Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křenová omáčka

Na této omáčce si pochutnáme, díky pořádnému kusu strouhaného křenu má skutečně říz. S knedlíky a vařeným uzeným masem to bude vydatný oběd.

Hodnocení receptu je 4,9 (54×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Colombo65 Colombo65

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 30 min

35 min (5 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 903 kJ /
1 411 kcal
Bílkoviny42,65 g
Tuky105,90 g
Vláknina0,60 g
Cholesterol 358 mg
Sodík 591 mg
Sůl1,25 g
Sacharidy71,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V hrnci rozpustíme máslo, k němu přisypeme hladkou moukou. Promícháme a chvíli necháme opražit. Vznikne jemná a světlá máslová jíška, kterou zalijeme chladným mlékem. Dokonale rozmícháme a rozšleháme, aby vše bylo hladké a bez hrudek. Krok 2: Necháme cca 15 minut provařit za stálého míchání, omáčka se má tendenci velmi připalovat, ke konci varu přidáme jemně nastrouhaný křen. Krok 3: Následně přilijeme smetanu a necháme mírně bublat, cca 5 minut. Krok 4: Nakonec omáčku dokončíme podle vlastní chuti – okyselíme citronem, zjemníme oříškem másla, osolíme, opepříme, můžeme přidat i čerstvě nastrouhaný křen. Krok 5: Podáváme s vařeným uzeným masem, houskovým nebo karlovarským knedlíkem a lehce posypané čerstvým strouhaným křenem.

TIP: Křen v naší kuchyni

Zveřejněno 9. 4. 2015

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křenová omáčka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N2vN

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křenová omáčka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N2vN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

:yes:

Vůbec to není špatné 😋

Miluju křenovku . Zrovna dnes ji budu vařit, venku sníh zima, Tak bude omáčka jako křen. Já osobně ji dělám zásadně z čerstvého křene do základu dávám na jemno nakrájenou cibulku a se steakem z hovězí falešné a s pečeným bramborem . Každopádně děkuji za recept. na téhle stránce vždy sbírám inspiraci . :) Takže všem kuchařům a kuchařkám třikrát zdar .Honzik .

Křenová omáčka! Moje milovaná. Nikdy ji nebudu mít tak dobrou, jako ji měla moje babička, ale i tak ji ráda dělám i jím.:-*

:-)<3:yes::yes::-K

Nestačila jsem vyfotit. Žrouti byli rychlejší. Moc chutnala.

Krenova , koprova , houbova za tim bych se utloukl . Ke krenove hovezi krk na cibulce a knedlik super .

Křenovka jako křen ! Moc dobrá ! Už vařím poněkolikáté a vždy úspěch a hned je pryč.

Omáčka je veľmi dobrá. :yes:;-) Vyskúšané, zjedené. :-D;-) Fotečka pridaná. ;-)

casino: Casino, vaša odpoveď je pre mňa ako prvý závan jarného vetra. Vďaka, idem robiť "křenovku" podľa tohto receptu. Viete, skutočne som sa bála, chren som strúhala vlastnoručne a pre istotu na dvore a teraz, keď som otvorila pohárik, tak mi tieklo aj z nosa. A to je tam už asi 3 mesiace.
Hoci je už neskoro, aj tak vám želám všetko naj.... až do budúceho februára.

cecilka:
Promiňte, ale zizala: píše: "Dávám ho do hotové omáčky" :-K
No, u nás se to dělá stejně, že :yes:

zizala: Neviem, či sa k vám moja otázka dostane, živá komunikácia na topkách už neexistuje, no pokúsim sa. Vášmu receptu mám rozumieť tak, že do uvarenej zápražky=jíšky iba nasypem primerané množstvo chrenu a iba, už bez varenia zamiešam? Viete, ja nemám chren ale ekrazit, takže mám trochu strach. Je totiž rozdiel, keď sa omáčka ochutnáva čerstvo urobená , neskôr vychladnutá a znovu zohrievaná. Ďakujem za odpoveď.

Moc dobrá. :-8
Křen jsem raději přidala až ke konci, aby mi omáčka nezhořkla. :yes:

<3:yes:. Omáčku som síce nevarila z čerstvého chrenu ale zo zavareného. Dosť som sa "naplakala" pri jeho strúhaní ešte na jeseň.;-(
P.s.Nová koncepcia Toprreceptov. cz je podstatne lepšia ako pôvodná. Autorka výberu vyberá staršie, skoro-zabudnuté, no najmä jednoduché recepty, čím vlastne pomáha tým, prípadne inšpiruje tých, ktorí nevedia, "čo navariť na zajtra". Administrátori :yes::yes::yes:

Tuto omáčku se chystám dělat stejně zítra....je vidět,že Brno umí:-D,jen jako malé vylepšení přidávám mandlové lupínky a to je bomba:-p:yes:<3

ja106b: ... každé vylepšení potěší, a je inspirující:yes::yes::yes:

Uvařila jsem, byla výborná:yes:, příště ale trochu křenu uberu, pro děti byla moc řízná

Je skvělá,zrovna jí budeme mít zítra k obědu :-*

Také křen nevařím, dočetla jsem se, že vařením hořkne. Dávám až nakonec a je to vážně lepší. Jinak díky za připomenutí receptu.

...tak na tuto omáčku bych se nechala pozvat...kromě mně ji nikdo nemusí, ale já ji miluju :yes::yes::yes:

Křen v omáčce nevařím, obsahuje hodně vitamínu C, který by se tím zničil. Dávám ho do hotové omáčky :-)

Tématické fráze:
top recepty křenova omáčka, křenová omáčka, křenová omáčka z čerstvého křenu, křenová omáčka recept, křenová omáčka videorecept, recepty křenová omáčka, recept na křenovou omáčku, recept křenová omáčka, omáčka z čerstvého křenu, recepty z křenu, křenová, omáčka křenová, křenová omáčka pro děti, lehká křenová omáčka, seznam omáček, jednoduchá křenová omáčka, recept na omáčky, top recepty omáčky, křenová omáčka bez cerstveho krenu, křenová omáčka s čerstvého křenu

Suroviny:
mléko plnotučné, smetana, máslo, mouka hladká, křen, sůl, pepř bílý, citron

Přidat fotografie receptu