Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřové karé s čabajkovým středem

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Colombo65 Colombo65

Náročný

Doba přípravy 300 min Doba přípravy: 300 min

300 min (300 min příprava)

Suroviny pro 5

5

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 866 kJ /
1 402 kcal
Bílkoviny234,96 g
Tuky43,84 g
Vláknina8,40 g
Cholesterol 480 mg
Sodík 484 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy15,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vepřové karé si převážeme pro zpevnění a udržení tvaru (válec). Připravíme si pěkně vysušenou nožičku čabajské klobásy. Do převázaného špalíku vepřového karé, si uděláme dlouhým nožem skrz celou délku křížem bodný-řez, čímž nám vznikne prostor pro připravenou klobásu. Čabajskou klobásu bez jakékoliv úpravy vtlačíme do karé (pokud jsme dobře prořezali, nebude nám to dělat problém). Naplněné vepřové karé na povrchu osolíme, opepříme. Krok 2: Připravíme si pomalý hrnec (dále jen PH). Na pánvi si rozpustíme lžíci oleje a opečeme na něm naplněné karé ze všech stran, a ihned přendáme do připraveného PH. Na pánvi následně opečeme na kostičky nakrájenou uzenou slaninu, a jakmile pustí tuk, tak přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, kterou osmažíme do zlatova a společně se slaninou přidáme k masu do PH. Podlijeme 3/4 litrem masového vývaru, přidáme 6 kuliček nového koření, 6 kuliček celého černého pepře. PH přikryjeme pokličkou a připravujeme v poloze LOW cca 5 hodin. Krok 3: Maso vyjmeme, opatrně zbavíme převázání a udržujeme v teple. 80 gramů másla nakrájíme na malé kousky a smícháme za pomocí prstů se lžicí a půl hladké mouky. Takto vzniklou studenou máslovou jíšku, přidáme do PH k výpeku, dobře promícháme, a tím máme vyřešeno zahuštění vznikající omáčky. Krok 4: Necháme máslovou jíšku v omáčce cca 15 minut na programu LOW probublávat. Vzniklou jemnou omáčku scedíme a dochutíme 1 dl smetany a dle potřeby ještě solí a pepřem. Vhodnou přílohou je houskový knedlík.

Zveřejněno 8. 2. 2014

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřové karé s čabajkovým středem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3vmA

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřové karé s čabajkovým středem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3vmA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Colombo65:keď tomu veríš...wikipédia často nehovorí pravdu. Môže tam hocikto hocičo povesiť...Gyulai kolbász a csabai kolbász sú dva úplne odlišné výrobky, v Maďarsku si ich môžeš bežne kúpiť. (Keby si rozumel po maďarsky, môžem poslať link.) A že to na Morave niekto nechápe...
Samozrejme, vôbec mi nemusíš veriť. Je možné, že si len tak z nudy vymýšľam. Vlastne neviem, prečo som niekomu chcela rozšíriť vedomosti.

magdalenka:
Čabajská klobása nebo čabajka (maďarsky Csabai kolbász) je uzenina typická pro maďarskou kuchyni. Vyznačuje se sytě červenou barvou a specifickou ostrou chutí. Začali ji vyrábět v 18. století slovenští přistěhovalci ve městě Békéscsaba a okolí (zvláště vynikl po roce 1858 výrobek jatek ve městě Gyula, takže se někdy používá pro čabajku také označení Gyulai).
zdroj: Wikipedie :yes:
... a prosím už nechci stále ... tak proč, když :-(( U nás na Moravě všem výborným klobáskám z Maďarska říkáme "čabajka":-D

Colombo65:tak prečo máš v názve čabajkový stred?:-D Sú to predsa dva rôzne druhy klobás, už dole v komentári som robila osvetu.:-O

magdalenka:Gyulai kolbász:yes:

Použil si Csabai alebo Gyulai kolbász?

magdalenka:A mají obě podobný obal ? Já nevím ,tu nekupuji vubec,takže ani nevím jestli je i balená.Občas ji vidím volně v pultovním prodeji,ale blíže jsem to nezkoumala .:-(

Veronika. Hrozna, neviem, čo si upresnila otázkou: "Colombo co si myslel čabajkou ? Gyulayku originál ???"
Aj gyulai aj csabai kolbász sú originály a dve odlišné veci. Neviem, čo použil Colombo, ktorú z tých dvoch, podľa názvu csabai ale tebe pritakal na gyulai.

magdalenka: Já to proto upřesňovala,často si to lidé pletou !
Tu čabajku já nejím,nechutná mi,ale gyulayka :-p,to je jiná ,vždycky je u mně v mrazáku ,proto jsem mohla ofotit a doptat se! :-D

Ak dovolíte, trochu osvety: V Maďarsku si môžete zakúpiť čabajku aj ďulajku - csabai kolbász aj gyulai kolbász. Sú to dva odlišné výrobky, maďarské špeciality. Gyulai je pikantnejšia, obsahuje aj čierne korenie - pepř, na rozdiel od od csabai, kde je vyšší obsah mletej sladkej papriky. Údia sa špeciálnym dymom. Názov dostali podľa miest Gyula a Békéscsaba.

Colombo65: Dám plecko,myslíš,že nebude vadit ! Karé nemám a zítra hezké nekoupím! :-p

Veronika.Hrozna: .... ano;-)

Colombo co si myslel čabajkou ? Gyulayku originál ???:-? Posílám fotku ,jestli tuto, tak ta je originál.

Hezky sebestředné očičko, líbí, jo ještě jsem pročetla a postup je jasný ;-):-p:yes:

Tématické fráze:
hovězí karé, madarská čabajka recept, vepřové karé, vepřové karé vcelku, jak upravit vepřové karé, gyulai kolbász jak vařit?, čabajka originální recept, vepřové karé v pomalém hrnci, čabajská klobása domácí výroba, gyulai kolbasz, maďarské vepřové karé, uzene veprove kare, karé vepřové po maďarsko, gyulai vepřová roláda, pultovni prodej, čabajka originál csabai, klobása gyulai vařit, vepřové kare wikipedie, top recepty na vepřové karé, čabajka gyuila

Suroviny:
pečeně vepřová, čabajka, cibule, slanina uzená, vývar masový, pepř černý, olej slunečnicový, koření nové koření, pepř, sůl, jíška máslová

Přidat fotografie receptu