Staročeské vdolky
Ochutnejte poklad české kuchyně - nadýchané staročeské vdolky, které voní tradici. Jemné kynuté těsto doplněné sladkými povidly nebo lahodnými karamelovými jablky vykouzlí na stole nezapomenutelnou pochoutku.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 659 kJ / 3 743 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 105,94 g |
Tuky | 47,18 g |
Vláknina | 32,06 g |
Cholesterol | 351 mg |
Sodík | 240 mg |
Sůl | 0,46 g |
Sacharidy | 707,57 g |
Postup přípravy
Krok 1: Den předem uvaříme brambory ve slupce.
Krok 2: Na kvásek rozmícháme droždí s cukrem na kašičku. Zalijeme vlažným mlékem a zaprášíme trochou odvážené mouky a necháme vzejít.
Krok 3: Pak k němu přidáme nastrouhané brambory, rozehřáté vlahé máslo, citronovou kůru, vejce a sůl. Pomocí zbytku mouky vypracujeme tužší těsto (během kynutí trochu zřídne, proto je potřeba, aby bylo tužší hned od začátku). Necháme v teple vykynout.
Krok 4: Lžící ukrajujeme kousky kynutého těsta a v rukou zakulatíme na bochánek.
Krok 5: Pokládáme na plech vyložený papírem na pečení. Nepotíráme, počkáme asi 20 minut, až opět vykynou.
Krok 6: Pak vložíme do vyhřáté trouby a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C do světle červena.
Krok 7: Vlažné potřeme povidly a posypeme tvarohem.
Krok 8: Karamelová jablka: Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky a zakapeme citronovou šťávou.
Krok 9: Cukr rozpustíme na pánvi a umícháme světlý karamel.
Krok 10: Zalijeme rumem nebo likérem a troškou vody, přidáme jablka a rozdusíme. Do hotových zchladlých vmícháme nasekanou meduňku.
Krok 11: Podáváme s vdolky a kysanou smetanou.
Zveřejněno 16. 2. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Staročeské vdolky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XwO5
Moje poznámka
Staročeské vdolky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XwO5
Nejnovější recepty
Kuřecí polévka s pórkem
Přidáno před 13 hodinami
Žampiony se zeleninou pečené v pečence
Přidáno před 18 hodinami
Sezamové sušenky
Přidáno před 20 hodinami
Ředkvičky naložené v jablečném octu
Přidáno před 21 hodinami
Hrnkové řezy s tvarohem a marmeládou
Přidáno 31. 3. 2025 06:01
Kapustičky s mandlemi a krustou z parmazánu
Přidáno 30. 3. 2025 16:22
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborové špecle
ZboSy před 22 minutami
Boloňská omáčka
Moanka před 1 hodinou
Asijský pikantní zelný salát
Sahula před 10 hodinami
Kuřecí na pepři a slanině
Janet.P před 11 hodinami
Recept na rychlé muffiny s kousky čokolády
Milanito před 12 hodinami
Obalovaný gothaj
radekfiala před 13 hodinami
Frankfurtská jemná polévka
83spacir před 14 hodinami
Andělsky nadýchaný perník
TherreSka před 14 hodinami
Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování
Fitulka před 14 hodinami
Carpaccio z pečené červené řepy
Fitulka před 14 hodinami
Tématické fráze:
vdolky se švestkami,
švestkové vdolky,
kluci v akci vdolky,
vdolky ládi hrušky,
rybizova povidla,
vdolky kluci v akci,
co je lekvár,
vdolky podle ladí hrušky,
vdolky,
povidla na vdolky,
recepty ládi hrušky karamelový likér,
svestkovy vdolek,
vdolky s kysanou smetanou,
hrušková povidla na vdolky,
staročeský vdolek,
vdolky se svestkama,
vdolky s bramborami,
hrusky na vdolky,
co je to lekvar,
staročeské vdolky pečené v troubě
Suroviny:
mouka polohrubá,
mouka hladká,
brambory,
vejce,
droždí,
mléko,
cukr,
máslo,
sůl,
kůra citronová,
povidla švestková,
tvaroh na strouhání,
jablko,
šťáva citronová,
meduňka,
cukr krupice,
rum,
voda,
smetana zakysaná,
meduňka
Komentáře (27)