka. Tak zase příští rok o Vánocích! ;-)

Pro spagetku: maso nenakládám.

Tak tohle je receptík na zvěřinu dle mého gusta ;-);-):-p:-p:yes::yes:. Jinak já teda zvěřinu (hlavně jelení a i kančí nejdřív naložila do zvěřinové marinády,. Ty to děláš rovnou?)
A ještě: šípkajda byla vlastní nebo kupovaná - to ber jen jako zvědavost, nic proti kupované, není špatná ;-);-);-)

Tématické fráze:
divočák se šípkovou omáčkou, divocak se sipkovou, divočák na šípkové omáčce, hovězí maso se šípkovou omáčkou, hovězí se šípkovou omáčkou, kanec na šípkové omáčce, divočák s šípkovou omáčkou, dančí se šípkovou omáčkou, hovězí pečeně se šípkovou omáčkou, šípková omáčka, recepty sipkova omáčka recept, divočák recepty, recept na sipkovou omacku, bazant se sipkovou omackou, šípková omáčka recept, recept na kance se šípkovou omáčkou, šípková omáčka z divočáka, divocina se sipkovou omackou, se šipkovou, hovězí s sipkovou omáčkou

Suroviny:
kýta kančí, cibule, mrkev, petržel, citron, džem šípkový, sůl, pepř, olej, pepř celý, koření nové koření, bobkový list, koření hřebíček, voda, perník na strouhání, jíška máslová, šťáva citronová, džem šípkový, koření na divočinu, koření do perníku, sůl, cukr

Přidat fotografie receptu